Afgelopen zaterdag is een historische dag geworden. Op die dag heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld verlaagd. De VS moeten het voortaan doen met een AA+ status in plaats van de triple A status die zij tot zaterdag altijd hebben gehad.

Een beslissing die volgens vele al veel te laat is genomen en ik ben er één van. Al eerder schreef ik dat de VS eigenlijk al failliet is en dat er geen bedrijf ter wereld is die met een vergelijkbare balans te vinden is als van de VS. Geen enkele bank of kredietbeoordelaar zal een positief advies geven over zo’n bedrijf en het lijkt erop dat de wereld een oogje heeft toegeknepen als het om de schuldenpositie van de VS ging.

GDP vs national debt

De schuldenlast van de VS is inmiddels net zo groot als het BNP (in VS GDP), n.l. $14,3 biljoen. En dat bedrag groeit met de dag. De politiek heeft nog maar net een overeenstemming kunnen bereiken voor het verhogen van het schulden plafond  anders had de VS afgelopen woensdag al te boek gestaan als wanbetaler. Het geld is op en zonder nieuwe leningen kon het land gewoon niet meer verder.

Belangrijke personen als Jim Rogers geven nu ook openlijk hun negatieve vooruitzichten voor de VS en ondersteunen de maatregel van Standard & Poor en verwijten hen zelfs te traag te hebben gehandeld. Hoelang de VS de schijn nog kan ophouden dat zij ooit de schuld gaan terugbetalen is niet bekend.

Bijdrukken van geld is één van de mogelijkheden om aan de betalingsverplichtingen te blijven voldoen en sinds het uitbreken van de kredietcrisis is dat al op grote schaal gebeurt. Het oplopen van de goud en zilverprijs is echt niet alleen het gevolg van gelukzoekers en heeft alles te maken met de grote hoeveelheid geld die in omloop wordt gebracht. Dit jaagt de inflatie aan en kan zelfs leiden tot hyperinflatie. De meest veilige en stabiele investering in tijden van onzekerheid is historisch gezien altijd goud geweest en het is nu niet anders.

Goud en zilver

De goudprijs is sinds begin 2009 meer dan verdubbeld. Zilver stond aan het begin van 2010 nog rond de $15,- en voor een tray ounce betaal je nu ongeveer $39,- (+160%). Met de ervaring dat er veel bubbels gecreëerd worden op de beurs, reist de vraag of goud en zilver niet hetzelfde doen.

Naar mijn mening niet. Sinds de ontkoppeling van de dollar is de goudkoers redelijk stabiel gebleven en heeft men in de VS de geldmachines kunnen laten draaien. Hoeveel er bijgedrukt is weet niemand want de cijfers worden al enkele jaren niet meer gepubliceerd. De VS hebben dus altijd vrij spel gehad om hun eigen geld bij te drukken en daarmee betalingen te doen. De hele wereld heeft de munt geaccepteerd en kunnen niet om de dollar heen, omdat goud, zilver en olie altijd in dollars afgerekend moeten worden.

Cash is trash

De papiertjes en munten die wij tegenwoordig geld noemen, hebben eigenlijk helemaal geen waarde. In het verleden zijn de munten en briefjes gebruikt als schuldbekentenis van de overheid waar ten alle tijden een waarde voor verkregen kon worden, n.l. goud. Door de ontkoppeling van deze goudstandaard is het geld waardeloos geworden. Als iedereen zijn schuldpapier zou komen inruilen voor goud dan zal duidelijk worden dat de goud hoeveelheid veel te klein is om uit te keren en hiermee wordt ook duidelijk dat er schaarste heerst. Een groot tekort aan goud en dat zorgt op dit moment voor de enorme prijsstijging.

Video

[svd-player file=”http://www.youtube.com/watch?v=z5mePEbfeWs” image=”https://cashflowclub.nl/wp-content/uploads/2011/07/preview-is-de-verenigde-staten-failliet.jpg”]

 

9 Reacties
 1. In deze financiele chaos die er heerst en de onzekerheid die het met zich meebrengt
  vind ik het prettig om naar jouw uitleg en inzichten hierover te luisteren.
  Met jouw expertise laat je richting zien waar we op moeten letten. Tks hiervoor.

  • Graag gedaan. Fijn om te horen Saida!

 2. Niels

  Goed artikel Stefan,
  Je had gelijk, “met een put, zit je goed” de puts EXPLODEREN! Puts die 0,90 waren vorige week toen AEX nog op 330 stond. Die Puts zullen vandaag rond de 20,– noteren (P_AEX sept 290). Vannacht is de Dow en Asia nog een stuk verder gezakt. AEX sloot nabeurs al op 277.

  Alle grondstoffen (m.u.v. Goud) krijgen ook een flinke tik door de daling, Palladium, Uranium enz.
  Komen mooie koop momenten aan.

  Bedankt en tot de 20ste

  • Ik neem aan dat je aardig ingekocht had Niels. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en hoor het graag zaterdag!

 3. Bianca Kroon

  Helder en duidelijk gesproken, Stephan.

 4. John

  Niet helemaal mee eens. Er was nog geld tot 10 augustus.

  Jammer dat de beleggers weer in blinde paniek reageren. Aandelen kelderen, terwijl er feitelijk niets anders is geworden. Daaruit kunnen we één duidelijke conclusie trekken: de meesten beleggers beleggen op emotie, en niet op feiten. Dat de VS een te grote schuldenlast heeft kun je toch niet serieus nieuws noemen.

  Na de blunders van kredietbeoordelaars met de bankencrisis is het verbazingwekkend dat mensen er nog steeds zoveel waarde aan hechten. Te veel gevallen banken hadden een hoge rating, terwijl de banken met lage rating vrolijk doorgingen.

  De hele reactie slaat dus wat mij betreft nergens op. Wel opmerkelijk: China begint te roepen om één munt voor de hele wereld. Zouden we dan toch dicht bij het einde zijn?

  • Dag John

   Je hebt gelijk over de kredietbeoordelaars. Deze hebben in de afgelopen jaren behoorlijk geblunderd.
   Niet alleen de financiële instellingen hebben ze veel te hoog ingeschat, maar ook de problemen bij een
   aantal zeer grote bedrijven is geheel aan ze voorbij gegaan.

   Misschien zijn ze daarom deze keer wel wat oplettender en zien ze nu toch iets meer dat niet klopt dan
   bij hun vroegere indicaties. Meer dan indicaties zijn het overigens ook niet en soms moeten we het
   ook wel helder blijven bekijken. Het zijn geen beleggers maar analisten die kijken naar fundamenten
   die soms geheel ontbreken. Het is trouwens ook heel goed mogelijk dat een fundamenteel gezond
   bedrijf door beleggers volledig wordt afgestraft en daardoor in de problemen komt. De beleggers
   hebben wat dat betreft altijd gelijk.

   De aandelen markten zijn in korte tijd behoorlijk gedaald en de rust lijkt weer te zijn teruggekeerd.
   Of dit lang gaat duren is dan maar de vraag.

   Bedankt voor jouw reactie John!

 5. HI Stefan,

  De schuldenlast en het BNP zijn wel in verhouding te brengen. De schuldenlast van de VS wordt steeds groter oa door de oorlogen die ze her en der voeren. Het geld wat wordt uitgegeven aan deze oorlogen gaat naar de bedrijven van een elite clubje Amerikanen. Idem met alle terreur maatregelen en uitgaven.
  Laat deze groep gewoon in de VS belasting betalen en het schulden probleem is opgelost.

  David Icke gaf begin 2000 al aan dat de VS de nieuwe derde wereld zou worden met de stichting van de nieuwe wereldorde en nu begint het toch wel echt erop te lijken dat het waarheid wordt. Het is een herhaling van zetten met het verschuiven van rijkdom en de meeste staan er bij te kijken en doen niets.
  En wie betaalt deze rekening. De Chinezen en Europa

  • Dag Leon

   De rekening van het wanbeleid van de VS wordt uiteindelijk betaald door de belastingbetaler. Zoals altijd.
   Oorlogen kosten de Amerikaanse overheid bakken met geld maar vergeet niet dat het ook BIG business
   is. De verschillende oorlogen die in het verleden zijn gevoerd hebben de VS vaak economisch sterker
   gemaakt. De VS hebben met de strijd tegen het terreur ook heel veel mensen en overheden bang gemaakt
   en de Amerikaanse wapenindustrie heeft hier weer mooi van kunnen profiteren.

   Kijk maar eens naar ons eigen land. Onze overheid zal kosten wat het kost de JSF aanschaffen en dat
   terwijl al lang is aangetoond dat er betere en goedkopere oplossingen te vinden zijn in ons eigen
   Europa. De Amerikanen hebben nog steeds een enorme macht en het zou mij niet verbazen dat zij
   die ook inzetten om projecten als deze er door te drukken.

   Eén van de grootste uitgaven van de VS is trouwens de rentelast. Die was vorig jaar al $414 miljard.
   Niet mis hé.

   Bedankt voor jouw reactie Leon!

Reageren is niet mogelijk