De verschillen tussen Beleggen en Investeren

Door Stephan van der Toom

In de zakenwereld kom je twee termen regelmatig tegen: beleggen en investeren. Deze termen worden regelmatig door elkaar en in gelijksoortige zinnen gebruikt. Maar voor een beginnend ondernemer kan dat best verwarrend zijn. Want wat zijn nu precies de verschillen tussen beleggen en investeren?

Maakt het financieel uit of je voor investeren of beleggen kiest? En wat voor beleggingen en investeringen zijn er dan precies? Dat lees je allemaal hier!

Het verschil tussen beleggen en investeren

Over het algemeen wordt de term ‘investeren’ in een veel breder spectrum gebruikt dan ‘beleggen’. Meestal wordt een investering gedefinieerd als ‘een opoffering in tijd, geld of mankracht ten behoeve van een doel dat pas op de lange termijn wordt behaald’.

Het gaat er dus om dat je bepaalde offers maakt, zoals geld uitgeven of ergens tijd aan besteden, om er in de toekomst iets mee te bereiken. Je hebt de term ‘investeren in jezelf’ vast wel eens horen vallen.

Daarmee wordt dus bedoeld dat je tijd of geld gebruikt om bijvoorbeeld je kennis te verbeteren, zodat je er in de toekomst iets aan hebt.

In de financiële wereld wordt het woord ‘investering’ ook vaak gebruikt om aan te geven dat er sprake is van een invloedrijke beslissing. Jouw investering moet dus veel invloed hebben op jouw eigen bedrijf of het bedrijf waar je in investeert.

Zo wordt het kopen van 1% van de aandelen van een onderneming niet gezien als een investering, omdat je verder geen invloed hebt op de koers van het bedrijf. Zou je een veel groter percentage aandelen kopen, bijvoorbeeld rond de 50%, dan heb je wel veel invloed en wordt er wel van een investering gesproken.

Een belegging gaat alleen om het financiële voordeel dat ergens mee behaald kan worden. Je steekt ergens geld in met de verwachting dat de waarde ervan gaat stijgen, zodat je winst maakt.

Bovendien zijn de financiële waarden waarin je investeert vrij eenvoudig te verhandelen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen en obligaties. Deze kun je makkelijk kopen en verkopen, waardoor er sprake is van een belegging en niet van een investering. Grote, moeilijk verhandelbare zaken zoals vastgoed en soms kunst worden meestal niet als belegging gezien.

Een belegging heeft geen meerdere betekenissen zoals een investering, maar gaat altijd over geldzaken. Overigens worden de twee termen met regelmaat door elkaar gebruikt, omdat het verschil niet enorm groot is.

Verschillende soorten investeringen

Als bedrijfseigenaar kun je veel verschillende soorten investeringen doen. Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen uitbreidingsinvesteringen en vervangingsinvesteringen.

Uitbreidingsinvesteringen zorgen ervoor dat je meer kunt produceren of meer diensten kunt leveren. Met deze investeringen breidt je jouw bedrijf dus uit, vandaar ook de naam. Bij dit soort investeringen kun je denken aan een nieuw pand, een nieuwe vestiging of een nieuw soort machine om sneller te werken.

Vervangingsinvesteringen zijn juist investeringen die kapotte of versleten kapitaalgoederen vervangen. Hierdoor wordt de bestaande productiecapaciteit niet of nauwelijks vergroot. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bedrijfsauto die vervangen wordt door een vergelijkbare auto, of een bepaalde machine die vervangen wordt.

Er zijn ontzettend veel soorten investeringen voor een bedrijf te bedenken. Heb je bijvoorbeeld eens aan de volgende gedacht?

  • Investeren in een opleiding voor je werknemers, zodat ze beter werk kunnen verrichten of een andere taak in het bedrijf op zich kunnen nemen.
  • Investeren in kleinere machines, zodat er meer machines in je fabrieksruimte passen. Zo kun je meer produceren zonder noodzakelijk meer ruimte nodig te hebben.
  • De arbeidsomstandigheden verbeteren kan ook gezien worden als een investering, omdat werknemers op de lange termijn gelukkiger werken en wellicht langer bij jouw bedrijf blijven.
  • Zelf informatie opzoeken over bijvoorbeeld een nieuwe manier om je medewerkers te managen kan ook gezien worden als een investering, omdat je aan het leren bent voor de toekomst.
  • Investeren in een ander bedrijf met veel potentie, zodat je er winst mee maakt om je eigen bedrijf uit te breiden.

Wat voor beleggingen zijn er?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te gaan beleggen. Zo heb je ten eerste al verschillende soorten beleggers, met verschillende beleggings-filosofieën en ook nog eens verschillende beleggingen. We proberen je in deze alinea hier meer uitleg over te geven.

Ten eerste de soorten beleggers. We kennen de particuliere en institutionele beleggers en de ondernemingen. Particuliere beleggers zijn privépersonen die hun geld in bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen steken, om er op langere termijn winst mee te maken.

Institutionele beleggers zijn grote instellingen die het vermogen van pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen beleggen. Deze beleggers zijn erg ervaren, wat ook nodig is om met zulke grote bedragen om te gaan. Soms beleggen institutionele beleggers niet goed, waardoor een fonds failliet kan gaan.

Ondernemingen kunnen als derde beleggen. Zij hebben bijvoorbeeld aandelen om te verkopen of kopen zelf aandelen van andere bedrijven om meer invloed te krijgen.

Vervolgens zijn er verschillende soorten beleggings-filosofieën. We onderscheiden er meestal vijf:

  • Mensen die de waarde van beleggingen inschatten en winst maken door het verschil met de marktwaarde (waardebeleggers).
  • Mensen die de koersen voorspellen aan de hand van het nabije verleden (technische analyse).
  • Mensen die hun kapitaal spreiden over verschillende aandelen, waarvan het rendement ongeveer gelijk is aan dat van de aandelenmarkt als geheel. Dit heet Indexbeleggen.
  • Mensen die op basis van hun verwachtingen over de groei van hun winsten beleggen. Zij heten groeibeleggers.
  • Mensen die beleggen op verwachtingen binnen de macro-economie op korte termijn. De meeste particuliere beleggers vallen hieronder.


Als laatst zijn er verschillende manieren mogelijk om te beleggen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon wat aandelen kopen om ze later te verkopen. Maar je kunt ook je geld steken in een kapitaalfonds.

Daarin werk je financieel met andere mensen samen om zoveel mogelijk winst te maken. Dit fonds wordt beheerd door enkele beleggers binnen de groep. Ook obligaties zijn populair, omdat ze redelijk veilig zijn.

Obligaties zijn aandelen voor een lening van een bedrijf of overheid. Zij hebben een lening nodig, die jij met je belegging financiert. Je maakt winst door de rente die op je obligatie staat.

Er zijn dus ontzettend veel manieren om te beleggen en te investeren. Ga zelf op onderzoek uit en verdien ook geld met beleggen en investeren!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *