Leven in financiële vrijheid: 10 valkuilen

Door Stephan van der Toom

Financiële vrijheid is niet helemaal een luilekkerland. Hoewel je met passieve inkomsten en investeringen lekker geld kunt verdienen zonder er al te veel moeite meer voor te hoeven doen, zitten er nog enkele valkuilen aan het leven in financiële vrijheid. Als je weet wat die valkuilen zijn en hoe je ze kunt ontwijken, kun je met een veel geruster hart genieten van je vrijheid!

Valkuil 1: Teveel zorgen om je inkomsten

Een veel voorkomend probleem bij rijken is dat ze zich helemaal niet vrij voelen. Sterker nog, ze zitten vol met zorgen over hun inkomsten: verdienen ze nog wel genoeg? Komt er niet opeens een grote concurrent?

Wat als de beurs instort? Soms zijn die zorgen niet eens geloofwaardig en worden deze mensen bijna paranoïde. Onze tip is dus: geniet vooral van je geld! Het leven is te kort om je zorgen te maken, maar lang genoeg om te genieten.

Valkuil 2: Niet meegaan met de tijd

De economie is bijna net zo grillig als het weer. Het ene moment is goud heel veel waard, het andere moment kun je beter in vastgoed investeren. Om in financiële vrijheid te blijven leven zul je op de hoogte moeten blijven van de beurs en verschillende economische trends. Door je investeringen tijdig aan te passen kun je inkomsten blijven behouden.

Valkuil 3: Teveel zelf willen doen

Deze valkuil is niet zo gek; iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk controle over zijn eigen inkomen. Maar let op dat je geen controlfreak wordt; je kunt sowieso niet alles in de hand houden en wanneer je dit wel doet, heb je geen tijd meer om te groeien.

Bovendien is er veel teveel werk om allemaal zelf te doen. Besteedt dus vooral ook taken uit; op de lange termijn geeft dit je veel meer rust.

Valkuil 4: ‘Financieel lui’ worden

Vrijheid en luiheid gaan soms hand in hand, maar op financieel gebied kun je dit beter niet doen! Onafhankelijkheid en financiële vrijheid zorgen er al gauw voor dat je dingen gaat uitstellen en denkt: “het komt wel goed”. Blijf als ondernemer scherp en onderdruk niet je ondernemersinstinct!

Valkuil 5: Toch nog afhankelijk

Soms voelt het alsof je financieel vrij bent, maar ben je het eigenlijk niet. Dit kan het geval zijn als je erg veel passieve inkomsten hebt en deze ruim je uitgaven overschrijden, maar deze inkomsten eigenlijk van één bron afkomstig zijn.

Als er iets is wat je als ondernemer moet vermijden is het afhankelijk zijn van één inkomstenbron. Zelfs twee of drie is eigenlijk te weinig. Hoe aanlokkelijk het ook is om lekker één investering te doen en klaar te zijn, kijk toch naar meer mogelijkheden om jezelf zeker te stellen.

Valkuil 6: Verandering van karakter

Veel geld is natuurlijk erg fijn, en je wilt met de hele wereld delen dat je je goed voelt. Ons advies is echter om vooral op z’n Hollands te blijven: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Voor je omgeving is het vaak niet leuk om je te zien pronken met je passieve inkomsten en vrijheid. Soms kan rijkdom mensen zelfs negatief beïnvloeden en worden ze achterdochtig of patserig. Blijf alsjeblieft gewoon jezelf, wat je inkomen ook is!

Zo wil je dus liever niet worden!

Valkuil 7: Hebberigheid

Voor sommige mensen is het nooit genoeg; zij willen alleen nog maar meer en meer verdienen. Echter gaat het volgende gezegde in bijna alle gevallen op: hoogmoed komt voor de val.

Er bestaat een grote kans dat je jezelf te pletter werkt om maar meer inkomsten te verdienen, of dat al je inspanningen voor niets zijn en je uiteindelijk zelfs verlies lijdt. Rijkdom is net zoals genotsmiddelen of sport erg verslavend en je moet er dan ook met mate van genieten. Financiële vrijheid is fijn, maar je moet het niet gaan overdrijven!

Valkuil 8: Onzekere investeringen

Deze valkuil hangt deels samen met de vorige. Meer geld en meer winst leiden vaak tot een gevoel van zekerheid, alsof je de hele wereld aan kan. Geen investering lijkt dan te gek en het is alsof je overal winst mee kunt maken.

Dat is natuurlijk niet zo! Ook met veel geld zijn er nog steeds genoeg onzekere investeringen waar je mee moet oppassen. Zoals we eerder al zeiden is de economie hartstikke grillig en kan deze van de ene op de andere dag omslaan. Blijf dus op safe spelen.

Valkuil 9: Gierigheid

Veel geld hebben betekent ook dat geld willen behouden. Dat is natuurlijk niet zo gek; je hebt hard voor je inkomen gewerkt en nu het geld eindelijk voor jou begint te werken wil je dat natuurlijk niet kwijt.

Maar het is ontzettend belangrijk om niet gierig te worden. Je bent nu juist financieel vrij; laat andere mensen ook meegenieten! Dit kan je doen door bijvoorbeeld aan goede doelen te geven, vrienden of familieleden in nood te helpen of een fonds op te richten. Je bent één van de gelukkige rijken, help degenen die dat niet zijn!

Valkuil 10: Verveling

We kennen allemaal wel verhalen van mensen die alles konden zonder er moeite voor te hoeven doen. Die ene jongen op school die met twee vingers in z’n neus tienen haalde, of dat meisje op de studie dat alle jongens kreeg en nog cum laude wist te slagen.

Hun valkuil, en die van financieel vrije mensen, is echter verveling. Als je alles kunt en hebt raak je er namelijk aan gewend. Blijf dus jezelf uitdagen! Doe nieuwe investeringen, ga nieuwe dingen leren of begin met een hobby waar je nooit aan toegekomen bent. Jezelf uitdagen is erg belangrijk!

Snelweg naar financiële vrijheid

Dit zijn echter kleine valkuilen van financiële vrijheid. Leven in financiële vrijheid is namelijk ontzettend aangenaam, en het mooie is dat bijna iedereen het kan! Als je de weg naar financiële vrijheid wilt weten zul je klein moeten beginnen.

Heb je een vast inkomen en hou je aan het eind van de maand telkens wat over? Spaar dit op! Als je bijvoorbeeld de helft van je overgebleven inkomen opspaart voor investeringen, heb je al snel een aardig potje. Je kunt nu beginnen met investeren. Wij raden vastgoed aan, omdat dit een stabiele markt is en je er op meerdere manieren geld mee kunt verdienen.

Ga ook eens naar één van onze ledendagen, en vraag aan andere leden van de Cashflow Club hoe zij financiële vrijheid hebben bereikt. Onze andere blogs kunnen je ook helpen. Veel succes!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.