Hoe eet je een olifant?

Door Stephan van der Toom

Een olifant eet je ….

Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met het opschrijven van mijn doelen en dat heeft heel veel duidelijkheid gegeven over wat
ik eigenlijk wilde en wanneer ik dat wilde bereiken. Daarvoor had ik ook doelen maar nooit duidelijk opgeschreven wat het precies was en er hing ook geen tijdslimiet aan vast.

Mijn belangrijkste doel was mega rijk worden. Toen had ik nog een andere omschrijving dan die ik je laatst gestuurd heb. Hoe ik dat wilde bereiken wist ik niet en hoe rijk ik wilde zijn al even min. Mijn belangrijkste ervaring met het bereiken van vooraf gestelde doelen kwam uit een heel andere hoek.

Een paar weken geleden heb ik wat over mezelf verteld en dat het me in 2001 – 2003 financieel niet erg makkelijk is afgegaan. De stress die dat met zich mee bracht zorgde ervoor dat ik ook wat minder nauwkeurig was met wat ik in mijn lichaam stopte. Het gevolg was dat ik in 2004 veel te zwaar geworden was en mezelf bijna niet meer herkende.

Dat kon niet doorgaan!

Veel te zwaar en diep ongelukkig met mijn situatie nam ik op 24 mei 2004 een besluit. Het is achteraf gezien een van de belangrijkste beslissingen die ik in mijn leven heb genomen. Ik besloot op dat moment dat ik mijn overgewicht weer zou kwijt raken en schreef in een dagboek op hoe ik er weer uit wilde zien en hoe ik me wilde voelen. Mijn gewicht vond ik minder belangrijk, maar was wel een mooie graadmeter.

Ik stelde mezelf een doel voor het eind van de maand. Iets dat haalbaar was en toch een uitdaging. Dat gewicht wilde ik dan ook elke dag hebben en niet een moment. Na het behalen van het eerste doel stelde ik mezelf een nieuw doel. Ook weer haalbaar en uitdagend.

Iedere keer nam ik een klein stapje en zo kwam ik week na week een stukje dichter bij het doel dat ik uiteindelijk wilde bereiken. Een gezond en fit lichaam.

Toen ik dat eenmaal had bereikt stelde ik mezelf het doel om ook op dat gewicht te blijven en dat ik daar alles voor zou doen. Het koste me uiteindelijk 3 maanden om 12,5 kg af te vallen, maar belangrijker was eigenlijk de manier waarop ik dat had gehaald, want het koste me totaal geen moeite. Ik vond het geweldig om te doen en genoot er van.

Waarom ik er van genoot? Elke keer dat ik mezelf een doel stelde behaalde ik dat met gemak. Niet dat het doel te klein of makkelijk was, maar mijn wil was zo groot dat ik er alles aan deed om het te behalen. En net als hier, heb ik ook in die tijd niet nagedacht over hoe ik het ging bereiken. Dat is ook helemaal niet belangrijk.

Als ik van te voren had nagedacht over de kilometers die ik moest gaan rennen of de spierpijn die ik zou krijgen en de avonden na het tennissen dat ik geen biertje kon gaan drinken, dan zou ik nooit de eerste stap hebben gezet en het doel niet hebben bereikt.

A Journey of a Thousand Miles Begins With a Single Step! Laozi.

Ik heb mijn financiële doelen uiteindelijk ook allemaal opgeschreven en het is heel eenvoudig om te meten waar je staat en wat je nog te doen hebt. Stapje voor stapje heb ik mijn bedrijf opgebouwd en heb ik mijn inkomen kunnen vergroten. Bij financiële doelen kun je blijven doorgaan wat ik met afvallen niet kon. Soms lijkt het bij heel succesvolle mensen misschien vanzelf te gaan maar reken maar dat Bill Gates zijn doelen nog steeds opschrijft en meet. Hij neemt er zelfs twee weken per jaar helemaal vrij voor!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.