In slechts 15 jaar financieel vrij

Door Stephan van der Toom

Wist je dat je je financiële vrijheid kunt opbouwen in slechts 15 jaar? Hier hoef je helemaal geen grote risico’s te nemen of hele moeilijke dingen voor te doen. Juist niet. Door eenvoudig een aantal stappen te ondernemen kun je je eigen financiële vrijheid opbouwen in slechts 15 jaar.

Financiële vrijheid bereiken is niet moeilijk!

Financiële vrijheid klinkt natuurlijk leuk en voor veel mensen ook iets dat moeilijk te bereiken is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Het is niets meer dan een pot met geld waarvan je kunt leven. Geld dat voor jou werkt.

De meeste mensen werken hun hele leven voor een werkgever en pas als ze met pensioen gaan hebben ze de gelegenheid om dingen te doen die ze echt leuk vinden.

Je hoeft niet perse heel veel geld te hebben of te verdienen om ook financieel vrij te kunnen worden, maar slim omgaan met het geld dat je verdient is wel essentieel.

Hoe werkt het?

Om te beginnen is het belangrijk om een aantal basisregels te gaan toepassen op je financiën. Een heel belangrijke regel die heel veel wordt gebruikt is de 10%. Dat houdt in dat je 10% van je bruto salaris opzij zet voor jezelf. Dat is geld waarmee je gaat investeren.

In het begin is dit misschien nog lastig omdat je kosten te hoog zijn en ook daar zou je naar kunnen kijken om die naar beneden te brengen. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt bezuinigen.

Een klein onderzoekje kan al snel een paar honderd euro per maand besparing opleveren. Abonnementen die maar door blijven lopen, verzekeringen waar al jaren niet meer naar gekeken is, de energie rekening, het abonnement voor je mobieltje en nog heel veel andere zaken zou je eens kunnen bekijken om geld te besparen.

De 10% die je iedere maand opzij gaat zetten is bedoeld om mee te investeren en daarmee een vermogen op te bouwen. Dit vermogen moet voor jou gaan werken en ervoor gaan zorgen dat je met pensioen kan na 15 jaar.

De winst op de investeringen worden in zijn geheel geherinvesteerd. Zo groeit je vermogen ieder jaar door 10% van je inkomen er bij te storten en door de winst die wordt behaald.

Als je genoeg geld hebt vrijgemaakt om 10% opzij te zetten dan is de volgende stap het verhogen van je inkomen. Alle verhogingen van inkomsten zijn welkom en dat hoeft dus niet alleen vanuit je baan te komen. Als jij de mogelijkheid hebt om ieder jaar je inkomen flink te laten groeien dan is dat perfect voor het opbouwen van je pensioen.

Ik begrijp ook wel dat je niet 15 jaar hetzelfde salaris wilt houden en dat je een deel van je salarisverhoging wilt gebruiken om wat ruimer te gaan leven. Beperk jezelf dan tot maximaal 50% van je inkomsten groei die je aan extra kosten gaat uitgeven. Dus als je 10% meer inkomsten hebt, stop daarvan dan 5% in je investeringen en de andere 5% in je eigen zak om iets anders mee te doen.

Rendement op je vermogen

Als je 15 jaar je geld op een bankrekening laat staan dan heb je aan het eind minder over dan dat je hebt ingelegd. In euro’s misschien niet maar in koopkracht ga je achteruit. Dit heeft alles te maken met inflatie en vermogensrendementsbelasting.

Je zult je geld dus moeten gaan investeren om je vermogen te laten groeien en om voldoende cashflow te genereren na 15 jaar om van te kunnen leven. Met een spaarrekening met 3% rente kom je er niet, dus zul je wat anders moeten doen.

Met een rendement van 10% per jaar kom je al een heel eind en is je pensioen binnen 15 jaar te realiseren. Misschien klinkt 10% nog opportunistisch maar dit is heel goed haalbaar.

Check jouw eigen financiële vrijheid jaar

In het volgende bestand kun je jouw eigen data invoeren en zien hoeveel jaar jij er over zou doen als je deze regels gaat toepassen. Je kunt op deze manier kijken waar je wat mee te doen hebt. Als jij er 20 jaar over doet en je wilt dit verkorten, verhoog dan je inkomensgroei of beperk de extra uitgaven.

Zo kun je eenvoudig zien wanneer jij klaar bent met werken.

Succes!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *