Robert Kiyosaki – oorsprong van de CashflowClub

Door Stephan van der Toom

Robert Kiyosaki een Amerikaanse zakenman die meerdere boeken heeft geschreven om mensen te helpen met hun financiën. Hij is bekend geworden door zijn Rich Dad Poor Dad boekenserie, waar al meer dan 26 miljoen exemplaren van verkocht zijn. In Rich Dad Poor Dad schrijft Kiyosaki over een club van gelijkgestemde mensen die samen ideeën uitwisselen en het Cashflowspel spelen.

De CashflowClub is zo’n club.

Lees hier meer over Robert Kiyosaki, wat hij doet, zijn boeken en hoe hij jou kan helpen.

Over Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki is geboren op Hawaii en was de zoon van een leraar. Hij ging na zijn middelbare school naar de US Merchant Marine Academy in New York. Hij heeft onder andere als helikopterpiloot gevlogen tijdens de Vietnam oorlog. Na zijn dienst in de marine ging hij in de detailhandel werken.

Hij begon zijn eigen bedrijf in een speciaal soort portemonnee. Dit was een redelijk succes, maar uiteindelijk ging het bedrijf failliet doordat Kiyosaki zijn product niet goed beschermde. Enkele jaren later begon hij weer een ander bedrijf dat t-shirts van rockbands licenseerde. Ook dit bedrijf ging failliet na een paar jaar. Hij zegt zelf dat hij enkele maanden hierna werkeloos en dakloos was en met zijn vriendin in een oude Toyota woonde.

Vastgoed en andere investeringen

Kiyosaki werd vooral rijk door het investeren in vastgoed. Hij heeft zeer veel investeringen op dit gebied gedaan in de Verenigde Staten, onder andere in Texas, Oklahoma en Arizona.

Dit zijn geen kleine investeringen; vaak gaat het om hotels, golfbanen en grote appartementencomplexen. Kiyosaki heeft zeer veel succes gehad met deze investeringen. Hij vertelde in de Alex Jones Show in 2010 dat hij ongeveer twee miljoen dollar per maand belastingvrij verdient door zijn vastgoedinvesteringen. Andere investeringen die hij gedaan heeft zijn investeringen in mijnen, olie en gas, zonne-energie en diverse fondsen.

Ook heeft Kiyosaki investeringen in grondstoffen, waar hij vooral in goud en zilver investeert. Hij zegt dat hij deze grondstoffen gebruikt als een soort bescherming tegen inflatie en andere onverwachte economische omstandigheden.

Rich Dad en Cashflow

Robert Kiyosaki is wellicht het meest bekend geworden door zijn Rich Dad en Cashflow merken. Hij begon hiermee in 1997, toen hij het bedrijf Cashflow Technologies Inc. oprichtte.

Hiermee wil Robert Kiyosaki mensen advies geven over financiën en zakendoen. Al zijn adviezen en boeken draaien om één doel: het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Volgens Kiyosaki kun je alleen financiële onafhankelijkheid bereiken door je inkomen te verdienen met investeringen zonder te werken voor iemand anders of voor jezelf.

Op dat moment ben je van niemand afhankelijk, alleen van hoeveel winst je uit je investeringen kunt halen. Ook hamert hij erop dat je een goede verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen moet hebben, om financiële missers en een slechte economie te kunnen overleven.

De Rich Dad, Poor Dad serie

Dit advies brengt hij aan de man door middel van zijn Rich Dad, Poor Dad serie. In deze boeken staat een bepaalde anekdote centraal. Aan de ene kant staat Kiyosaki’s Rich Dad, die eigenlijk de vader van zijn beste vriend Mike was en die alleen bezig was met waarde creëren. Hij werd erg rijk en had zijn middelbare school niet eens afgemaakt.

Aan de andere kant staat de Poor Dad, Kiyosaki’s eigen vader. Hij was hoogopgeleid en werd uiteindelijk  hoofd van de Hawaii State Department of Education. Zijn eigen vader was echter lang niet zo rijk als de Rich Dad en leefde niet in heel veel luxe.

Met deze vergelijking wil Kiyosaki dat mensen verder gaan nadenken over hun financiële situatie. Volgens hem leven veel mensen van loonstrook naar loonstrook en werken ze alleen maar om hun belastingen en andere uitgaven te betalen.

Hij wil mensen uit deze sleur halen en ze te laten zien dat je met geld ook rijkdom kunt bereiken in plaats van alleen maar je uitgaven te bekostigen. Ook adviseert hij dat mensen investeren in zaken als vastgoed of bedrijven (waar je belastingvoordeel op kunt behalen) in plaats van in effecten  zoals aandelen en obligaties. Enkele titels van Robert Kiyosaki zijn:

 • Rich Dad Poor Dad – What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not!
 • Rich Dad’s Guide to Investing: What the Rich Invest in, That the Poor and the Middle Class Do Not!
 • Rich Dad’s Rich Kid, Smart Kid: Giving Your Children a Financial Headstart
 • Rich Dad, Poor Dad for Teens: The Secrets About Money – That You Don’t Learn in School!
 • Rich Dad’s Rich Brother Rich Sister
 • You Can Choose to be Rich
 • En nog vele andere…

Cashflow

De term Cashflow heeft Robert Kiyosaki verwerkt in zijn bordspel, Cashflow 101. Normaal gesproken is de cashflow het verschil tussen de inkomsten en uitgaven. Met het bordspel wil Kiyoaski de spelers leren hoe ze geld goed kunnen investeren en hoe geld voor hén kan werken in plaats van zij voor geld.

Het spel heeft twee niveaus. In het eerste niveau proberen de spelers hun passieve inkomsten (zoals winst uit investeringen of rente) te verhogen tot ze de uitgaven overstijgen. In de tweede fase moeten spelers ofwel hun ‘droom’ aanschaffen ofwel 50.000 dollar extra in maandelijkse cashflow hebben.

De term wordt ook gebruikt in een financieel diagram van Kiyosaki. Dit Cashflow Quadrant laat de vier manieren zien waarop mensen hun geld kunnen verdienen:

 • E (mployee) – wanneer een persoon voor iemand anders werkt
 • S (elf-employed) of S(mall business owner) – wanneer iemand eigen baas is
 • B (usiness owner) – wanneer iemand een eigen bedrijf heeft en zelf meestal niet aanwezig hoeft te zijn
 • I (nvestor) – wanneer iemand investeert om in de toekomst winst hiermee te maken.

Hierbij staan E en S aan de linkerkant van het vierkante diagram. Kiyosaki zegt hierover dat deze mensen nooit echte rijkdom zullen verkrijgen. Aan de andere kant juist staan de B en de I, mensen die op weg zijn naar rijkdom.

Wat kan Robert Kiyosaki mij leren?

Kiyosaki heeft niet voor niets zoveel boeken geschreven. Hij probeert zoveel mogelijk mensen te helpen met hun financiën en hun weg naar rijkdom. Omdat Kiyosaki heel veel verschillende boeken heeft geschreven is er ook een boek dat jou kan helpen.

Zo heeft Kiyosaki’s vrouw Kim een boek in de Rich Dad, Poor Dad serie geschreven dat speciaal voor vrouwen is geschreven. Ook zijn er boeken voor kinderen, ouders en mensen die al ondernemer zijn. Wij adviseren zoveel mogelijk van Robert Kiyosaki te lezen om echt van zijn wijsheden te kunnen profiteren!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.