Gevaarlijk spel

Door Stephan van der Toom

De VS houden wel van een gokje wagen en hoeveel ze kwijt raken lijkt niet belangrijk. Zo wordt er in Las Vegas voor miljarden in de gokautomaten gegooid en het is voor iedere Amerikaan bijna een must om een keer helemaal te laten gaan in deze stad. Dat er mensen zijn die al hun geld kwijt raken doordat ze het idee hebben dat ze het casino kunnen verslaan verbaast mij en zolang het hun eigen geld is vind ik het geen enkel probleem. Hooguit vervelend voor die persoon.

Schulden Verenigde Staten

Op dit moment speelt de Verenigde Staten een heel ander spelletje en zeker met andere bedragen. Het is zeker een gok. De schuldenlast van de staat is namelijk opgelopen tot een recordhoogte en heeft bijna de schuldenlimiet van $14.300 miljard bereikt. Een ongekend hoog bedrag en het zou passend zijn om de broekriem eens stevig aan te halen en de uitgaven te beperken. De rentelast begint namelijk wel erg zwaar te wegen en dan hebben we het nog niet eens over de aflossing van deze schuld, want hoe haal je $14 biljoen op om je schulden af te lossen.

Je hebt natuurlijk nog de mogelijkheid om je schulden vooruit te schuiven door nieuwe leningen af te sluiten en daarmee oude leningen af te lossen. Prima op het moment dat de schuldenlast en de rente gelijk blijven alleen desastreus wanneer de schuld alleen maar groter wordt en wanneer de rente begint te stijgen. Op dit moment wijst niets erop dat de schuldenlast minder gaat worden en wordt op dit moment druk onderhandeld over de verhoging van de schuldenlimiet waardoor de VS nog verder in het rood komt te staan.

Voor iedere Amerikaan heeft de VS op dit moment een schuld van ongeveer $45.000,-. Die schuld zal door de Amerikaanse belastingbetaler worden afbetaald en verhoging van de belastingen lijkt dan ook onoverkoombaar. En dat zou dan weer een negatief gevolg kunnen hebben op de economische groei die toch al erg fragiel is.

Kan de VS failliet gaan?

De vraag rijst nu: Kan de VS zijn schuld eigenlijk wel aflossen? Een aantal mensen, waaronder Robert Kiyosaki, denken dat de VS dit niet zal kunnen doen. Dat zou dan betekenen dat de VS failliet gaat en dat de uitstaande schulden weleens waardeloos kunnen worden. Veel van de schuld van de VS is in handen van buitenlandse partijen waaronder China. Zolang er rente betaald wordt en er zicht blijft op aflossing van die schuld zal China kalm blijven. Maar wat gebeurt er als de VS aangeven niet meer aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen?

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.