Wat te doen met je vakantiepoen?

Door Stephan van der Toom

Het is alweer bijna tijd dat het vakantiegeld gestort wordt. Misschien is het goed om er eens bij stil te staan waar je dat geld aan gaat besteden.

Veel Nederlanders storten hun vakantiepoen meteen weer door, omdat ze schulden aflossen en het is natuurlijk fijn om van je schuld af te zijn, maar je bent ook meteen weer van je poen af. En het is ook niet altijd even slim om direct schulden af te lossen.

Twee soorten schulden

Schulden kan je in twee grote categorieën indelen n.l. goede schulden en slechte schulden. Vaak wordt geadviseerd om schulden zo snel mogelijk af te lossen en dat is niet in alle gevallen even verstandig.

Je hypotheek is zo’n schuld die je eigenlijk helemaal niet zo snel zou moeten aflossen. Tegenwoordig betaal je maar een heel klein percentage aan hypotheekrente dat het helemaal niet loont. Als je geld gebruikt om je hypotheekschuld af te lossen dan maak je op je geld niet meer rendement dan het percentage dat je betaalt aan hypotheekrente. Nu minder dan 3%.

Andere investeringen

Dat geld kan je beter goed investeren in iets dat meer oplevert dan 3% en dan heb ik het natuurlijk niet over een spaarrekening. Er zijn genoeg investeringen te vinden die meer opleveren dan 3%.

Wist je dat de meeste rijke mensen zo rijk geworden zijn door het gebruik van schulden. Schulden in hun bedrijf, leningen om vastgoed te kopen, noem maar op.

Nogmaals, ik predik hier niet voor het maken van schulden, maar voor het slim omgaan met je vakantiegeld en je gedachten over schulden.

Als je investeert in vastgoed en je doet dit met een geleend bedrag van de bank tegen 3,5% dan is alle winst die je daarboven maakt voor jou. Met vastgoed is het mogelijk om 8% per jaar rendement te behalen dus tel uit je winst.

Je kunt dus beter gebruiken om te investeren en er een goed rendement op te behalen dan om je schulden mee af te lossen.

De laatste tijd is beleggen op de beurs ook weer helemaal hot. Massaal stappen beleggers weer in op de beurs omdat ze zien dat de aandelen omhoog gaan. Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om ook met beleggen een goed rendement te behalen.

Zelf ben ik de laatste jaren minder bezig met beleggen, omdat ik me op andere zaken richt en het uitbouwen van mijn bedrijf is voor mij het belangrijkste. De afgelopen jaren heb ik heel veel geïnvesteerd in mijn bedrijf en daardoor is de waarde enorm toegenomen.

Werknemers die hun vakantiegeld ontvangen zullen andere manieren moeten vinden om hun geld te laten groeien en ik weet inmiddels hoe hard dat kan gaan.

Compounding

Het is belangrijk ook zo snel mogelijk te beginnen met iets, omdat je dan gebruik maakt van de kracht van compounding. In het Nederlands noem je dat de kracht van samengestelde rente en dat klinkt anders.

Compounding dekt de lading beter en betekent eigenlijk niks meer dan je geld steeds harder laten groeien door rente op rente te ontvangen.

Een mooi voorbeeld hiervan is een wedstrijdje golf en een weddenschap. Stel dat wij een potje gaan golfen en we wedden op de eerste hole €0,10 en we verdubbelen de inzet iedere hole.

De eerste hole spelen we om €0,10, de tweede om €0,20, de derde om €0,40 en zo gaan we door. Gaat niet echt hard hé.

Bij hole 9 spelen we om €25,60. Nog steeds geen enorm bedrag, maar ………

Vanaf hole 16 spelen we opeens om €1.638,40 en we eindigen zelfs op hole 18 op €13.107,20.

Dit werkt met beleggen en investeren precies hetzelfde al zullen de percentages die je aan rendement maakt niet 100% zijn zoals in dit geval maar het principe werkt hetzelfde.

Een paar jaar geleden las ik een boek over de superbelegger Warren Buffett en hij ging daarin nog een stuk verder.

Hij rekende iedere dollar (of euro) die hij had niet als dollar, maar wat het in de toekomst waard zou kunnen zijn als die dollar goed werd belegd. Je zou haast zeggen: wat een onzin, maar hij is met dat idee wel één van de rijkste mensen ter wereld geworden.

Geld dat je nu uitgeeft zal nooit meer waard worden en daarmee gooi je niet een dollar of euro weg maar omgerekend misschien wel honderd dollar of euro.

Dat is misschien ook wel de reden waarom hij als multimiljardair nog steeds een bescheiden leven leidt en ik geloof in wat meer balans tussen bewust omgaan met het uitgeven van geld en ook kunnen genieten van de dingen die je ermee kunt doen.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *