Een tijdje geleden werd ik gewezen op een uitzending van Tegenlicht waarin het ging over de huidige uitdagingen in de economie. De makers van deze documentaire lieten zien wat er allemaal mis is en met welke uitdagingen nog te maken krijgen. Inmiddels is het verhaal voor mij wel duidelijk en ik vraag me dan ook af waar de woede blijft. Ik ben inmiddels niet meer afhankelijk van iemand anders en hoef ook geen pensioen te ontvangen als ik 67 of 70 ben.

Waar zijn al die mensen die duizenden tot soms miljoenen hebben verloren door het omvallen van iSave, Lehman Brothers en DSB. Ik hoor er niks meer over en het lijkt wel weer geaccepteerd te zijn door iedereen dat dat soort zaken kunnen gebeuren en dat je in een keer al je geld kwijt raakt.

Van de politiek hoef je niet veel te verwachten want daar houdt iedereen elkaars hand boven het hoofd. Je verkwist €80 miljoen aan een terminal haven in Amsterdam en wordt daarna gewoon weer burgemeester van Leeuwarden of je geeft een afscheidsfeest van €1 miljoen voor een burgemeester die moet vertrekken omdat hij de privé niet goed heeft weten te scheiden van zijn functie als burger vader.

Ook de banken hebben van de hele crisis niks geleerd en zijn op dit moment weer hard bezig om massaal klanten binnen te halen met nieuwe praatjes. De banken hebben ook door dat er een grote vraag is naar coaches en daarom heet tegenwoordig de verkoper van de ABN Amro, die al adviseur heette, tegenwoordig financiële coach. En nog steeds verkoopt hij allerlei producten die de klant helemaal niet nodig heeft. Een coach hoort er voor jou te zijn en niet om een bank meer geld te laten verdienen. Welke pet heeft hij op en welk belang is groter? Dat van de klant of van de bank die het salaris moet overmaken aan het eind van de maand? Ook de coach heeft een target wat hij per maand moet verkopen.

Gelukkig laten al die slimme klanten zich niet nog eens beduvelen door die geldwolven. Vanaf nu is iedereen massaal aan de financiële educatie verslaafd en het werk van de bank ligt volledig stil. De banken vallen bij bosjes om want ook het spaargeld vindt zijn weg niet meer naar het loket. Misschien leef ik nog te veel in een droom en loop ik een paar maanden of jaar voor met mijn gedachten. Dat dit werkelijkheid gaat worden staat voor mij in ieder geval vast. Ik ben in ieder geval wel zo’n klant!

Kijk eens naar Tegenlicht en zie hoe de wereld echt in elkaar steekt.

1 Reactie
  1. François

    Tegenlicht heeft mooie reportages. Het werpt inderdaad een licht op de ‘echte wereld’; die minder of nauwelijks wordt belicht
    Mooie reportage.

Reageren is niet mogelijk