Is het nu verstandig om in vastgoed te investeren?

Door Stephan van der Toom

Deze vraag krijg ik steeds meer, nu het slecht gaat met de economie.

Moet je dan wachten tot het helemaal de bodem heeft bereikt? Hoe weet je dat de prijzen vanaf nu omhoog gaan?

Mijn antwoord daarop is dat als je belegt voor de juiste redenen en je houd je aan een aantal gouden regels, dan maakt het niet zo veel uit wanneer je koopt. Het is zo, dat als het slecht gaat met de economie, er veel meer kansen zijn. Daarin tegen is het veel moeilijker om een lening te krijgen.

Het is geen goede tijd om te speculeren. Als je een pand koopt met de bedoeling om veel geld te verdienen als de huizenmarkt omhoog gaat, dan ben je aan het speculeren. Natuurlijk is het gewenst dat er een waardestijging is, maar de deal moet ook werken zonder dat dit gebeurt.

Als je in vastgoed investeert en je koopt om voor lange termijn te verhuren, en de huuropbrengst is zodanig dat je op zijn minst alle kosten kan terugverdienen, dan is het geen probleem als de prijzen gaan dalen.

3  tips voor een veilig beleggingsstrategie:

1.     Koop altijd onder de marktprijs – zoek een deal die op het moment dat je de contract getekend hebt, jou al geld oplevert. Een aantal tips op zulke deals te vinden:

–        Een zeer gemotiveerde verkoper: mensen die snel willen verkopen, desnoods , onder de markt waarde. Dit kan komen door financiële problemen, echtscheiding, verhuizing (mensen die met twee hypotheken zitten of naar het buitenland willen verhuizen) etc.

– Mensen die zelf verkopen, zonder de hulp van een makelaar. Sommige mensen denken dat ze meer geld overhouden als ze geen gebruik maken van een makelaar. Soms onderschatten ze de waarde van hun huis. Dat kan voor de vastgoed belegger een goede kans zijn.

– Netwerk met makelaars die jouw attent kunnen maken op zulke deals

– Executie verkoop

– Een slecht onderhouden huis in een goede beurt (hier moet je wel mee oppassen: kijk goed naar de gebreken, en vraag een offerte aan van een paar bouwbedrijven – zo zal je een duidelijker beeld krijgen van wat het werkelijk gaat kosten om het op te knappen)

2.     Positieve cashflow –  zorg ervoor dat je positieve cashflow ontvangt uit het pand. Houd er rekening mee dat je uit de huur ook belasting, verzekeringen en onderhoud moet gaan betalen. Neem ook eventuele leegstand mee in de berekening.

3.     Lange termijn horizon: als je veilig in vastgoed wilt beleggen, kan je beter een lange termijn strategie hanteren. Dat wil zeggen – koop een huis niet om hem vervolgens te verkopen, maar om jarenlang van de passieve inkomsten te genieten.

Zolang dat je er inkomsten uit krijgt – waarom zou je dan verkopen?? Als je niet van plan bent om te verkopen, maakt het niet uit dat op korte termijn de markt gaat dalen. Integendeel… betaal je wat minder onroerend goed belasting over 😉

Een dalende markt biedt enorme kansen. Om te weten of je goed inkoopt moet je wel weten wat de prijzen zijn. Daarom is het belangrijk om de markt te kennen. Als je in een bepaalde stad of beurt kopen wilt kopen, kijk dan naar de geschiedenis van de huisprijzen. Koop een huis pas als je tientallen andere huizen hebt gezien. Als je goed marktonderzoek doet – zul je weten wanneer je de “Deal of the Decade” tegenkomt

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.