Financiële coach: heb jij een doorbraak?

Door Stephan van der Toom

Financiën, belastingen, aangifte doen, verzekeringen; al deze dingen veroorzaken een hoop gedoe bij de meeste Nederlanders. Er zijn altijd weer die vaste data waarop je alle financiële gegevens van je onderneming moet uitpluizen om te kijken wat je nu precies moet afdragen. Misschien voelt het wel alsof je alle controle over je geld kwijt bent. Dan kan een financiële coach je helpen!

Wat doet een financiële coach?

Kort gezegd helpt een financiële coach je bij allerlei financiële zaken binnen je bedrijf. Hij of zij helpt je om je financiële situatie op orde te stellen en te zorgen dat je weer overzicht krijgt. Want in Nederland kan het systeem je nog wel eens van de wijs brengen! Zeker met bijvoorbeeld de jaarlijkse belastingaangifte kan er veel gedoe ontstaan. Een financiële coach kan je hierbij helpen.

De financiële coach begint meestal je te helpen door je huidige financiële situatie te schetsen. Samen kijken jullie naar je uitgaven en je inkomsten; waar komt het geld vandaan? En waarnaar verdwijnt het vooral? Wat kun je doen om minder geld uit te geven?

Als je goed weet wat voor consequenties je keuzes hebben, kun je beginnen met veranderen.  Dit is tevens een goed begin om je administratie op orde te stellen; een overzichtelijke administratie bespaart je ontzettend veel tijd en stress.

Een financiële coach kan je van jouw hoofdpijn verlossen.

Andere taken van de financiële coach

Dit is pas stap één van je samenwerking met een financiële coach. De coach houdt zich ook met de volgende taken bezig:

  • Helpen de juiste financiële keuzes te maken.
  • Op een rijtje zetten wat belangrijke data zijn voor aangiftes en dergelijke.
  • De overgang van maandbegroting naar jaarbegroting vereenvoudigen.
  • Tips geven om geld te sparen voor slechtere tijden.
  • Praktische handigheidjes om geld te innen en geld uit te geven.
  • Vraagbaken zijn voor al je vragen en opmerkingen.
  • Helpen je hoofd erbij te houden en emoties niet de overhand te laten nemen.

Kortom, een financiële coach is er om je even wakker te schudden uit financiële onzekerheid en alles weer te ordenen.

Voordelen van een financiële coach

Een financiële coach kan ontzettend handig zijn voor beginnende ondernemers. In ons land, waar het er soms erg bureaucratisch eraan toe gaat, kun je wel eens door de bomen het bos niet meer zien.

Als je nooit hebt geleerd om je administratie goed op orde te houden, hoe je het beste rekeningen kunt betalen, waarom het handig is om meerdere rekeningen te hebben, enzovoorts, is het erg lastig om grip op je bedrijf te houden. Met een financiële coach kun je eigenlijk met een schone lei beginnen. Hij helpt je met het opstellen van je maand- en jaarrekeningen, je administratie bij te houden en belangrijke keuzes te maken.

Het fijne van de financiële coach is dat hij de sociale vaardigheden heeft om je te helpen. Een coach staat erg dicht bij jou en je bedrijf, dus je moet niet bang zijn om hem

binnen te laten in je financiële huis. Maar als je je financiële coach eenmaal vertrouwt, ga je nadenken hoe je al die tijd zonder hebt kunnen doen!

Gelukkig is de coach erg praktisch, en zal hij je niet door je emoties laten leiden. De financiële coach is er ook om je met beide benen op de grond te houden en emoties niet te veel de overhand te laten hebben. Uiteraard is hij een expert op het gebied van financiën,

waardoor je veel aan zijn advies hebt. Juist omdat hij zoveel van je bedrijf weet kan hij advies op maat geven om te zorgen dat jouw bedrijf hogerop kan klimmen.

Valkuilen van een financiële coach

Hoe rooskleurig het ook allemaal klinkt, aan een financiële coach kleven ook wat nadelen. De grootste valkuil van een financiële coach is dat je niet meer zonder hem kunt.

Je raakt zo gewend aan de raad en adviezen van je coach dat je blind naar hem luistert en niet echt kijkt naar waarom de coach die keuzes maakt. Het is belangrijk dat je niet teveel op de coach focust,

maar juist op wat hij zegt. Je moet dit goed onthouden om er later zelf mee aan de slag te kunnen, wanneer je de coach niet meer nodig hebt. Het is erg gemakkelijk om afhankelijk te worden van iemand die jouw financiële situatie zo goed kent, pas hier dus voor op!

Een ander duidelijk nadeel van een financiële coach zijn de kosten. Een coach werkt natuurlijk niet gratis voor je en wanneer je erg lang met hem samenwerkt, kunnen de kosten hoog oplopen.

Vraag altijd van tevoren aan een coach wat zijn tarieven zijn en of hij bepaalde aanbiedingen heeft. Bijna alle financiële coaches werken met een uurtarief. Laat je echter niet teveel leiden door prijs; het is veel belangrijker dat je een goed gevoel hebt bij een

coach dan dat je een goed gevoel hebt bij zijn tarief.

De laatste valkuil van een financiële coach zijn conflicten die kunnen ontstaan. Financiën zijn een erg belangrijk, maar ook erg gevaarlijk gebied. De emoties kunnen soms hoog oplopen bij het maken van moeilijke financiële keuzes.

Als jouw gevoel en die van je coach botsen in zo’n situatie, zorgt dat voor nog meer negativiteit. Dat is natuurlijk niet prettig als je net een belangrijke keuze moet maken. Ook kan het zijn dat een coach zo betrokken raakt bij je bedrijf, dat hij jouw mening en gevoel niet goed meer respecteert.

Een goede coach zal dit natuurlijk zoveel mogelijk vermijden, maar het kan nooit geheel voorkomen worden.

Financiële coaching en de CashflowClub

Een financiële coach kan voor sommige ondernemers echt een uitkomst bieden, anderen hebben meer aan hun gezond verstand en een duwtje in de rug. Onze ervaring is meestal dat te lang aan een financiële coach vastzitten je juist beperkt in je groei.

Bij de CashflowClub kun je altijd terecht voor financieel advies. Onze leden zijn allemaal ondernemers en hebben wellicht in hetzelfde schuitje gezeten. Kom een keer naar één van onze bijeenkomsten en laat jezelf horen over je bedrijf; wie weet krijg je hier wel net dat ene advies dat je nodig had!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.