De dag dat de EURO valt

Door Stephan van der Toom

Wie had bij de introductie van de Euro in 2002 gedacht dat we een munt zouden krijgen die binnen tien jaar weer aan het wankelen zou zijn. Waarschijnlijk had iedereen je op dat moment voor gek verklaard. Hoe anders is dat op dit moment.

Dagelijks staan de kranten er vol mee, op het nieuws gaat het bijna nergens anders over en steeds vaker hoor je iets over de mogelijke ondergang van de Euro. Mooi gebaar van het IMF om gezamenlijk de crisis te lijf te gaan alleen zal ook dit weer tot niks leiden.

De politiek probeert aan alle kanten mensen ervan te overtuigen dat de crisis nog in de hand te houden is en dat is al jaren niet meer het geval. Op geen enkele wijze kan een overheid een crisis van deze omvang de kop indrukken tenzij zij de consumenten kunnen overtuigen dat er niks aan de hand is en zij weer massaal geld uit gaan geven. En dat is precies wat er met elke reddingspoging wordt gedaan.

Het publiek wordt zand in de ogen gestrooid omdat zij volgens de politiek de oplossing zijn van het probleem. Dat is helaas niet waar. Een opleving van de uitgave van consumenten zal slechts tijdelijk een oplossing bieden voor de cashflow problemen van een land maar het helpt nog niet de fundamentele problemen op te lossen.

De minister van Misleiding

Misschien ken je de oud minister van informatie van Irak nog, Mohammed Said al-Sahaf. Hij gaf regelmatig een persconferentie aan de wereldpers waarin hij elke keer beweerde dat de Amerikanen aan het verliezen waren. Tijdens de persconferentie hoorde je op de achtergrond de bommen inslaan van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Leuk geprobeerd en volkomen ongeloofwaardig. Wel grappig.

Overheden hebben jarenlang te veel geld uitgegeven met te weinig inkomsten daar tegenover. In geen enkel bedrijf of huishouden kun je meer blijven uitgeven dan er binnen komt dus waarom zou een overheid dat dan wel kunnen doen? Ja, door geld bij te drukken en dat is wat er in de afgelopen jaren genoeg gedaan is, maar ook dat houdt een keer op. In Europa is dat zelfs niet meer mogelijk.

Griekenland zou maar wat graag de Drachme nog als nationale munt hebben. Dan zouden de problemen gemakkelijker op te lossen zijn dan als Euro land.

Daardoor mist de Griekse overheid de mogelijkheid om de eigen munt te laten devalueren, waardoor de export ervoor kan zorgen dat de buitenlandse handel aantrekt en daardoor de nationale economie weer op gang wordt getrokken.

Op dit moment lijkt het er op dat de crisis alleen maar verder verspreid door Europa en dat het einde van de Euro wel eens dichter bij kan zijn dan menigeen denkt.

Wat te doen als de Euro valt?

De val van de Euro lijkt een kwestie van tijd. Wanneer het grote publiek het vertrouwen in de Euro zal verliezen is moeilijk te voorspellen en wat er precies gaat gebeuren is ook niet bekend. Je voorbereiden op de mogelijke dingen die gaan gebeuren lijkt daarom het meest voor de hand liggend. Maar waar moet je je dan op voorbereiden?

Als we kijken crisissen in het verleden dan kunnen we daar een aantal lessen uit trekken. Argentinië heeft inmiddels al bijna 30 jaar van economische onrust achter de rug en kreeg een aantal keer een nieuwe munt. De hoge schuld van de overheid was daarmee niet opgelost en leidde in 1989 tot een vertrouwenscrisis en inflatie van 5000%. Dat zou betekenen dat je nu voor een brood ongeveer €100,- zou moeten betalen.

Spaargeld zou in zo’n geval dus koopkracht verliezen en uiteindelijk niks meer waard zijn. Ook nu maakt de rente die je op een spaarrekening krijgt de huidige inflatie niet goed, laat staan wanneer de inflatie 5000% bedraagt. Het verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

Bescherm jezelf tegen (hyper) inflatie

Er zijn een aantal mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen deze ongewenst hoge inflatie en daar is de laatste tijd veel om te doen. Goud wordt historisch gezien n.l. gezien als veilige haven als het met de aandelen en munt niet goed gaat.

Dat is op dit moment precies zo. Inmiddels heeft de goudprijs al een enorme sprong gemaakt en is het na jarenlang stabiel rond de $300.- per ounce te hebben gestaan, sinds 2005 gestegen naar zo’n $1,800.- per ounce. Een stijging van 600%.

Nu is de vraag of goud verder gaat stijgen. Als het inmiddels 600% is gestegen waarom zou goud dan nog verder gaan stijgen en is het dan niet de volgende bubbel die gaat barsten? Het lijkt er op dat dat niet het geval is en wel om de volgende reden.

Een bubbel wordt gevormd door een te grote vraag naar iets dat eigenlijk niet zo veel waarde heeft en waar genoeg van is. De internet bubbel die rond de eeuwwisseling uiteen barstte is daar een mooi voorbeeld van.

Bedrijven die niks waard waren, gingen naar de beurs voor veel te veel geld. De winst was nihil zo niet negatief en de bubbel barstte toen duidelijk werd dat heel veel bedrijven helemaal geen bestaansrecht hadden.

Goud is sinds 1973 niet meer gekoppeld aan de munt, maar heeft in de geschiedenis wel bewezen iedere vorm van betaling te overleven. In het Romeinse Rijk werd goud al vervangen door een goedkopere oplossing en door een vertrouwenscrisis is het hele Rijk uiteen gevallen en alle betaalmiddelen zijn komen te vervallen.

In Argentinië is van de één op de andere dag een munt verdwenen en kon je er niks meer mee kopen.

Critici hebben gelijk dat je op dit moment met een blokje goud of zilveren munt geen brood kunt kopen. Maar wat gaan we gebruiken als de Euro weg valt. In tijden van echte crisis zijn we allemaal geneigd om terug te vallen op wat er ooit als zekerheid heeft bestaan.

Goud en zilver. Stel je voor dat je geen eten meer hebt en de buurman wel, omdat hij zich goed heeft voorbereid op een Euro crisis. Wat zou je doen als hij het eten wel aan jou wilt verkopen, maar niet voor Euro’s. Je zou alles geven om eten en drinken te krijgen. Goud en zilver zullen dan het makkelijkst en meest waardevol zijn om te kunnen ruilen.

Dit alles is echt niet nieuw in de wereld en is al heel vaak voorgekomen in het verleden. Bereid je goed voor en er kan je weinig gebeuren. Het hoeft echt allemaal niet zo erg te zijn als sommigen je misschien willen laten geloven, maar je hebt wel wat te doen. Als je je kop in het zand wilt steken om het maar niet te hoeven zien dan is dat ook ok, maar waar ga je je eten mee betalen als je muntjes op de bank niks meer waard zijn?

 
 

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.