Zou je van je hobby een bedrijf moeten maken?

Door Stephan van der Toom

Er zijn veel belangrijke ingrediënten bij het opstarten van een eigen bedrijf. Vastberadenheid, creativiteit, kennis. Maar naar mijn mening is passie het belangrijkste. Het is waarvoor je ‘s ochtends opstaat, waarom je doorbijt bij tegenslagen en als je twijfelt. Op het einde van de dag, is het wat je tegenhoudt om op te geven en terug de “veilige” weg te nemen en voor iemand anders te werken.
Daarom, wanneer mensen hun eigen bedrijf willen starten, gaan ze onmiddellijk naar iets waar ze gepassioneerd in zijn. Vaak zijn hun hobby’s de meest logische plek waar ze kijken.
In theorie is het logisch om je hobby in een bedrijf te veranderen. Je houdt van je hobby en hebt er waarschijnlijk veel kennis over. Die twee dingen zouden voor een succesvol bedrijf moeten zorgen, toch?
Niet altijd. Soms is je hobby in een bedrijf veranderen een prachtig idee, en soms is het rampzalig.
Als je erover denkt om je hobby in een bedrijf te veranderen, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet overwegen voor je begint.

Je hobby moet realistisch zijn

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende punt. Als je je hobby in een bedrijf wilt veranderen, moet je realistisch zijn.
We hebben allemaal hobby’s waar we van houden, maar die vreselijke bedrijven zouden maken. Net als dessert eten, wandelen, boeken lezen of Netflix kijken.
Sommige mensen kunnen zelfs zakelijke kansen vinden in de vreemdste hobby’s, maar om een ​​echt duurzame onderneming te starten, moet je ook echt eerlijk met jezelf zijn.
Kun je geld verdienen met die hobby? Zou het zinvol zijn om dit te doen? Je kan misschien wel met de meeste van je hobby’s op de een of andere manier geld verdienen, maar zou de winst de moeite waard zijn?
Kan het uitgroeien tot een bedrijf dat zonder jouw zou kunnen werken? Laten we bijvoorbeeld zeggen dat knutselen jouw passie is en je wilt je handwerk op Etsy verkopen. Dat is een goed idee, maar je bedrijf werkt enkel als jij werkt, zodat je aan de linkerkant van het CASHFLOW-kwadrant als een Z of zelfstandige staat.
Onthoudt dat een echte bedrijfseigenaar (B) bedrijven creëert die zonder hem kunnen lopen. Het aan de zijlijn verkopen van je ambachten of diensten en het investeren van de winst is een geweldige manier om je inkomen passief te verhogen, maar het is geen echt bedrijf tot het zonder jouw kan lopen.

Denk creatief

Als je niet zeker weet hoe je jouw hobby in een bedrijf kan veranderen, is het misschien tijd om breder te denken.
Dat is wat Robert deed toen hij een jongen was die voor zijn rijke vader in een supermarkt werkte. Zonder loon moest Robert creatief denken om nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.
Op een dag kwam het antwoord vanzelf. Robert hield van stripboeken, dus toen hij zag hoe de winkeleigenaar de oude stripboeken die niemand kocht weggooide, had hij het idee om een ​​stripboekbibliotheek voor zijn buurt te starten. Hij rekende een toegangsprijs aan en verdiende goed voor een negenjarige.
Maar als hij die kans niet zocht, zou hij het gemist hebben.
Als je de hobby’s en passies in je leven onderzoekt, wees op zoek naar mogelijkheden. Volg niet enkel het traditionele pad, maar wees innovatief en zoek naar behoeften die moeten worden voldaan. Als je deze passie al een tijdje hebt nagestreefd, moet je beter dan wie ook weten wat de behoeftes zijn en hoe je die creatief kan tegemoet komen.

Hobby’s zijn leuk, zaken niet

Het starten van een bedrijf is niet ontspannend, en vaak ook niet leuk. Het kan stressvol, tijdrovend, vermoeiend en frustrerend zijn.
Veel mensen vinden dat, terwijl ze een goed idee hebben om hun hobby in een bedrijf te veranderen, de realiteit veel moeilijker is omdat ze het eenvoudige plezier dat ze van hun hobby krijgen, niet willen verliezen.
Als je bijvoorbeeld van fotografie houdt omdat je een artistiek oog hebt en het je ontspant, kan een bedrijf de magie uit je kunst ontnemen. Plotseling werk je tegen een deadline die aan de behoeften van je klanten voldoet. Je hebt geen tijd om te stoppen en te genieten van het werk dat je doet, omdat je andere zakelijke behoeften moet voldoen.
Ik probeer je niet te ontmoedigen in het nastreven van je hobby als bedrijf, maar je moet realistisch zijn over hoe zaken je passie veranderen. Als je niet klaar bent om de hobby die je ontspant te verlaten, zou het beter zijn om ergens anders naar een zakelijk idee te zoeken.

Wees serieus

Als je jouw hobby in een bedrijf maakt, moet je het ook als een bedrijf behandelen. Dat betekent serieus zijn met je werk en met je plan om verder te groeien.
Het vereist een verandering in gedachten. Je kunt je bedrijf niet op dezelfde manier als je hobby benaderen – in je vrije tijd, lui, hopend dat je het leuk gaat hebben.
Je moet er al je tijd en energie aan besteden, de details bestuderen, plannen maken, strategisch denken, groeien zodat het zonder jou kan lopen. Nogmaals, het kan stressvol en frustrerend zijn, het kan zelfs een deel van de eerste passie die je voor j hobby had, wegnemen. Daarom moet je hard en lang nadenken voordat je deze weg inslaat.
Maar het kan ook geweldig zijn en je kan, zoals vele anderen, een manier vinden om te profiteren van iets te doen waarvan je houdt.

Waar komt je passie vandaan?

We willen allemaal gepassioneerd zijn over het werk dat we doen. We willen allemaal ‘s ochtends opgewonden opstaan om te gaan werken. Waar je passie vandaan komt, is uniek voor jou. Deze passie in een bedrijf omzetten is veel werk, maar kan ongelooflijk lonend zijn. Mijn passie komt uit een gevoel voor een groter doel – het verhogen van het financiële welzijn van anderen. Met veel hard werk konden Robert en ik een succesvol bedrijf bouwen uit die passie en duizenden mensen wereldwijd in het proces helpen. Elke dag veranderen mensen hun passies in succesvolle bedrijven, en jij bent niet anders. Met creativiteit, vastberadenheid en passie kan je succes vinden in de dingen waarvan je houdt.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.