Deze vraag krijg ik steeds meer, nu het slecht gaat met de economie.

Moet je dan wachten tot het helemaal de bodem heeft bereikt? Hoe weet je dat de prijzen vanaf nu omhoog gaan?

Mijn antwoord daarop is dat als je belegt voor de juiste redenen en je houd je aan een aantal gouden regels, dan maakt het niet zo veel uit wanneer je koopt. Het is zo, dat als het slecht gaat met de economie, er veel meer kansen zijn. Daarin tegen is het veel moeilijker om een lening te krijgen.

Het is geen goede tijd om te speculeren. Als je een pand koopt met de bedoeling om veel geld te verdienen als de huizenmarkt omhoog gaat, dan ben je aan het speculeren. Natuurlijk is het gewenst dat er een waardestijging is, maar de deal moet ook werken zonder dat dit gebeurt.

Als je in vastgoed investeert en je koopt om voor lange termijn te verhuren, en de huuropbrengst is zodanig dat je op zijn minst alle kosten kan terugverdienen, dan is het geen probleem als de prijzen gaan dalen.

3  tips voor een veilig beleggingsstrategie:

1.     Koop altijd onder de marktprijs – zoek een deal die op het moment dat je de contract getekend hebt, jou al geld oplevert. Een aantal tips op zulke deals te vinden:

–        Een zeer gemotiveerde verkoper: mensen die snel willen verkopen, desnoods , onder de markt waarde. Dit kan komen door financiële problemen, echtscheiding, verhuizing (mensen die met twee hypotheken zitten of naar het buitenland willen verhuizen) etc.

–        Mensen die zelf verkopen, zonder de hulp van een makelaar. Sommige mensen denken dat ze meer geld overhouden als ze geen gebruik maken van een makelaar. Soms onderschatten ze de waarde van hun huis. Dat kan voor de OG belegger een goede kans zijn.

–        Netwerk met makkelaars die jouw attent kunnen maken op zulke deals

–        Executie verkoop

–        Een slecht onderhouden huis in een goede beurt (hier moet je wel mee oppassen: kijk goed naar de gebreken, en vraag een offerte aan van een paar bouwbedrijven – zo zal je een duidelijker beeld krijgen van wat het werkelijk gaat kosten om het op te knappen)

2.     Positieve cashflow –  zorg ervoor dat je positieve cashflow ontvangt uit het pand. Houd er rekening mee dat je uit de huur ook belasting, verzekeringen en onderhoud moet gaan betalen. Neem ook eventuele leegstand mee in de berekening.

3.     Lange termijn horizon: als je veilig in OG wilt beleggen, kan je beter een lange termijn strategie hanteren. Dat wil zeggen – koop een huis niet om hem vervolgens te verkopen, maar om jarenlang van de passieve inkomsten te genieten.

Zolang dat je er inkomsten uit krijgt – waarom zou je dan verkopen?? Als je niet van plan bent om te verkopen, maakt het niet uit dat op korte termijn de markt gaat dalen. Integendeel… betaal je wat minder onroerend goed belasting over 😉

Een dalende markt biedt enorme kansen. Om te weten of je goed inkoopt moet je wel weten wat de prijzen zijn. Daarom is het belangrijk om de markt te kennen. Als je in een bepaalde stad of beurt kopen wilt kopen, kijk dan naar de geschiedenis van de huisprijzen. Koop een huis pas als je tientallen andere huizen hebt gezien. Als je goed marktonderzoek doet – zul je weten wanneer je de “Deal of the Decade” tegenkomt.

1 Reactie
  1. sebastian

    Goede artikel! Heel erg belangrijk bij het kopen van vastgoed is ook de due diligence, niet alleen op juridische en financiële niveau maar ook technisch. Je kan een heel goede deal vinden in een huis die rampzalig uitziet maar waarvan je weet dat alles geen dure reparaties zijn. Andersom kan het ook gevaarlijk zijn een huis te kopen die heel erg goedkoop is, die prettig uitziet maar waar -bijvoorbeeld- alle waterleidingen vervangen moeten worden en je had dit niet gemerkt [ups! 🙁 ]. Net zo als bij auto kopen, moet je met vastgoed ontzettend goed opletten. Reparaties binnen vastgoed lopen meteen in die tienduizenden euro’s! Het is ook dus belangrijk een aantal basics over bouwkunde te leren en/of iemand met verstand daarvan bij te halen (natuurlijk niet een aannemer! belangenconflict!). Er zijn een paar TV-programma’s waar je goede en minder goede voorbeelden hiervan kan zien (onder anderen: Bouwval Gezocht). Ik geniet elke seconde van dit soort programma’s!

Reageren is niet mogelijk