Volgens de NVM zijn de huizenverkopen en prijzen in het eerste kwartaal van 2014 enorm gestegen. Maar klopt dit wel?

Probeert de NVM niet net als in de afgelopen jaren positief nieuws te creëren waar dit er helemaal niet is? Het lijkt er in ieder geval sterk op dat de conclusie van de NVM misschien is te voorbarig is geweest. Wederom!

Huizenverkopen gestegen?

Het eerste kwartaal van 2014 is voor de huizenverkopen een goed kwartaal geweest. Dat is in ieder geval de conclusie van de grootste makelaarsvereniging van Nederland. Daarbij kun je je al afvragen welk belang de NVM er bij zou hebben om slecht nieuws te brengen. Geen dus!

De eerste drie maanden van dit jaar zijn 42% meer huizen verkocht dan in de eerste drie maanden van 2013, maar was dat dan een goede periode waardoor we nu te maken hebben met een enorme stijging en daarmee het einde van de huizencrisis?

Niet echt. Om goed te begrijpen wat er in het eerste kwart van 2013 precies is gebeurd is het goed om even te kijken naar 2012. Aan het eind van dat jaar hebben naar verhouding veel mensen de koop van hun nieuwe huis rond gemaakt. Begin 2013 stonden nieuwe regels te wachten wat de koop vele malen duurder en ingewikkelder zou maken.

Door deze regels zijn de verkopen in het eerste kwartaal van 2013 enorm gekelderd, maar daar heeft de NVM maar niet al te veel aandacht aan besteed en het afgedaan als seizoensinvloeden.

Nu vergelijkt de makelaarsvereniging het eerste kwartaal van 2014 met die van 2013 en dan komen zij met prachtige groeicijfers op de proppen. Pure propaganda en totaal niet waar.

En als je denkt dat dit een incident is, kijk dan nog even naar de zomer van 2012. In juli kwam de NVM namelijk met een zelfde trucje door te vertellen dat de verkopen van huizen in het tweede kwartaal enorm was gestegen. Dat had weer alles te maken met de overdrachtsbelasting die verhoogd zou worden van 2 naar 6%.

Hierdoor werden onderhandelingen weer sneller afgerond, net voor deze verhoging doorgevoerd zou worden. De maanden erop waren weer dramatisch en wederom melde de NVM dat dat alles te maken had met de zomer en dat de verkopen dan altijd lager zijn.

Een jaar later liet de NVM weer trots weten dat de zomer van 2013 veel beter was geweest dan die van 2012. En waarschijnlijk snap je nu zelf ook dat deze vergelijking weer mooi was bedacht, maar niks anders is dan propaganda en reclame voor hun eigen branche en leden.

Huizenprijzen schieten omhoog

Niet alleen de verkopen zijn volgens de NVM gestegen, maar ook de prijzen. Voor het eerst in drie jaar zijn de prijzen weer aan het stijgen.

Waarschijnlijk heeft de NVM gemist dat de werkeloosheid weer is toegenomen, de economische groei niks is vergeleken bij die van voor de crisis, de export van onze oosterburen weer enorm is afgenomen en dat Griekenland nog steeds op het randje van de afgrond balanceert.

De NVM, de overheid en ook journalisten willen ons laten geloven dat we de crisis achter ons hebben gelaten. Dat is een ander geluid dan ik van de ondernemers om mij heen hoor. Natuurlijk zijn er hele kleine lichtpuntjes, natuurlijk komt er eens een klein beetje spaargeld vrij dat de markt op gaat, maar een zwaluw maakt nog geen zomer.

Gevaren van de economie

Natuurlijk willen we dat het economisch goed gaat met ons en de wereld. Het blijft belangrijk om realistisch te blijven kijken en te zien wat werkelijk waar is en wat bedoeld is om je een positief gevoel te geven, zodat je weer geld uit gaat geven en de economie gaat steunen.

Het lijkt er op dat we in een fase zitten van de economie waarin een kleine groep mensen gelooft dat het beter gaat en een grote groep nog steeds de hand op de knip houdt.

Als de economie en het vertrouwen werkelijk in een positieve flow zouden zitten dan moet dat ook te merken zijn aan prijsstijgingen, want meer vraag over het algemeen ook hogere prijzen.

En die prijsstijging is er bijna niet. De inflatie is inmiddels naar een nieuw dieptepunt gezakt en de ECB heeft maar weinig middelen om deflatie te voorkomen.

Deflatie? Dat betekent toch dat de prijzen dalen en dat het economisch slecht gaat?

Klopt!

En inmiddels heeft ECB-president Mario Draghi al laten weten bereid te zijn om deflatie te bestrijden door leningen op te kopen. Met geld van …………?!

De ECB kan leningen opkopen met geld dat er niet is en daardoor zullen de geldpersen in Europa weer op volle toeren moeten draaien. Door meer geld in de markt te pompen zal uiteindelijk de koopkracht van de burgers weer omhoog gaan en zullen ze weer aan het kopen slaan.

Gevolg: economische groei en stijging van de prijzen, dus inflatie. Als we geluk hebben. Niet zelden gaat deflatie om in hyperinflatie waarbij de waarde van de valuta volledig verdampt.

In 2012 schreef Ron Boer al eens een goed stuk in de Telegraaf over deflatie en het gevaar van hyperinflatie. Je kunt het artikel hier online lezen.

Hyperinflatie

Veel mensen kennen de verhalen wel van Duitsland in de jaren dertig. De D-mark verloor toen al zijn waarde en de bevolking raakte al hun spaargeld kwijt. In recenter verleden hebben Argentinië en Zimbabwe te maken gehad met hyperinflatie door een instabiele economie.

Inmiddels is onze economie door toe te treden tot de Europese Unie ook instabiel geworden door landen als Portugal, Spanje, Italië, Ierland en niet te vergeten Griekenland.

Ik weet ook dat er veel mensen dit nog niet zo snel zien gebeuren, maar vergeet niet dat onze overheid, de Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank in 2007 nog riepen dat de economische crisis niet zou overslaan van de VS naar Europa en inmiddels zijn we 7 crisisjaren verder.

Laat je niks wijs maken

Het nieuws volgen kan er toe leiden dat je een gekleurd beeld gaat krijgen van wat er in de wereld speelt. Laat je niks wijs maken en kijk goed naar het belang dat een instelling kan hebben bij het geven van informatie.

Als je bij de bank advies krijg zullen ze je ook geen nieuwe fiets aanraden als beleggingstip. Onze overheid zal ook nooit zeggen dat het nog slechter gaat worden dan het al is. Nooit!

 

1 Reactie
  1. waarheid over geld

    Goed stuk!!

    Gr

    Jeffrey

Reageren is niet mogelijk