Als het erop aankomt hebben we allemaal dezelfde ‘droom’: Slapend Rijk worden. Letterlijk geld verdienen zonder er iets voor te doen. Uiteraard is dit in het echte leven niet mogelijk; wie rijk wil worden zal er voor moeten werken. Dit betekent echter niet dat je niet passief geld kunt verdienen, integendeel!

De rijkste mensen ter wereld verdienen maandelijks soms miljoenen met hun investeringen zonder er verder iets voor te hoeven doen. Om daar te komen hoef je niet hard te werken, maar wel slim omgaan met je tijd.

Ben jij financieel vrij?

Veel mensen zijn volgens niet financieel vrij of onafhankelijk. Zij werken dag in, dag uit voor hun loonstrookje om hun schulden af te betalen en van te kunnen leven. Maar dit is niet echt een goede manier van leven. Je werkt dan namelijk voor het geld, maar het geld werkt niet in jouw voordeel.

In plaats van rijk en gelukkig te worden helpt het geld je alleen maar om je schulden te bekostigen. De enige manier waarop je financieel onafhankelijk wordt is door jezelf geheel met winst en rente uit investeringen te kunnen ondersteunen zonder nog in loondienst te werken.

Je bent dan alleen afhankelijk van je investeringen, waarvoor je niet of nauwelijks meer voor hoeft te werken. Kortom; je bent dan echt Financieel Vrij!

 

Welke mensen kennen wél financiële vrijheid?

Je kunt eenvoudig zien wie er wel en wie er niet financieel vrij zijn met de Cashflow Quadrant. Dit bestaat eigenlijk uit niets meer dan vier vakjes met daarin vier letters. Aan de linkerkant staan de E en de S, rechts de B en de I. Deze letters representeren de volgende typen werkenden:

  • De E staat voor employees, ofwel werknemers. Dit zijn mensen die in dienst van een ander werken en hiervoor loon ontvangen. Hun inkomen is beperkt omdat ze per uur betaald worden en ze niet oneindig kunnen werken.
  • Met de S worden de self employed, ofwel zzp’ers bedoeld. Zzp’ers hebben een eenmanszaak of zijn freelancer. Dit betekent ook dat zij hun eigen salaris betalen, al is dit nog steeds grotendeels afhankelijk van het aantal gewerkte uren.
  • De B zijn de business owners, de bedrijfseigenaren. Zij staan aan het hoofd van grote ondernemingen en hebben hun belangrijkste taken uitbesteed, waardoor ze vooral van de winst van het bedrijf leven.
  • Als laatste de I, die voor investors staat. De investeerders verdienen geld met het investeren in onder andere bedrijven, goederen en vastgoed.

De Cashflow Quadrant

We zien al direct grote verschillen tussen de linker- en de rechterhelft van het quadrant. De mensen aan de linkerkant werken hard en krijgen vaak per uur uitbetaald. Ze kunnen hun uren niet zelf bepalen, maar dit doen hun werknemers of dit hangt af van het aantal opdrachten.

Ze raken veel geld kwijt aan belastingen en dergelijke. Aan de rechterkant wordt juist passief geld verdiend; de bedrijfseigenaren en de investeerders bepalen meestal hun eigen uren en kunnen theoretisch gezien oneindig veel geld verdienen.

De vervelende klusjes laten ze lekker door anderen opknappen. Je kunt het beste bij de investeerders horen, omdat je dan geen risico’s hebt wanneer je bedrijf failliet zou gaan of iets dergelijks. Je bent het meest onafhankelijk.

 

Passieve inkomsten verdienen

Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe kun je nu zelf passief geld verdienen? We kunnen meerdere tips geven om financieel onafhankelijk te worden.

Allereerst moet je een hele goede reden hebben om rijk te willen worden. Iedereen wil natuurlijk rijk worden, maar de meeste mensen haken snel af als ze zien hoeveel obstakels de weg naar rijkdom heeft. Met de juiste motivatie kun je echter veel meer bereiken dan je zelf denkt, zolang je bereid bent hard genoeg te werken.

Naast veel motivatie moet je vooral aan je kennis werken. Hiermee wordt niet zozeer een voorbeeldige leerling bedoelt die na zijn middelbare school aan de beste universiteiten gaat studeren, maar meer iemand die bereid is meer te leren over bepaalde zaken. Een goed voorbeeld is de CashflowClub zelf. Hier wordt ontzettend veel kennis tussen ondernemers en investeerders uitgewisseld over Financieel Vrij worden. Veel kennis en goede netwerkrelaties zijn van groot belang om financiële vrijheid te verkrijgen.

Als laatst is discipline een hele belangrijke eigenschap om rijk te kunnen worden. We kennen genoeg verhalen van mensen die de loterij winnen, maar de volgende maand weer straatarm zijn omdat ze alles hebben uitgegeven. Dit betekent echter niet dat je zuinig moet leven, maar wees verstandig. Geef niet onnodig veel geld uit als je niet zeker weet dat je het terug kunt krijgen en leen ook niet teveel geld. Zorg goed voor jezelf en betaal altijd jezelf eerst; wanneer je jezelf goed kunt onderhouden hoef je geen grote risico’s te nemen. De zakenwereld is hard en als je niet sterk in je schoenen staat zul je niet Financieel Vrij worden.

Investeren in vastgoed

Wat zijn goede investeringen?

Natuurlijk zijn niet alle investeringen even veilig. Om te weten waarmee je geld kunt verdienen en welke investeringen wel veilig zijn is de CashflowcCub weer een goede ontmoetingsplek. Je kunt daar mensen ontmoeten met veel meer ervaring die je kunnen helpen met de juiste investeringen. Robert Kiyosaki begon al op jonge leeftijd met het investeren in gouden en zilveren munten. Hij kocht deze zo dicht mogelijk tegen de prijs van normaal goud en zilver. Met deze goederen kun je je namelijk voorbereiden op een economische ‘crash’, waarin gewoon geld veel minder waard is.

Als laatste hebben veel rijken financiële vrijheid bereikt door in vastgoed te investeren. Robert Kiyosaki zelf krijgt bijna 2 miljoen dollar per maand (belastingvrij!) binnen met vastgoedinvesteringen.

Hier in Nederland is de markt heel anders dan in de VS en ook hier valt genoeg te verdienen in de vastgoedwereld. Het is verstandig om met redelijk risicovrije investeringen te beginnen in de vastgoedwereld.

Met weinig risico behaal je misschien wat minder opbrengsten, maar het geeft je ervaring die je later zeker nodig zult hebben. Eventueel kun je mee-investeren met wat meer ervaren investeerders. Wees in ieder geval niet bang, maar probeer overal een winstmogelijkheid in te zien!