Je bent het gemiddelde

Een tijd geleden moest ik een tennis dubbel wedstrijd spelen. We moesten tegen twee wat oudere mannen spelen die nog amper een sprintje konden trekken. Hun niveau was duidelijk lager dan dat van ons. We verloren de wedstrijd.

Wat mij is overkomen met een potje tennis is echt geen toeval en je zult het zelf ook wel eens meegemaakt hebben. Als je voetbal liefhebber bent ken je die wedstrijden wel tegen kleine dwerglandjes waar met gemak met 9-0 van gewonnen moet worden door ons sterrenelftal van duurbetaalde internationals. Toch loopt het vaak anders.

Zaken doen doe je ook op het niveau waarop je speelt. Speel je met lage verwachting en met kleine ondernemers die het voor een basis inkomen doen of ga je op zoek naar de beste spelers die er zijn en ga je je daaraan optrekken? Wees je ervan bewust dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat.

Kies je peergroup

Kijk dus eens naar je eigen situatie en de mensen die jij dagelijks spreekt en waar je mee werkt. Je zult ongeveer het gemiddelde salaris verdienen, de gemiddelde auto rijden, de gemiddelde relatie hebben en het gemiddelde vermogen hebben.

Het is niet de bedoeling dat je nu direct besluit om je vriendengroep aan de kant te schuiven en op zoek te gaan naar succesvolle mensen waarmee je een vriendschap kunt opbouwen. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van het fenomeen. Als je echt andere resultaten wilt zul je op zoek moeten gaan naar mensen die je daarin uitdagen en inspireren. Het zou zonde zijn dat je die inspiratie teniet laat gaan doordat je je omgeeft met negatieve mensen. Rijke mensen hebben rijke vrienden!

Succes!