Valkuilen van vastgoed investeringen

Door Stephan van der Toom

Vastgoed kan dé manier zijn voor de ‘gewone’ man om met investeringen geld te gaan verdienen. Door te investeren in vastgoed speel je namelijk op safe en heb je veel controle over je investering. Je bepaalt zelf voor een deel wat de waarde van je gekochte vastgoed is. Maar zoals elke investering heeft vastgoed bepaalde risico’s. Welke valkuilen hebben vastgoedinvesteringen precies en hoe kun je die voorkomen?

Kies voor een aanbieder, niet voor een gebouw

Waar veel beginnende vastgoedinvesteerders al de mist in gaan is dat ze zich richten op een gebouw in plaats van op degene die het aanbiedt. Terwijl enkele ongure aanbieders er juist voor zorgen dat we dit artikel moeten schrijven! Het is belangrijk om met een vastgoedaanbieder te praten en te kijken naar wat voor eerdere beleggingen met deze aanbieder zijn gedaan.

Zijn die een beetje succesvol geweest, of zijn ze allemaal geflopt? Vraag dus vooral naar vroegere resultaten. Ook kan het verstandig zijn om naar eigendomsbewijzen te vragen, om zeker te weten dat een aanbieder het vastgoed ook bezit. Zo koopt u geen kat in de zak.

Een simpele manier om onderzoek te doen naar een aanbieder is door hun bedrijfsgegevens op te vragen bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kost meestal slechts een paar euro, waarna u inzicht heeft in de belangrijkste bedrijfsgegevens. Een goed voorbeeld van hoe belangrijk dit kan zijn, is het geval van de vastgoedaanbieder Hooghuys & Versteeghe.

Toen IEX (een beleggerswebsite) in 2005 hun gegevens bij de KvK opvroeg, kwamen ze erachter dat deze aanbieder slechts een eigen vermogen had van 8868 euro en geen enkel trackrecord. Kortom, houd jezelf niet voor de gek en doe onderzoek naar verschillende vastgoedaanbieders. Zo weet je zeker dat je niet met een dubieuze partij in zee gaat.

Wees niet eigenwijs, maar vraag anderen om hulp

Het kan nog zo verleidelijk zijn om zelf op onderzoek uit te gaan op de vastgoedmarkt, maar we raden je af dat te doen! De vastgoedmarkt mag dan wel veilig zijn, hij heeft nog steeds valkuilen en er zijn genoeg mensen die er veel geld mee verloren hebben.

Daarom raden we je, zeker aan het begin, aan om gebruik te maken van een onafhankelijke vermogensbeheerder of vastgoedadviseur. Deze mensen hebben al jarenlang ervaring op de vastgoedmarkt en weten waar ze jou mee kunnen helpen. Vermogensbeheerders en vastgoedadviseurs hebben al eerder nieuwkomers op de markt begeleid, dus het is zeker geen schande om hen om hulp te vragen.

Een andere goede manier om kennis te maken met de vastgoedmarkt is het Vastgoed Coaching programma van de Cashflow Club Nederland. Wij willen jou namelijk graag helpen om financieel vrij te worden, en vastgoed is daar het ideale middel voor.

Vastgoed is één van de meest veilige investeringen om maandelijkse cashflow op te bouwen, zonder al te veel risico’s en valkuilen. Met ons Vastgoed Coaching programma leer je alles op het gebied van vastgoed en leer je, ook met weinig vermogen, om passieve inkomsten te verdienen.

Weet goed waar je aan begint voor je in een vastgoed-cv stapt

De meeste vastgoedbeleggingen worden gedaan in een cv. Een cv, afkorting voor commanditaire vennootschap, is een speciale rechtsvorm. Binnen een cv zijn er beherende en stille vennoten. De beherende vennoot of vennoten is of zijn bevoegd om te handelen namens de vennootschap en hebben dus de meeste macht.

De stille vennoten zijn niet bevoegd om op te treden namens de vennootschap en hebben alleen maar financiële inbreng. Stille vennoten zijn dan weer niet aansprakelijk voor schulden buiten het bedrag dat zij investeren. Een cv is dus een gunstige rechtsvorm voor een vastgoedinvestering, omdat meerdere mensen hun vermogens kunnen bundelen en er een duidelijke rangorde is.

Volgens de Nederlandse wet heeft een cv geen rechtspersoonlijkheid. Dat wil zeggen dat de beherende vennoten wél met hun eigen vermogen aansprakelijk zijn. Ook houdt dit in dat niet de cv zelf, maar de vennoten belastingplichtig zijn.

Omdat een cv een fiscaal transparant lichaam is, moet het besloten zijn. Dat houdt in dat het lastig kan zijn om uit een cv te treden als je er eenmaal bent ingestapt. Officieel mag je in sommige gevallen pas uitstappen als alle vennoten toestemming hebben gegeven om de deelneming te verkopen.

Gelukkig gebeurt het in de praktijk een stuk minder omslachtig. Vastgoedproducten zijn van zichzelf ook erg illiquide, waardoor je binnen de vastgoedwereld vaak lange tijd ergens aan vast zit. Breng jezelf daarom van tevoren goed op de hoogte van alle voor- en nadelen van het vastgoedproduct, de aanbieder, de cv, de huidige markt – eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken.

Kies voor het juiste vastgoedobject

Het is verstandig om voor een gespecialiseerde vastgoedaanbieder te kiezen. Als je op zoek bent naar kantoorruimtes om in te investeren, kies dan voor een kantoor-cv van een gespecialiseerde aanbieder die veel ervaring heeft met kantoren. Als je kiest voor een aanbieder die af en toe wel een kantoortje opkoopt, neem je veel meer onnodige risico’s.

Ervaring en betrouwbaarheid zijn twee kernwoorden op de vastgoedmarkt die je altijd bij aanbieders moet nagaan. Ruik je van tevoren al onraad, ga dan niet met een aanbieder in zee!

Het is ook belangrijk om onderzoek te doen naar het vastgoedobject zelf. Denk daarbij aan de staat van het gebouw, de omgeving, het type huurders en de spreiding van het vastgoed. Het is tegenwoordig niet eens meer nodig om het gebouw daadwerkelijk te bezoeken.

Met het prospectus (een document met allerlei informatie over de aanbieder en het vastgoedobject) en Google Maps als trouwe vrienden kun je al heel veel uitvinden over jouw object van interesse en haar omgeving. Een complex met veel kamers in de buurt van een universiteit doet het altijd goed, net zoals eengezinswoningen in de buurt van een park of speeltuin. Om te zien dat een milieuvriendelijk kantoor naast een vervuilend industriegebied geen verstandige investering is, hoef je ook geen expert te zijn.

We hopen dat je nu enkele belangrijke valkuilen van investeren in vastgoed herkent en ze kunt vermijden. Veel succes bij je investeringen in vastgoed!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *