Wanneer ben je rijk?

Door Stephan van der Toom

Rijk worden. Het is de droom van velen maar de realiteit van slechts weinigen.

Lang niet iedereen is in de wieg gelegd om rijk te worden; het kost veel tijd, energie en kennis om genoeg vermogen op te bouwen om jezelf ‘rijk’ te noemen. Maar dit betekent niet dat niet iedereen het zou kunnen! Met de juiste manier van vermogen opbouwen en geld verdienen kan eigenlijk iedereen wel rijk worden. Belangrijk hiervoor is dat je genoeg passieve inkomsten en financiële onafhankelijkheid hebt. Hier kun je meer lezen hoe je dat kunt bereiken!

Wanneer ben je vermogend?

Er is een verschil tussen vermogend zijn en rijk zijn. De meeste mensen zullen tevreden zijn als ze vermogend zijn; ze hebben genoeg geld om hun schulden te betalen en nog wat over om bijvoorbeeld een leuk huis of een mooie auto van te kopen. Ze zijn niet heel rijk, maar hebben weinig tot geen financiële problemen, een goede baan en een leuk gezin.

Ook kan vermogend slaan op de kwaliteiten van iemand. Zo kunnen we een creatief, zelfredzaam en ondernemend mens ook vermogend noemen, omdat hij goede kwaliteiten bezit die hem of haar tot een goed mens maken. Het echte rijk zijn gaat nog een stapje verder; de rijken hebben geld in overvloed en hoeven nooit te malen om financieel slechte situaties.

Een vakantiehuis, mooie auto, zwembad; niets is te gek. Natuurlijk hebben zij niet al het geld van de wereld om alles te kopen wat ze willen, maar ze houden in ieder geval van genieten van het leven zonder zich zorgen te maken om geldproblemen.

Hoe word ik rijk?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk niet eenduidig. Maar een goed streven om aan te houden wanneer je op zoek bent naar rijkdom is financiële onafhankelijkheid en passieve inkomsten. Passieve inkomsten staan lijnrecht tegenover actieve inkomsten. Actieve inkomsten zijn inkomsten waar je voor moet werken; loon is hier het meest bekende voorbeeld van. Voor passieve inkomsten hoef je echter niet direct te werken; deze komen automatisch binnen. Enkele voorbeelden hiervan zijn huur en rente.

Natuurlijk kun je niet direct beginnen met het verdienen van passieve inkomsten. Daarvoor zul je eerst hard aan de slag moeten. Eén manier om passieve inkomsten te gaan verdienen is door middel van vastgoed. Door in vastgoed te investeren kun je op twee manieren passieve inkomsten verdienen: door middel van huur en door middel van waardestijging.

Als je eenmaal wat vermogen hebt opgebouwd kun je meer geld gaan investeren in vastgoed. Hierdoor krijg je de beschikking over betere huizen en appartementen, waardoor je meer huur kunt innen. Doordat vastgoed erg waardevast is, zal de waarde ervan alleen maar blijven stijgen. Dit betekent dat je over enkele jaren je vastgoed tegen winst kunt verkopen. Lees hier meer over geld verdienen met vastgoed.

Wat betekent onafhankelijk?

Allemaal leuk en aardig, die verhalen over financiële onafhankelijkheid, maar wat ís dat nu precies? Eigenlijk houdt financiële onafhankelijkheid in dat je van niets afhankelijk bent voor je geld, behalve van jezelf. Kortom, jij verdient jouw geld en niemand anders. Dit betekent onder andere dat je niet financieel afhankelijk bent als je in loondienst bent.

Een handige maatstaf voor financiële onafhankelijkheid (of financiële vrijheid) is in welke mate je je uren inlevert voor geld. Als jouw inkomen sterk afhankelijk is van het aantal uren dat je werkt, ben je financieel niet vrij. Dit hoeft in principe geen probleem te zijn. Als je door genoeg te werken geld verdient en daarmee je maandelijkse kosten kunt betalen zit je eigenlijk wel prima. Maar wil je echt rijk worden?

Dan zul je zeker financieel onafhankelijk moeten worden.

Meervoudige inkomstenbronnen

Financiële onafhankelijkheid heeft ook een tweede kant, namelijk meervoudige inkomstenbronnen. De meeste mensen zijn van één inkomstenbron afhankelijk voor hun geld. Dit kan hun baan zijn, hun eigen bedrijfje of hun uitkering. Maar stel, deze inkomstenbron valt weg, dan hebben deze mensen geen inkomen meer en zullen ze beroep moeten doen op een uitkering. In veruit alle gevallen is die lang niet hoog genoeg om de normale kosten te betalen. Dan ontstaan er financiële problemen.

Een oplossing hiervoor bestaat uit meervoudige inkomstenbronnen. Ook deze zul je niet in één keer kunnen verkrijgen. Een manier om meervoudige inkomstenbronnen te creëren is door middel van aandelen en investeringen. Helaas heeft beleggen een nogal slecht imago, mede door de economische crisis. Het grootste risico dat je echter kunt begaan is juist niets doen! Met niets doen verdien je namelijk sowieso geen geld, terwijl je met investeren grote winst kunt behalen.

Een andere manier om meerdere inkomstenbronnen te creëren bestaat uit vastgoed. Zoals eerder genoemd kun je met huuropbrengsten of de verkoop van vastgoed passieve inkomsten verkrijgen. Wanneer je dit over meerdere gebieden verspreidt heb je al snel meerdere passieve inkomsten. En dan kun je echt genieten van die financiële onafhankelijkheid!

Beginnen met investeren; de CashflowClub

Voor heel veel mensen is het beginnen met investeren de grote drempel. De wereld van aandelen, beleggen en investeren klinkt als een grote, boze wereld waarin niets is wat het lijkt en vooral heel veel geld verloren gaat. Niets is echter minder waar, en al helemaal niet bij de Cashflow Club! Wil je als ondernemer of zelfstandige beginnen met investeren?

De eerste tip die we je kunnen geven is om telkens 10% van je bruto inkomen direct opzij te zetten om daarmee te gaan investeren. Zo heb je in ieder geval al een spaarpotje om mee te beginnen. Natuurlijk raden we dit niet aan als je al in zware financiële problemen zit, al kun je door goede investeringen veel winst maken.

Om beter bekend te raken met de wereld van investeringen kun je lid worden van de Cashflow Club en één van onze ledendagen bezoeken. Hier zijn altijd veel enthousiaste en ervaren leden aanwezig die je alles kunnen vertellen over aandelen, beleggen, investeren, vastgoed – wat dan ook! De Cashflow Club is er voor jou en jij bent er voor de Cashflow Club; samen delen we onze ervaringen en gaan we op zoek naar telkens betere investeringen. Voel je ook als jonge investeerder welkom en geniet van de voordelen die financiële vrijheid biedt!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.