Geld verdienen met vastgoed; twee strategieën

Door Stephan van der Toom

Als je aan veel rijke mensen vraagt waar ze hun meeste inkomsten mee verdienen, zal een groot deel hetzelfde antwoord geven: vastgoed. In deze wereld gaat zeer veel geld om en met de juiste investeringen kun je ook geld verdienen met vastgoed. Je hebt echter waarschijnlijk geen idee waar je moet beginnen om geld te kunnen verdienen met vastgoed.

Dit is echter geen probleem; iedere ondernemer moet vanaf de grond beginnen! Veel mensen met vermogen investeren dit in vastgoed. In deze blog komen twee strategieën aan bod om geld te verdienen met vastgoed: door middel van de cashflow en door middel van waardestijging.

Strategie 1: investeren voor de cashflow

Geld verdienen met vastgoed kan ten eerste door het te gebruiken voor je cashflow. Kort gezegd is je cashflow de balans tussen de in- en uitstroom van geld.

Een goede cashflow heeft uiteraard een grotere instroom dan uitstroom. Vaak wordt het begrip cashflow ook gebruikt wanneer het om passieve, periodieke inkomsten gaat. Dit betekent dat je om de zoveel tijd geld binnenkrijgt door bijvoorbeeld een investering.

Hoe kun je vastgoed nu gebruiken om je cashflow te optimaliseren? Onder vastgoed verstaan we onder andere flatgebouwen, huizen en appartementen. Deze kun je kopen en later voor een hogere prijs verkopen. Je kunt echter ook de gebouwen zoveel mogelijk zelf in bezit houden en (delen van) het gebouw verhuren.

Hierdoor kun je huuropbrengsten halen uit je vastgoed. Aangezien huurders meestal per maand betalen, krijg je maandelijks een redelijk vaste stroom geld. Op deze manier geld verdienen met vastgoed klinkt misschien eenvoudig, maar er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden.

investeren in vastgoed, huizen, beleggen, vastgoed, investeren

Waar moet je op letten bij het investeren in vastgoed?

Niet alle huizen of appartementen hebben evenveel huurders. Het heeft met veel factoren te maken wanneer mensen juist voor dát ene appartement kiezen. Kijk goed naar onder andere de volgende punten wanneer je op zoek bent naar vastgoed om in te investeren:

  • De omgeving van je vastgoed is uitermate belangrijk voor de doelgroep die je probeert aan te trekken. Zijn er bijvoorbeeld basis- of middelbare scholen in de buurt en is er niet al te veel bebouwing? Dan kun je jouw huis makkelijker verhuren aan gezinnen. Ligt het gebouw meer in het centrum, dichtbij alle grote centra en ontmoetingsplekken? Jonge zakenlieden en studenten zijn dan eerder geneigd in het appartement te trekken.
  • Het gebouw zelf. Ieder gebouw en iedere kamer is anders. Natuurlijk verschillen deze in grootte en luxe, maar ook lichtinval en al dan niet de aanwezigheid van een tuin hebben invloed op mogelijke huurders. Het lijkt uiteraard aantrekkelijk om dure huizen en appartementen te verhuren, maar hier is minder vraag naar in deze tijden van recessie. Het kan meer winst opleveren als je investeert in wat goedkoper vastgoed.
  • Onderhoudskosten worden niet door de huurders betaald! Je bent hier zelf als verhuurder verantwoordelijk voor. Let er dus goed op in welke staat het gebouw verkeert; veel onderhoud kan namelijk hoog in de kosten oplopen. Uiteraard hoef je niet de schade te vergoeden die je huurders zelf aan het gebouw maken.

indexcijfers vastgoed

Het kan verstandig zijn om een makelaar in de arm te nemen wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt op het gebied van investeren en verhuren. Deze makelaar is eigenlijk de tussenpersoon tussen jou en (mogelijke) huurders.

Hij of zij kan je helpen met het opstellen van huurovereenkomsten, het op zoek gaan naar huurders en helpen met dagelijkse problemen oplossen. Natuurlijk is de keerzijde hiervan dat je meer geld kwijt bent; minder goed voor je cashflow dus!

Uiteindelijk zorgen je huurders ervoor dat je maandelijks geld verdient met vastgoed zonder dat je daar zelf erg veel voor hoeft te doen. Voor het onderhoud kun je iemand of een bedrijf inhuren, zodat je daar ook niet veel aandacht aan hoeft te besteden. Vergeet niet; alles kan uitbesteed worden, maar de investeringen moet je zelf maken!

Strategie 2: geld verdienen door waardestijging

Een andere manier om geld te verdienen met vastgoed is door te investeren om te profiteren van de waardestijging. Het is en blijft één van de meest zekere vormen van investeren, omdat het zeer waardevast is.

Dit houdt in dat vastgoed het grootste deel van de tijd in waarde stijgt en slechts af en toe in waarde daalt. Hierbij moet je wel op de lange termijn denken. Je zult niet binnen enkele weken veel geld kunnen verdienen met dit vastgoed.

Om even met cijfers te komen: woonhuizen stegen ongeveer 7,14% per jaar tussen 1913 en 2006 volgens onderzoeksbureau Stadim. Het gemiddelde jaarrendement op de beurs in die jaren was 5,37%. Dit is ongelooflijk waardevast vergeleken met andere investeringen.

Om op deze manier veel geld te verdienen moet je wel even geduld hebben. De waarde zal namelijk niet altijd stijgen. Wanneer een investering enkele jaren in waarde daalt heet dit volatiliteit. De volatiliteit van vastgoed is echter zeer laag; dit houdt in dat op de lange termijn de waarde van vastgoed wél stijgt.

Bovendien kun je veel beter meerwaarde creëren wanneer je dit over meerdere jaren verspreid. Zo ben je kosten efficiënter bezig en kun je na enkele jaren veel meer geld verdienen met vastgoed!

Nu komt waarschijnlijk de vraag bij je op: “Maar wanneer moet ik nu in vastgoed investeren?” Het meest logische antwoord hierop is: wanneer de rente laag staat.

Op dit moment zijn de kredieten namelijk goedkoop (lage investeringskosten) en zullen de prijzen in de nabije toekomst stijgen. Andersom houdt dit in dat je beter geen onroerend goed kunt kopen wanneer de markt aan het pieken is. Dan hebben de prijzen namelijk de neiging te dalen.

Ook wanneer je investeert in vastgoed om van de waardestijging te profiteren moet je rekening houden met de ligging en status van je onroerend goed. Wanneer deze twee factoren in orde zijn, zul je op de lange termijn nog meer geld verdienen met je vastgoed!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.