Afgelopen weekend ben ik naar een bijeenkomst geweest die werd georganiseerd door BNR. Het nieuwsstation had het idee om eens eerlijke en onafhankelijke informatie te geven over beleggen. De naam Vermogen Verhogen gaf mij de indruk dat er verder gekeken zou worden dan alleen beleggen, maar verder dan een onafhankelijk financieel planner en twee hoog leraren kwam men niet. De opening door Jort Kelder daar gelaten dan. Daarin werd n.l. een kleine hint gegeven hoe je je vermogen gestaag kan laten verminderen.

Te dure auto’s, een te duur en onverkoopbaar huis, te dure vriendjes en vooral de vakanties hakken er bij de ex-hoofdredacteur van de Quote hard in. Jort heel open en eerlijk is over wat hij verdient, aan belasting betaald en weet dat hij het veel beter via een tropisch BV’tje zijn inkomen kan genieten. Maar dat is niet aan hem besteed. Ergens zit nog altijd dat rode bloed van de familie en dus houdt hij zich keurig aan de regels van de Nederlandse belastingwetten. Helemaal zonder morren 52% afstaan aan de belastingdienst doet hij niet, want hij vindt het een schande dat je meer dan de helft van je inkomen aan belasting kwijt bent. En die mening delen we allemaal, denk ik.

Hoewel er goed gezocht is naar onafhankelijke sprekers die bereid waren te komen spreken in Rotterdam, werd toch een groot deel van dit event gevuld door mensen die zelf bijna niet mogen beleggen, in dienst zijn van de bank en zelf zeker geen vermogen zijn kwijt geraakt in één of andere crisis. Het grootste gedeelte van de tijd waren het toch de jongens van de bank die bezig waren hun eigen bank en product te pitchen en niet de onafhankelijke sprekers zoals Jort Kelder.

Tijdens één van de onderdelen waarbij de medewerkers van ING, RBS en Alex een aantal vragen handig gebruikte om wat reclame te maken, sprak ik Jort Kelder, die naast mij zat, aan en zei tegen hem: Jort, dit is toch eigenlijk helemaal niks voor jou. Waarop hij natuurlijk bevestigend reageerde. De afsluiting van het programma is op dat moment volledig aan mij voorbij gegaan omdat het gesprek met Jort een hele interessante wending kreeg en hij mij vroeg: Wat is nou eigenlijk rijkdom? Wanneer ben je eigenlijk rijk?

Mijn antwoord: Rijkdom zit niet in het geld dat je hebt. Je bent rijk op het moment dat je meer geld verdient dan dat je uitgeeft en dat ook zo kan houden. Veel mensen hebben de droom om financieel vrij te zijn en als je ervoor zorgt dat je inkomen altijd hoger is dan je uitgaven en je inkomen niet meer afhankelijk is van jouw tijd en inzet, dan ben je financieel vrij.

Moeilijk? Ik denk het niet.


2 Reacties
 1. Hallo Stefan, leuk bericht. Dankjewel.

  Rijkdom druk je volgens mij uit in tijd. De tijd die je kunt (over)leven zonder te moeten werken.

  Althans dat heb ik onthouden van Kiyosaki’s “Rich dad poor dad”. Is financieel onafhankelijk het zelfde als financieel vrij?

  Hart. gr. Roel van Bommel

  • Dag Roel

   Je hebt helemaal gelijk. Tijd is het belangrijkste bezit en ook het meest schaars.
   Door ervoor te zorgen dat je meer passieve/wederkerende inkomsten hebt dan uitgaven
   zorg je ervoor dat je je tijd zelf kunt indelen en niet meer afhankelijk bent van tijd voor geld.

   Dan heb je vrijheid om te kunnen doen en laten wat je wilt. Als je nog meer geld wilt is dat
   mogelijk en het hoeft niet meer. Er zijn genoeg mensen die hiervoor kiezen en helemaal
   niet meer geld willen. Zij kiezen bewust voor meer vrije tijd dan voor meer geld.

   Ik geef tijdens mijn trainingen en presentaties ook altijd aan dat er voor mij ook iets is
   dat veel belangrijker is dan financiële vrijheid en dat is vrijheid.

   Bedankt voor jouw reactie Roel!

Reageren is niet mogelijk