Passief inkomen

Investeren is een prachtige manier om passieve of wederkerende inkomsten op te bouwen. Denk dan bijvoorbeeld eens aan investeringen in vastgoed. Ondanks dat de onroerend goed markt vanaf 2008 behoorlijk is gaan dalen blijft het interessant om in onroerend goed te investeren.

Als je gaat investeren dan is het wel belangrijk dat je je gaat verdiepen in de mogelijkheden en natuurlijk de gevaren van investeren. Zonder een goede afweging van de plussen en minnen zou je nooit in iets moeten investeren. Het zou ervoor kunnen zorgen dat je je zuurverdiende geld snel kwijt raakt en dat is niet de bedoeling.

Kennis van zaken is essentieel, ook als je niet zelf investeert maar dat door iemand anders laat doen. Als je zelf wel de kennis hebt maar niet de tijd om te investeren dan kan het goed zijn om je geld te laten beheren door een ander. Je kunt dan de persoon toetsen op zijn kennis en ook de gekozen investeringen inschatten op waarde en risico.

Gevaarlijk om niks te doen

De meeste mensen hebben totaal geen verstand van investeren en beleggen. Toch belegt bijna iedereen geld op de beurs. Via een levensverzekering, pensioenfonds of direct in beleggingsfondsen. Bijna iedereen heeft beleggingen en toch weten ze weinig van beleggen af. Daarom hoor je ook zo vaak mensen zeggen dat beleggen en investeren gevaarlijk is. En dat klopt. Voor hen is het gevaarlijk.

Bereid je goed voor als je ergens in gaat beleggen of investeren en hou jouw investering eens tegen een ervaren investeerder aan. Laat het toetsen door mensen die al vaker met het bijltje hebben gehakt en die weten waar ze het over hebben. De meeste investeerders zullen je een objectief oordeel geven zonder emotioneel betrokken te zijn. Je vrienden, kennissen en familie zou ik niet om advies vragen, omdat zij wel emotioneel betrokken zullen zijn en uit angst dat je misschien alles kwijt raakt je een advies geven waar je niet op zit te wachten.

Het grootste risico dat je kunt lopen is niks doen. Als je nu investeert kun je een mooie portefeuille opbouwen en van de inkomsten kun je in de toekomst gaan leven. Zo heb je je eigen pensioenfonds opgebouwd en kun je misschien al op je 50e met pensioen. Niet gek denk ik.