Investeren in vastgoed: verschillende manieren

Door Stephan van der Toom

Zoals je misschien wel hebt gemerkt is de Cashflow Club steeds meer bezig om investeringen in vastgoed onder mensen te promoten. Wij geloven namelijk dat iedereen daarmee geld kan verdienen, ongeacht of je nu al een hoog inkomen hebt of niet. Investeren in vastgoed is echter een breed begrip. Er zijn veel verschillende manieren en mogelijkheden om vastgoedinvesteringen te doen. Welke zijn dat precies?

Investeren in vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen zijn een manier om indirect te investeren in vastgoed. Zo’n fonds is eigenlijk een soort verzamelplek voor beleggers. Verschillende beleggers werken samen en verzamelen hun geld in één fonds, om daarmee investeringen te doen. Het voordeel hiervan is dat er meer geld beschikbaar is voor investeringen en beleggingen. Meestal heeft een vastgoedfonds de bedrijfsvorm van een naamloze vennootschap.

Hierdoor is het namelijk makkelijker voor beleggers om binnen een fonds te investeren, omdat ze alleen maar aandelen hoeven te kopen. Met die aandelen kopen beleggers indirect vastgoed. De inkomsten van de investeringen van een vastgoedfonds worden, na aftrek van de kosten, als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Natuurlijk krijgt een belegger die meer aandelen heeft gekocht ook meer dividend. Bekende vastgoedfondsen in Nederland zijn onder andere die van Aegon, ASR, Triodos en SNS.

Je hebt binnen een vastgoedfonds zelf amper invloed op de investeringen die gedaan worden. Daar is één fondsmanager of een team van fondsmanagers verantwoordelijk voor. Je zult dus moeten vertrouwen op de voorspellingen en keuzes van deze managers wanneer je in een vastgoedfonds investeert. Je hoeft echter niet al te bang te zijn voor grote risico’s, want in Nederland houden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank toezicht op beleggingsfondsen. Zij grijpen in als een vastgoedfonds in financiële problemen raakt. Let wel op, want niet alle vastgoedfondsen staan onder toezicht van de AFM.

Voordelen van vastgoedfondsen:

 • Je hoeft zelf weinig kennis te hebben over de vastgoedmarkt, omdat jij niet de keuzes voor de investeringen maakt.
 • Ook met weinig vermogen kun je bij een vastgoedfonds terecht.
 • Je kunt gemakkelijk in- en uit een vastgoedfonds stappen.
 • Door in meerdere vastgoedfondsen aandelen te kopen kun je risico’s spreiden.

Nadelen van vastgoedfondsen:

 • Zelf heb je weinig invloed op de investeringen.
 • Investeringen zijn gevoeliger voor veranderingen op de beurs.

Zelf vastgoed kopen

Door zelf vastgoed te kopen kun je goed het overzicht over je investeringen behouden. Je bent zelf geheel verantwoordelijk voor je winst of verlies en je maakt eigen keuzes. Deze manier van beleggen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet eerst veel voorkennis en deskundigheid over de vastgoedmarkt opdoen voordat je goede vastgoedinvesteringen van slechte kunt onderscheiden. Maar op de lange termijn kan dat het zeker waard zijn, omdat je uit directe investeringen veel meer rendement kunt halen dan binnen een vastgoedfonds. De enige kosten die je hebt zijn de directe kosten die je maakt bij het investeren. Ook hoef je de opbrengst niet met andere aandeelhouders te delen; die houd je lekker zelf!

Let erop dat je met vastgoedinvesteringen niet het meeste geld verdiend door de verkoop, maar door de huur. De maandelijkse huur die je met de investering binnenkrijgt zorgt voor continu extra cashflow, zonder dat je er iets hoeft te doen. Als je bovendien de waarde van het gebouw weet te verhogen, bijvoorbeeld door renovaties of restauraties, kun je meer huur vragen en stijgt je vastgoed in waarde.

Sowieso is vastgoed één van de veiligste investeringen, omdat het door de jaren heen altijd in waarde stijgt. Daarom willen wij ook steeds meer mensen helpen om die eerste stap binnen de vastgoedwereld te zetten. Hiervoor heeft de Cashflow Club nu het nieuwe Vastgoed Coaching programma. Als je je hiervoor aanmeldt, kom je alles te weten over de wereld van vastgoed en leer je hoe je passieve inkomsten uit vastgoed kunt halen. Ook helpen we je in de praktijk, want daar leer je uiteraard het meest. Meld je daarom hier aan!

Voordelen van zelf vastgoed kopen:

 • Je hebt alle controle.
 • Meer rendement mogelijk bij hogere risico’s.
 • Je keuzes zijn niet afhankelijk van die van anderen.
 • Zelf de mogelijkheid om de waarde van je vastgoed te verhogen.

Nadelen van zelf vastgoed kopen:

 • Veel kennis en deskundigheid vereist.
 • Hoger risico.
 • Meer vermogen nodig om te beginnen met investeren dan bij een vastgoedfonds.
 • Zelf verantwoordelijk voor het beheer van je vastgoed.
 • Minder mogelijkheden tot spreiding van investeringen.

Een derde mogelijkheid: beleggen in besloten vastgoedfondsen

Er is echter nog een derde mogelijkheid om te investeren in vastgoed, en wel via besloten fondsen. Dit is een soort tussenvorm van zelf investeren en gewone vastgoedfondsen. In besloten vastgoedfondsen wordt er belegd met een kleine groep mensen. Meestal hebben besloten vastgoedfondsen de CV (commanditaire vennootschap) of de maatschap als juridische bedrijfsvorm. Een commanditaire vennootschap heeft beherende vennoten en stille vennoten. Stille vennoten hebben alleen maar financiële inbreng en zijn ook alleen voor dat bedrag aansprakelijk. Ze hebben verder geen inspraak over de bedrijfsvoering of iets dergelijks. Ook mogen stille vennoten niet namens de vennootschap optreden.

Het grote verschil tussen een gewoon vastgoedfonds en een besloten fonds is dat er minder mensen in een gesloten fonds beleggen en dat de inlegbedragen hoger zijn dan bij gewone fondsen. Besloten fondsen zijn meestal goedkoper dan zelf direct investeren, waardoor ze vooral aantrekkelijk zijn voor mensen met een redelijk hoog inkomen die graag met andere geïnteresseerden willen beleggen. Meerdere beleggers hebben immers meer kennis en ervaring dan één, waardoor ze betere investeringen kunnen doen. Bekende besloten vastgoedfondsen in Nederland zijn Hanzevast Capital, Staalbankiers en Van Boom & Slettenhaar.

Voordelen van besloten vastgoedfondsen:

 • Meer eigen inbreng dan binnen een normaal vastgoedfonds.
 • Hoger rendement .
 • Geen direct verband met aandelenkoersen, dus als de aandelen slechter staan betekent dat niet dat je minder verdient.
 • Overleggen met een kleine groep andere beleggers kan helpen om betere investeringen te doen en minder risico’s te nemen.

Nadelen van besloten vastgoedfondsen:

 • Meer risico dan bij gewone, beursgenoteerde vastgoedfondsen.
 • Moeilijker om te spreiden, maar makkelijker dan wanneer je zelf investeert.
 • Redelijk hoog deelnamebedrag, tussen zelf beleggen en een vastgoedfonds in.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *