Zorg voor je eigen pensioen

Door Stephan van der Toom

Pensioen. We hopen er allemaal ooit gebruik van te kunnen maken. Voor veel mensen begint het genieten pas wanneer het werkbare leven erop zit en ze met pensioen mogen. Maar hoe goed voorbereid zijn die mensen eigenlijk. Wat is er nog over van hun pensioen en hebben ze wel voldoende opgebouwd?

Voor de één is het een tijd om naar uit te kijken en voor de ander iets waar hij of zij niet aan moet denken. Of dat nou is omdat ze niet oud willen worden, niet willen stoppen met werken of het inkomen niet kunnen en willen missen. Het kan je in ieder geval behoorlijk bezig houden en als het om de financiële aspecten gaat kan het ook voor slapeloze nachten zorgen.

Pas bij 72 jaar met pensioen

De laatste jaren is er veel te doen geweest om pensioen en zeker voor werknemers is er veel veranderd. De pensioengerechtigde leeftijd is opgeschoven van 65 jaar naar 72 voor de kinderen die nu nog op school zitten. Gemiddeld worden Nederlanders dus niet alleen maar ouder maar moeten dus ook een stuk langer werken. En dat heeft alles te maken met de betaalbaarheid van het pensioen en de AOW.

Met alle andere werknemers wordt al het pensioengeld door de pensioenfondsen beheerd en als het een beetje meezit goed belegd. In de afgelopen jaren is al meerdere keren voorgekomen dat pensioenfondsen de pensioenen niet meer konden uitbetalen en dat er gekort moest worden.

Hoewel het goed is dat er een collectief pensioenstelsel is voor de mensen die zelf niks van beleggen en investeren weten heeft het ook een aantal nadelen. Vrijheid om zelf invloed uit te oefenen op de beleggingen en investeringen is er namelijk totaal niet.

Als ondernemer heb ik gelukkig nog altijd zelf de touwtjes in handen maar dan moet ik natuurlijk wel zelf wat gaan doen. Veel ondernemers stellen investeringen in de pensioenpot lang uit en soms te lang. Daarom wordt er in de regering al een tijd gesproken over een pensioenfonds voor ondernemers of in ieder geval voor zzp’ers.

Verplicht pensioen voor zzp’ers

Het zal niet heel snel komen.  Hoe krijg je al die zzp’ers zover dat ze allemaal mee gaan doen met zo’n fonds? Misschien hebben ze daar zelf helemaal geen trek in. Voor werknemers is dat verplicht maar dat kan je dus afdwingen door de werkgever te verplichten daar iets voor te regelen. Voor zzp’ers zal dat een stuk lastiger worden.

Wat je eigenlijk met een pensioenvoorziening wil is een inkomen opbouwen waarmee je je levensonderhoud kan betalen op het moment dat je actieve carrière stopt. Dan stopt het inkomen van je werkgever en zou je je eigen broek op moeten kunnen houden. Als je netjes je pensioenpremies hebt afgedragen neemt het pensioenfonds de betaling voor zijn rekening mits de investeringen niet zijn tegengevallen natuurlijk.

Ik blijf het raar vinden dat je een pot opbouwt met veel geld waar bijna geen inkomsten tegenover staan. Het rendement op de beleggingen en investeringen die de pensioenfondsen horen te maken is noodzakelijk om de pensioenen normaal te kunnen uitkeren. Door inflatie blijft de groei van de grote pot erg beperkt waardoor je als pensioengerechtigde eigenlijk best wel veel risico loopt.

Je eigen pensioenpot

Daar zou een pensioen in eigen beheer een hele mooie oplossing kunnen zijn. Ik ben daar als ondernemer erg blij mee. Geen verplichte stortingen in een fonds dat slecht rendeert. Daarbij heb ik ook veel vrijheid om te switchen en de mogelijkheid om zelf een goede investering te kiezen.

Een investering die wel iedere maand een inkomen oplevert en die ook blijft groeien. Dat is voor iedere ondernemer te creëren maar ook als werknemer kan je een extra pot opbouwen waarin je deze voordelen ook hebt. Misschien ben je dan maandelijks een behoorlijk deel van je inkomen kwijt aan je pensioen maar het geeft je wellicht ook de vrijheid veel eerder met pensioen te gaan dan je voorheen misschien dacht.

Wil je meer weten over het opbouwen van een eigen pensioen? Neem dan contact me ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.