Ik laat mij niet zo vaak uit over koersdoelen of individuele aandelen. Toch kan ik het niet langer aanzien hoe de wereld verblind wordt door de verkeerde beeldvorming van de overheden en media. Zo wordt er nog geen vier jaar na het begin van de crisis alweer geroepen dat de crisis voorbij is en dat we weer kunnen groeien. Een signaal wat naar mijn mening totaal niet op waarheid berust maar bedoeld is om het goede gevoel bij de consumenten te stimuleren.

Hiermee houden we de echte knal van de financiële zeepbel nog even buiten de deur met de wetenschap dat die vroeg of laat toch echt een keer gaat klappen. Alleen wie wil er op dat moment nou president van de VS zijn en het op zijn naam krijgen dat de grootste crisis uit de geschiedenis juist in zijn ambtstermijn heeft plaatsgevonden. Een afstraffing tijdens de volgende presidentsverkiezing is daarmee zo zeker als wat. Ook vele andere posities in het ambtelijke apparaat zullen even een stuk minder aantrekkelijk zijn.

Je bent natuurlijk snel geneigd om met beschuldigende vinger alleen maar naar de machthebbers te wijzen en wanneer men met één vinger naar een ander wijst, wijzen er nog altijd drie naar jezelf en dat mag in dit geval zeker ook. Het fundament van de financiële crisis is bijna 100 jaar gelegd bij de creatie van de FED (Federal Reserve) door particuliere banken. Daarna hebben de VS nog een aantal zeer slimme spelletjes gespeeld waarmee zij een financieel paradijs voor zichzelf hebben gecreëerd waarvoor de rekening op dit moment door de rest van de wereld betaald moet worden.

De koppeling en ontkoppeling van de dollar aan het goud, de koppeling aan de olie en een aantal afspraken die zijn gemaakt ondersteunen allemaal de overconsumptie van de VS. De gehele wereld is opgezadeld met een waardeloos stukje schuldpapier wat wij tot 1971 nog geld konden noemen. Na de ontkoppeling van het goud werd de dollar eigenlijk een stuk papier zonder waarde. Het enige wat de dollar nog in stand houdt is de waarde die iedereen eraan geeft. Tot 1971 garandeerden de VS nog dat voor iedere dollar die op de markt gebracht was, een evenredig hoeveelheid goud aanwezig zou zijn en dat op elk gewenst moment die dollar ingeruild kon worden voor goud. Dat eindigde dus in 1971 door het besluit van de toenmalige president Nixon.

Dat de koers van goud op dit moment flink stijgt mag geen verrassing zijn als je je beseft dat er in de afgelopen drie jaar meer geld is gecreëerd dan in de 200 jaar ervoor bij elkaar. De waarde van de dollar is daarmee dusdanig afgenomen dat de prijs van goud nog vele malen hoger zou moeten zijn en een verdere stijging zeker te verwachten is. Als je de inflatie meerekent dan is de koers van goud nog lang niet op zijn hoogtepunt van de begin jaren 80. Deze zou dan boven de $1.600 per ounce moeten zijn.

Er is dus nog genoeg ruimte voor een verdere prijsstijging van het goud. Over zilver wordt eigenlijk veel minder gesproken en is daarmee zeker niet minder interessant om te volgen. Anders dan goud wordt zilver verbruikt en wordt een groot deel van de gebruikte zilver helemaal niet teruggewonnen. Zilver wordt veel toegepast in de industrie en er wordt zelfs gezegd dat zonder goud de wereld prima kan functioneren, alleen zonder zilver zou de gehele technologiewereld stil komen te staan. Zilver wordt op grote schaal gebruikt in communicatie middelen, audio en visuele apparatuur en in de gezondheidszorg.

Zilver kan in de aankomende jaren wel eens zo belangrijk worden dat het in de buurt van de goudprijs zou kunnen komen en als je dat afzet tegen de huidige prijsverhouding van 1:35 dan snap je wel dat investeren in zilver op dit moment veel aantrekkelijker is. Om de BTW te ontlopen die op zilver betaald moet worden, zou je ook zilveren munten kunnen kopen. Hierover betaal je dan het 6% tarief. Aankopen vanuit een onderneming zou ik zeker niet aanraden, want bij de verkoop mag je over de overwaarde nog inkomstenbelasting gaan betalen en ook de BTW mag dan nog worden afgetikt.

Wat je ook doet, doe het verstandig en time je aankoop of investering altijd goed. Laat je niet teveel leiden door de mening van andere mensen en volg je eigen gevoel. Luister ook vooral niet naar wat ik hier allemaal verkondig en doe je eigen onderzoek. Klopt het voor jou en hoe zie jij zelf de toekomst van de economie en de ontwikkeling van beleggingen. Laat je in ieder nooit leiden door emotie. Dat is dodelijk in de beleggingswereld!

De aankomende tijd kan het wel eens hard gaan met de koersen op de verschillende beurzen. Niet alleen goud en zilver kunnen in korte tijd wel eens een enorme koersstijging laten zien, ook andere grondstoffen zullen volgen. Voedsel is al enorm aan het stijgen en dat de olieprijs weer met een opmars bezig is merken we regelmatig aan de pomp. De koersen van aandelen kunnen nog wel eens een tegenovergestelde beweging gaan laten zien. Een scherpe daling waarbij we tot ongekende dieptes kunnen terugzakken. De AEX is naar mijn mening over niet al te lange tijd niet meer waard dan 1oo punten en voor de Dow Jones Industrial index DJI verwacht ik een daling naar 5.000 punten of lager.

In beide gevallen kun je enorm veel winsten behalen op het moment dat je weet hoe je met beleggingsproducten om moet gaan. Profiteren van een stijging lijkt misschien makkelijker en de daling van aandelen levert nog veel grotere kansen op. Een oud spreekwoord van de beurs was: Met een Put zit je goed. En dat is in dit geval zeker waar.

2 Reacties
 1. Dankzij ‘jou’ spreekwoord en het effect wat ik zag op puts toen we van 370 naar 360 gingen, heeft me doen besluiten 1 pútje te kopen.
  Reden genoeg om me (kan-je-geen-buil-aan-vallen-optie) van PUT Sept 300 vast te houden tot augustus.
  Kost nu nog geen 400,– dus voor bijna iedereen wel te doen, als de AEX nog 10 punten zakt kan je hem waarschijnlijk al verkopen voor 600 of meer. Is maar 200,– maar wel 50% 🙂

  Zilver heb ik naast fysiekzilver ook maar een kleine positie turbo’s met een hefboom, zodat het in mijn geval 6,2x zo hard gaat.

  Eerst de Small Deals, dan de Big Deals.

 2. Hi Stephan,
  graag wil ik puts aanschaffen , inderdaad, op een daling van de aex. ik heb alleen iemand naast mij nodig die daadwerkelijk mij begeleid , hoe te doen.. enz. Ken jij iemand in de buurt van Loosdrecht die mij dit goed kan uitleggen? uiteraard tegen betaling.
  Beste groet, Wilma

Reageren is niet mogelijk