Quote 500 – Rijke Nederlanders steeds rijker

Door Stephan van der Toom

Je hoeft de krant niet eens open te slaan of je leest er wel iets over; de economische crisis. Elke dag weer staat het nieuws vol met negatieve berichten over de economie, hoe onze koopkracht daalt en wat we eraan kunnen doen om nog een beetje inkomen te houden.

Gelukkig is de Nederlandse economie weer aan kracht aan het winnen, maar ze is nog lang niet zo goed als eerst. Als we echter kijken naar de Quote 500 (de rijkste Nederlanders van het jaar) zijn de inkomens hier alleen maar gestegen! Maar hoe komt dit nu precies? Waarom worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer?

De Quote top 5 van 2012 en 2013

Allereerst zetten we de top tien van 2012 en 2013 onder elkaar, zodat we alvast kunnen zien hoe de inkomens hier veranderd zijn in een jaar.

2012

 1. Charlene de Carvalho-Heineken (5,4 miljard)
 2. Frits Goldschmeding (Randstad uitzendbureau, 2 miljard)
 3. Wijnand Pon (auto-importeur, 2 miljard)
 4. Dik Wessels (Bouw en investeringen, 2 miljard)
 5. John de Mol (Mediamagnaat, 1,9 miljard)

2013

 1. Charlene de Carvalho-Heineken (7,2 miljard; +33%)
 2. Frits Goldschmeding (3 miljard, +42,9%)
 3. Dik Wessels (2,1 miljard; +5%)
 4. John de Mol (2 miljard; +5,3%)
 5. Wijnand Pon (2 miljard, +0%)

Hoe verklaren we dit?

Zoals je wel kunt zien zijn de rijken alleen maar rijker geworden, met Charlene de Carvalho-Heineken en Frits Goldschmeding als grootste stijgers. In deze tijden van crisis is dit toch hoogst merkwaardig – hoe blijven zij zo rijk en worden ze zelfs nog rijker?

Allereerst is de crisis al aan het afnemen. De laatste jaren trekt de economie langzaam maar zeker bij en dat merken ondernemers ook. Zij krijgen weer meer vertrouwen en gaan weer investeren.

Dit doet alleen nog maar een schepje bovenop de economische groei. Als we kijken naar 2008 en 2009 zien we dat ook de rijken hard geraakt werden door de crisis en hun vermogen met soms wel 60% zagen dalen. Hier kunnen ze gerust nog van leven, maar een harde dreun was het zeker.

De laatste crisis was ook alweer enkele tientallen jaren geleden, dus dit kwam helemaal als een extra schok. Echter wisten de rijken snel hun zaakjes op orde te krijgen en te zorgen dat hun vermogen langzaamaan weer kon groeien.

Kosten besparen; hoe doe je dat?

Dit wordt vooral gedaan door besparen op grote kostenposten. Besparen, besparen en nog eens besparen. Ontslagen zijn hier één voorbeeld van, maar dit hoef je zeker niet als eerste maatregel aan te wenden. Denk bijvoorbeeld eens hieraan:

 • Met behulp van een onafhankelijk adviseur kan gekeken worden wat de grootste kostenposten van uw onderneming zijn. Wie weet is dit bijvoorbeeld het pand, of verzekeringen van werknemers. Het is altijd verstandig om eerst de grote kosten aan te pakken en pas later op de kleintjes te letten.
 • Kijk ook eens naar je uitgaven van enkele jaren geleden. Hoeveel gaf je toen uit aan grote kostenposten en hoeveel is dat nu? Men zegt vaak: “van het verleden kun je leren”, en dat is ook zeker hier het geval. Bedenk bij alle grote uitgaven of die wel echt noodzakelijk zijn voor je onderneming.
 • Op het gebied van personeel kun je als eerste kijken naar overwerk. Dit is vaak één van de grootste kostenposten van een bedrijf. Plan desnoods opnieuw alle uren van medewerkers in en zorg voor een goede bezetting. Hier kun je eventueel hulp bij inroepen. Denk eraan: soms moet je extra kosten maken, om later kosten te besparen! Merk je dat je eigenlijk teveel werknemers hebt, is het wellicht verstandig een deel te ontslaan. Let wel op dat je niet het overige personeel zich dood laat werken!
 • Veel kosten lopen al enkele jaren door. Denk bijvoorbeeld aan energie- en telefonieabonnementen, of een leverancier waar je al jaren bij zit. Deze hoeven echter niet het goedkoopst te zijn! Kijk eens rond of je niet ergens goedkoper je voorraden in kunt slaan of dat je niet korting kunt krijgen op een langlopend abonnement.
 • Op energie valt ook heel veel te besparen. Kijk eerst of je wel een goede deal hebt, en daarna hoe zuinig je bedrijf met energie omgaat.

Maar hoe blijf ik dan geld verdienen?

Hoewel de economie er niet zo goed aan toe was, wisten veel ondernemers met goede investeringen nog steeds veel geld binnen te halen. Investeringen zijn dan ook één van de belangrijkste bronnen van inkomen tijdens de crisis, evenals vaste (passieve) inkomsten zoals huur.

Heb je een neus voor investeringen? Zo ja, dan is dat heel fijn en is de kans klein dat je een slechte investering doet. Zo nee, dan kun je op zoek gaan naar iemand mét zo’n neus. Hij of zij kan je helpen bij het maken van belangrijke keuzes.

Geld besparen kan best lastig zijn. Lees daarom hier onze tips!

Waarom worden de armen dan steeds armer?

De armen hebben vaak niet de beschikking over deze mogelijkheden. Zij hebben het geld niet om een gewaagde investering te doen en zijn niet rijk genoeg om genoeg passieve inkomsten te hebben.

Bovendien merken zij de crisis van bovenaf; lagere lonen of in het ergste geval zelfs ontslagen. Helaas zit er voor de ‘gewone man’ dus niet veel meer op dan op de kleintjes te letten en veel te bezuinigen. Wanneer de economie weer is aangesterkt kun je proberen om je te verdiepen in aandelen en investeringen. Lees voor meer informatie hierover andere blogs op onze site!

Rijk worden én blijven met de CashflowClub

De CashflowClub kan je helpen om een vermogen op te bouwen en dit te behouden. Wij hebben namelijk veel ondernemers en investeerders als leden, die elkaar graag helpen bij financiële zaken. Word lid en kom naar één van de vele ledendagen, met lezingen en veel gezelligheid. Een goed netwerk is een belangrijke start in de ondernemingswereld, en die start is bij de CashflowClub!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.