Het bezit dat niet te koop is en daarom het meest waardevol is ‘TIJD’. We hebben allemaal een beperkte tijd gekregen om hier op deze aarde rond te mogen lopen en niemand weet wanneer hij of zij de wereld weer moet verlaten. Het leven kan op elk moment ophouden en het maakt geen onderscheid. Jong of oud, man of vrouw, rijk of arm, iedereen heeft dezelfde onzekerheid meegekregen.

De grote vraag is natuurlijk, wat doe je met de tijd die je hebt gekregen? Leef je die in vrijheid of zit je vast in de eisen die het leven aan je stelt. Laat je je leven door de verwachtingen van andere mensen, je werkgever, familie, je partner, of leef je je leven in vrijheid?

Veel mensen doen elke dag hetzelfde, dag in dag uit, omdat zij het idee hebben dat dat van ze wordt verwacht. Werken voor een baas, geld verdienen om de hypotheek en de rest van de vaste lasten, zonder enig vooruitzicht op verandering. Ja, als ze 65 zijn mogen ze met pensioen om de laatste jaren nog iets van hun leven te kunnen maken.

Ik krijg al de kriebels als ik eraan denk, want dit is precies waarom ik ondernemer ben geworden. Ik wil zelf bepalen wat ik doe en wanneer. Het vergt wel discipline om elke dag je bed uit te stappen, maar het is ook zo lekker om een keer helemaal niet op te staan of een luie dag te hebben, zonder dat je de baas met een smoes moet opbellen om te zeggen dat je echt niet kunt werken.

Zelf je tijd indelen

In de afgelopen jaren zijn mijn kindjes geboren en heb ik de tijd genomen om daarvan te genieten. Ik was bij de geboorte en de eerste maanden van hun leven heb ik op tijden gewerkt dat zij sliepen. Bij (bijna) alle eerste keren ben ik aanwezig geweest. De eerste stapjes los van mijn dochter op 13 mei 2008, hun eerste woordjes, de eerste dag naar school en de eerste woordjes. Ik was er bij.

Als je voor iemand anders werkt ben je beperkt in je vrij te besteden tijd. Niet iedereen zal warm lopen voor mijn idee van ondernemerschap en dat hoeft ook niet. Zolang jij je goed voelt in je werk is dat prima, maar als dat niet zo is heb je wat te doen. Vrijheid creëren voor jezelf.

De reden dat ik ooit voor mezelf ben begonnen heeft niet veel te maken met financiële vrijheid. De eerste jaren waren niet echt een groot financieel succes. Wel bracht het me vrijheid en dat is nog steeds mijn grootste drijfveer.