Wie had bij de introductie van de Euro in 2002 gedacht dat we een munt zouden krijgen die binnen tien jaar weer aan het wankelen zou zijn. Waarschijnlijk had iedereen je op dat moment voor gek verklaard. Hoe anders is dat op dit moment.

Dagelijks staan de kranten er vol mee, op het nieuws gaat het bijna nergens anders over en steeds vaker hoor je iets over de mogelijke ondergang van de Euro. Mooi gebaar van het IMF om gezamenlijk de crisis te lijf te gaan alleen zal ook dit weer tot niks leiden.

De politiek probeert aan alle kanten mensen ervan te overtuigen dat de crisis nog in de hand te houden is en dat is al jaren niet meer het geval. Op geen enkele wijze kan een overheid een crisis van deze omvang de kop indrukken tenzij zij de consumenten kunnen overtuigen dat er niks aan de hand is en zij weer massaal geld uit gaan geven. En dat is precies wat er met elke reddingspoging wordt gedaan.

Het publiek wordt zand in de ogen gestrooid omdat zij volgens de politiek de oplossing zijn van het probleem. Dat is helaas niet waar. Een opleving van de uitgave van consumenten zal slechts tijdelijk een oplossing bieden voor de cashflow problemen van een land maar het helpt nog niet de fundamentele problemen op te lossen.

De minister van Misleiding.

Misschien ken je de oud minister van informatie van Irak nog, Mohammed Said al-Sahaf. Hij gaf regelmatig een persconferentie aan de wereldpers waarin hij elke keer beweerde dat de Amerikanen aan het verliezen waren. Tijdens de persconferentie hoorde je op de achtergrond de bommen inslaan van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Leuk geprobeerd en volkomen ongeloofwaardig. Wel grappig.

Overheden hebben jarenlang te veel geld uitgegeven met te weinig inkomsten daar tegenover. In geen enkel bedrijf of huishouden kun je meer blijven uitgeven dan er binnen komt dus waarom zou een overheid dat dan wel kunnen doen? Ja, door geld bij te drukken en dat is wat er in de afgelopen jaren genoeg gedaan is, maar ook dat houdt een keer op. In Europa is dat zelfs niet meer mogelijk.

Griekenland zou maar wat graag de Drachme nog als nationale munt hebben. Dan zouden de problemen gemakkelijker op te lossen zijn dan als Euro land. Daardoor mist de Griekse overheid de mogelijkheid om de eigen munt te laten devalueren, waardoor de export ervoor kan zorgen dat de buitenlandse handel aantrekt en daardoor de nationale economie weer op gang wordt getrokken. Op dit moment lijkt het er op dat de crisis alleen maar verder verspreid door Europa en dat het einde van de Euro wel eens dichter bij kan zijn dan menigeen denkt.

Wat te doen als de Euro valt?

De val van de Euro lijkt een kwestie van tijd. Wanneer het grote publiek het vertrouwen in de Euro zal verliezen is moeilijk te voorspellen en wat er precies gaat gebeuren is ook niet bekend. Je voorbereiden op de mogelijke dingen die gaan gebeuren lijkt daarom het meest voor de hand liggend. Maar waar moet je je dan op voorbereiden?

Als we kijken crisissen in het verleden dan kunnen we daar een aantal lessen uit trekken. Argentinië heeft inmiddels al bijna 30 jaar van economische onrust achter de rug en kreeg een aantal keer een nieuwe munt. De hoge schuld van de overheid was daarmee niet opgelost en leidde in 1989 tot een vertrouwenscrisis en inflatie van 5000%. Dat zou betekenen dat je nu voor een brood ongeveer €100,- zou moeten betalen.

Spaargeld zou in zo’n geval dus koopkracht verliezen en uiteindelijk niks meer waard zijn. Ook nu maakt de rente die je op een spaarrekening krijgt de huidige inflatie niet goed, laat staan wanneer de inflatie 5000% bedraagt. Het verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

Bescherm jezelf tegen (hyper) inflatie.

Er zijn een aantal mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen deze ongewenst hoge inflatie en daar is de laatste tijd veel om te doen. Goud wordt historisch gezien n.l. gezien als veilige haven als het met de aandelen en munt niet goed gaat. Dat is op dit moment precies zo. Inmiddels heeft de goudprijs al een enorme sprong gemaakt en is het na jarenlang stabiel rond de $300.- per ounce te hebben gestaan, sinds 2005 gestegen naar zo’n $1,800.- per ounce. Een stijging van 600%.

Nu is de vraag of goud verder gaat stijgen. Als het inmiddels 600% is gestegen waarom zou goud dan nog verder gaan stijgen en is het dan niet de volgende bubbel die gaat barsten? Het lijkt er op dat dat niet het geval is en wel om de volgende reden. Een bubbel wordt gevormd door een te grote vraag naar iets dat eigenlijk niet zo veel waarde heeft en waar genoeg van is. De internet bubbel die rond de eeuwwisseling uiteen barstte is daar een mooi voorbeeld van. Bedrijven die niks waard waren, gingen naar de beurs voor veel te veel geld. De winst was nihil zo niet negatief en de bubbel barstte toen duidelijk werd dat heel veel bedrijven helemaal geen bestaansrecht hadden.

Goud is sinds 1973 niet meer gekoppeld aan de munt, maar heeft in de geschiedenis wel bewezen iedere vorm van betaling te overleven. In het Romeinse Rijk werd goud al vervangen door een goedkopere oplossing en door een vertrouwenscrisis is het hele Rijk uiteen gevallen en alle betaalmiddelen zijn komen te vervallen. In Argentinië is van de één op de andere dag een munt verdwenen en kon je er niks meer mee kopen.

Critici hebben gelijk dat je op dit moment met een blokje goud of zilveren munt geen brood kunt kopen. Maar wat gaan we gebruiken als de Euro weg valt. In tijden van echte crisis zijn we allemaal geneigd om terug te vallen op wat er ooit als zekerheid heeft bestaan. Goud en zilver. Stel je voor dat je geen eten meer hebt en de buurman wel, omdat hij zich goed heeft voorbereid op een Euro crisis. Wat zou je doen als hij het eten wel aan jou wilt verkopen, maar niet voor Euro’s. Je zou alles geven om eten en drinken te krijgen. Goud en zilver zullen dan het makkelijkst en meest waardevol zijn om te kunnen ruilen.

Dit alles is echt niet nieuw in de wereld en is al heel vaak voorgekomen in het verleden. Bereid je goed voor en er kan je weinig gebeuren. Het hoeft echt allemaal niet zo erg te zijn als sommigen je misschien willen laten geloven, maar je hebt wel wat te doen. Als je je kop in het zand wilt steken om het maar niet te hoeven zien dan is dat ook ok, maar waar ga je je eten mee betalen als je muntjes op de bank niks meer waard zijn?

 

22 Reacties
 1. Michiel

  Ik ben blij dat je dit dut artikeltje hebt geschreven, de afgelopen dagen is mij ook een hoop duidelijk geworden over ons financiele systeem en de rol van goud/zilver hierin.

  Ook heb ik ingezien dat de banken en overheden goud en onroerend goed als onderpand gebruiken om staatsschulden af te lossen.
  Mensen die toen bijvoorbeeld een huis hebben gekocht met een aflossingsvrije hypotheek zijn zometeen dus gewoon de *** als de hypotheekrente gaat stijgen en de bank hun huis moet invorderen om de hypotheekschuld te betalen. Zei blijen dus in een slecht geval met een restschuld achter.

  Eigenlijk is de overheid gewoon een kolonie met bloedzuigers, jarenlang geven ze te veel geld uit door gewoon maar geld bij te drukken en als zei in de problemen komen dan pakken ze alles van je af, je geld, je pensioen, je huis en noem maar op.

  Veel mensen geloven dat goud tot ongekende hoogte is gestegen, maar ze vergeten dat dit al rond 1980 ook al was gebeurd.
  Oke niet zo hoog, maar veel mensen vergeten dat je ondertussen wel een andere valuta hebt gekregen en dat je te maken hebt met inflatie.
  Doordat de dollar en de euro minder waard zijn geworden zal goud en zilver ook in die waarde stijgen om ons geld te kunnen dekken.

 2. Michiel

  Maarja… aan de ander kant is het ook gewoon de fouten van de mensen die een hypotheek of lening aangaan die ze eigenlijk niet kunnen betalen.
  Mischien heeft het ook wel te maken met onze hebzucht waardoor we geleerd hebben om steeds meer schulden aan te gaan net zo lang totdat wie die schulden niet meer kunnen opbrengen.

  De vraag is dus wie heeft er nu echt schuld aan deze crisis?

  Overheid, Banken, Schoolsysteem, of is het toch onze eigen verantwoordelijkheid?

  • Helaas hebben veel mensen nog geen inzicht in hoe de financiële wereld in elkaar steekt en hebben nog geen benul van wat er allemaal achter de gesloten deuren van onze overheid wordt beslist. Zij worden de aankomende jaren de dupe als zij zich niet beschermen. Als je zorgt voor een goede Cashflow dan kan je niks gebeuren. Ben je alleen afhankelijk van een inkomen van je werkgever, dan kan het nog wel eens lastig worden.

   Het is niet voor niks dat rijke mensen meerdere bronnen van inkomsten hebben. Denk je nou echt dat de familie Brenninkmeijer al dat geld heeft verdiend door goedkope kleren te verkopen. Zij hebben al lang hun eigen investeringsmaatschappij in Zug die het geld lekker laat renderen.

   Blijf ze sturen Michiel. Je bent lekker bezig!

 3. Roy

  Ben het helemaal met Michiel eens!
  Zit al wat langer in het goud en zilver, en verdiep me al langer in deze problemen, toen kon je zilver nog kopen voor € 5/6 euro per ounce, nu inmiddels ca. 30 euro en dit zal niks zijn als je dit over een paar jaar gaat ziet! Zilver word onderschat, het heeft veel meer mogelijkheden dan goud! Het word niet voor niets zo gemanipuleerd, het is de meest ondergewaardeerde grondstof. Google maar eens op The Hunt Brothers als je meer van zilver wilt weten 😉

  Goed artikel!!!

  • Dank je wel voor jouw bijdrage Roy. Ik ben het met je eens dat zilver meer mogelijkheden heeft dan goud. We hebben zilver ook echt nodig in onze wereld. Zonder zilver staat alles stil.

   Die manipulaties vinden in het zilver ook plaats. Zo worden er iShares uitgegeven door partijen waar geen zilver voorraad tegenover staat. Heel eng want als de zilverprijs een bepaald niveau bereikt kan het wel eens heel hard gaan.

   Ik ga eens kijken op The Hunt Brothers.

 4. GIDGET

  heel vervelend als je nu dan de middelen niet hebt om goud in te slaan. Wat is het advies voor hen?

  • Goud is geen goede belegging alleen beschermt het wel je vermogen als je dat al hebt. Als je geen geld hebt kun je met goud ook geen geld verdienen. Dan zal je toch naar een andere vorm moeten gaan kijken.

 5. Schuld of niet, het is altijd je eigen verantwoordelijkheid om iets wel of niet te geloven. Wat Stefan (en vele anderen) ons voorhouden is het feit dat goud een betere spaarvorm is dan geld op de bank. Met Euro’s ga je over een paar jaar (of weken!) niks meer in huis halen.

 6. Maurits

  Ik vind het een erg logisch verhaal van Stephan. Bij mij speelt steeds door mijn hoofd dat het slim is om in andere valuta te gaan. Bijvoorbeeld Deense kronen (tja, ik houd nu eenmaal van de Scandinavie …), of natuurlijk Zwitserse franken, of misschien wel nog verder: iets Aziatisch.
  Ik ben benieuwd wat anderen daarvan vinden en of iemand daar als iets mee heeft gedaan. Wie?

  • Alles is beter dan een Euro die niks meer waard is. De Zwitserse franc lijkt inderdaad wel interessant hoewel de overheid op dit moment er alles aan doet om ook die munt laag te houden. Als de vraag groter gaat worden gaat kan dat alleen maar voor een grotere reactie zorgen dus lijkt het interessant om wat mee te doen.

 7. Alexandra

  Het is goed dat je dit artikel heb geschreven…Ik was gelukkig Nooit de voorstander van euro komst ben geweest. Verder had ik de mazzel dat ik met beide boordspelen en alle boeken toen en tot op heden van Robert Kiyosaki vanaf 2005 heb gekocht en gelezen. Ik heb aan Rober Kiyosaki mijn financiële intelligentie te danken en dat ik vandaag de dag een Forex trader ben en mijn financieel zaken in mijn eigen handen heb.

  • Ja leuk verhaal!,
   Dankje Stephan!, goede wake up call…
   Nog leuker om te zien dat er langzaam aan meer mensen in de Forex handel gaan in Nederland. Ben zelf een tijdje daghandelaar geweest op aandelen maar ben me nu aan het omscholen om ook de FX er bij te doen en het bevalt me prima 24/7 aan de bak.

   Om zo maar blind in een valuta te springen nu lijkt me niet zo zinvol als een avondje casino doen en dan een kleur kiezen waar je alles op zet.

   Wat ik wel nog even als perspectief wil aanbrengen is dat we op dit moment nog steeds 1.34 Eur/USD wisselkoers staan … Oftewel de euro wordt als munt nog altijd 34% beter gewaardeerd door de markt dan de Amerikaanse dollar. Veel mensen denken dat een sterke munt voordelig is, dat is alleen voordelig als je meer importeert dan exporteert.
   Voor Nederland is dat anders om wij exporteren meer. Toen de euro 1.20 stond hebben wij als land gigantische winsten gemaakt met de verkopen van onze grondstoffen en materialen. Een te sterke munt is dus niet wenselijk. Je ziet dit ook goed terug in de Europese politiek. Een paar maanden geleden stonden we bijna weer op 1.50 dan zie je dus plots Merkel en de rest van de clan het gaan hebben over Grieken land of portugal terwijl dat allemaal al in kannen en kruiken was toen.. om zo weer wat onrust in de markt te brengen en de munt weer omlaag te brengen.. Het is een groter spel dan je zo op het eerste gezicht ziet. Het gebeurt in golven.. Ze laten de munt stijgen zodat de industrien hun grond stoffen goedkoop kunnen inkopen, dan als het te hoog wordt gooien ze wat rommel de deur uit zodat het om laag keilt en de goederen weer afgezet kunnen worden in de export. Het is een fascinerend spel dat er gespeeld wordt zeker als je langzaam aan tussen de regels door de krachten ziet. Zelf ben ik van mening dat de PIG landen redding zijn voor ons geweest de eerste paar jaren. Zonder deze landen was de euro door het dak geknald en hadden we wellicht $10 voor 1 euro gekregen en was onze totale export tot stilstand gekomen en was de ramp veel groter geweest dan waar we nu naar toe gaan. Geluk is het voor ons als noord Europeanen dat wij als het tot een splitsing komt om hoog zullen schieten waar de zuidelijke probleem landen om laag zullen knallen..
   Mochten wij de gulden weer krijgen ( dat zal niet gebeuren maar goed hypothetisch ) of de noord europese euro dan zitten we daar niet zo gek mee als je spaar geld hebt.. voor de export zal het rampzalig zijn..

   Zoals ik al schreef is een te sterke munt funest voor je export en dramatisch als je een hypotheek hebt, immers het geld wordt zo veel meer waard dus je schuld wordt groter.. doordat je minder euro zal gaan verdienen. immers je krijgt steeds meer goederen voor de zelfde euro als je in deflatie zit..
   Vallen we in een dikke inflatie dan is het heerlijke om een aflossingsvrije hypotheek te hebben… Immers als je voor 100 euro een brood gaat kopen dan is die hypotheek dus ook geen fluit meer waard.. Mooie is, onroerend goed zal dus de lift in gaan en je huis schiet dan in waarde omhoog en zal een 10 of 100x de waarde worden van je aflossingsvrije hypotheek ontvangen ditto goud zoals Stephan aangaf. Sneu voor hen die de hypotheek afbetalen want hun waarde volle geld is daarmee verloren gegaan. Het is ook daarom in het spel van de Cachflow dat je nooit je hypotheek afbetaald, het kan niet eens als ik me niet vergis.
   Dat wil niet zeggen dat je zelf rijk moet rekenen en, ik doel hier op een gezonde hypotheek niet eentje die te groot voor je is…
   Al met al een prima artikel van Stephan! Zeker niet stil blijven zitten en afwachten dat is voor de employee-mind 😉
   Nog iets wat olie op het vuur.. De staatsschuld verdeeld over iedere Griek is nu 45.000 euro per persoon daar.. De staats schuld van iedere amerikaan is bijna 50.000 euro per persoon.. De staats schuld in Amerika neemt net zo veel toe per week als de totale staats schuld van Griekenland.. Een prachtig voorbeeld van Sentiment in de markt, je ziet hier ook het is een en al emotie en heeft “niets” met de ‘werkelijke’ getallen te maken… Wees kritisch 🙂 Probeer zelf na te denken en volg niet blind ieder verhaal op de tv of nieuws..
   Goede nieuws is zoals Alexandra al aan gaf, je kan er een prima boterham mee verdienen met dit sentiment en je zelf vrijwel volledig indekken voor de grote fluctuaties.

   Ik wens iedereen heel veel succes, en vergeet vooral niet te genieten! want kom je vanuit een pro-active houding zal je opportuniteit zien. Kom je van uit ellende en doom en schaarste is dat ook wat je zal crieeren in je leven.
   Ik hoop snel weer eens een lezing bij te wonen van S.

   Mvg,
   Wessel

   “Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful”

   • Als het bij je past is forex trading prima om je geld mee te verdienen. Mijn voorkeur, hoe kan het ook anders, is Cashflow genereren met investeringen en met mijn bedrijf. Het kost wat meer tijd om een inkomen te creëren maar het past beter bij mij. Zelf dacht ik tot 5 jaar geleden dat ik een geboren handelaar was, mede door mijn ervaring als handelaar op de beurs. Toch is dit niet helemaal mijn ding.
    Ik zie het wel steeds meer dat mensen in forex trading gaan dus er is blijkbaar iets interessants dat hen daarheen trekt. Misschien kunnen we het daar nog eens over hebben Wessel.

  • Dat is goed om te horen Alexandra. Dank je wel voor jouw reactie en succes verder.

  • Sebastiaan van Duijvestijn

   Hoi Alexandra,

   Ik lees net je respons op het artikel vn Stephan.
   NU lees ik dat je forex trader bent.
   Zelf trade ik ook op de forex.
   Het ljkt mij leuk om contact te houden en van gedachte te wisselen.

   Groetjes,
   Sebastiaan

 8. Robbert de Wilde

  Allemaal leuk en aardig dat goud, maar waarom dan toch steeds de waarde van goud uitdrukken in geld? De euro en dollar iets niets meer waard straks hoor ik mensen roepen, maar daarnaast zeggen: kijk goud was eerst $300 per ounce en nu wel $1800!! Als goud stabiel is, is het dan niet gewoon zo dat ons geld al vele malen minder waard is geworden? Straks is goud $100.000 per kilo, maar wat als de dollar of euro dan helemaal niets meer waard is? Dus zo lang je goud aan geld koppeld, wat klopt er dan nog van dit verhaal? Niet dat ik het weet, ik zit namelijk ook met deze vraag. Wie kan daar een zinnig antwoord op geven?

  • Dank je wel voor je reactie Robbert. Je hebt gelijk dat goud en zilver een stabiele koers hebben en het is dan ook niet dat de koersen hiervan heel hard aan het stijgen zijn, maar het is de koopkracht van onze munt. Geld is alleen een middel om te meten waar de waarde staat.
   Goud en zilver zijn in mijn ogen ook helemaal geen goede investeringen. Het levert helemaal geen Cashflow op en je moet maar afwachten of de waarde gaat stijgen. In Euro’s doet het dat wel maar dan komt inderdaad de koopkracht weer kijken.
   Als je gaat kijken hoe het op dit moment gaat dan verliest de Euro steeds meer zijn waarde. Goud en zilver behouden hun koopkracht en dat neemt zelfs ook iets toe in vergelijking met b.v. onroerend goed. Je kunt dus vandaag meer met je goud kopen dan twee jaar geleden. Helaas moet je dan nog wel eerst je goud inruilen voor geld en daarna weer afrekenen. Omslachtig maar het is niet anders.
   Als de waarde van ons geld verder daalt en de onroerend goed prijzen blijven gelijk, dan kan de koopkracht van goud dusdanig toenemen dat je met een blokje goud van nu €10.000,- straks misschien een appartement in Amsterdam kan kopen. Dat is de belangrijkste reden om in goud te investeren en hopelijk antwoord op jouw vraag.

   • Robbert de Wilde

    Daar zit zeker wat in, iets om verder over na te denken.

  • Nina.69

   1000 jaar geleden kon je voor een gouden tientje (dat gewicht in goud), een melkgeit kopen, en voor een troy ounce goud een redelijke rij-pony.
   Dat is nog steeds zo.
   Het heeft inderdaad geen enkele zin goud te vertalen in euro’s. Het goud is niet ‘duurder’ geworden als je het vertaald in iets zinnigs, zoals kilo’s bonen of melkgeiten. De euro is minder waard geworden, daarom moet je meer euro’s geven om het te kunnen ruilen voor een gram goud.
   De ‘prijs van goud’ of de ruilwaarde van goud versus euro’s zijn 2 dingen. Er zijn niet veel mensen die dat nog begrijpen.

   • Het zou zo moeten zijn dat je nu nog steeds voor een troy ounce goud een rij-pony zou moeten kunnen kopen. Nu is er alleen nog iets waar we ook rekening mee te houden hebben en dat is geld.

    Een pony kun je tegenwoordig ook betalen met Euro’s en daar zit voor veel mensen de moeilijkheid. Ze hebben het idee dat die Euro ook echt waarde heeft terwijl het eigenlijk maar een stukje papier is. Als je er een vlammetje onder houdt is er binnen de kortste keren niks meer van over.

    Met goud is dat net even anders en wat je hier zegt klopt. Je zou nog steeds een pony voor hetzelfde gewicht aan goud moeten kunnen kopen als 1000 jaar geleden. Alleen is dat niet het geval. De waarde van goud is enorm achtergebleven bij wat wij als waarde toekennen aan de Euro.

    Het enige wat nu gebeurt is dat de waarde van goud weer naar een normaal niveau gaat waarbij het dezelfde koopkracht krijgt als 1000 jaar geleden. Als je goud en Euro’s met elkaar wilt vergelijken dan zul je dat moeten doen aan de hand van de koopkracht van beide.

    Dank je wel voor jouw reactie Nina.69!

 9. Paul

  goed artikel en goede feedback van iedereen. Ik ben er ook van overtuigd dat het beleggen in vreemde valuta zeer interessant kan zijn door de ontwikkelingen van de Euro en de Dollar. De Chinese Yuan of de Zwiterse Franc bijvoorbeeld. Zilver lijkt me interessanter dan goud omdat het qua waardeontwikkeling wellicht iets is achtergebleven maar ook schaars zal blijven.

  Allemaal leuk en aardig in theorie, maar waar moet ik zijn in de praktijk? Je leest veel spookverhalen over goud en zilver. Je hebt zo’n bedrijf dat je goudstaaf in Schiphol in een kluis bewaart. Bij een bank goud kopen betekent dat zij beloven in goud voor je te investeren, maar dat is vaak alleen op papier met alle risico’s van dien.

  Idem met valuta. Ik kan bij mijn bank geen rekening in Chinese Yuan of Zwitserse Franc openen.

  Waar moet je zijn voor goud, zilver of vreemde valuta en wat zijn betrouwbare partijen, websites, handelaren, etc. De theorie is zeer zinvolle informatie, maar hoe kun je het concreet uitvoerbaar maken?

  • Het grote probleem met de meeste valuta is dat je het niet zomaar kunt kopen en in bezit krijgt. Je kunt allerlei valuta kopen alleen blijft het op papier staan en bij de bank. De garanties die worden geboden zijn een wassen neus en daar heb je in tijden van crisis niks aan.

   Goud en zilver kun je tegenwoordig overal kopen. Ik raad je aan om een kleine hoeveelheid te bestellen via een internet shop waar je veel positieve informatie over kunt vinden. Laat het goud en zilver controleren bij een juwelier om te bepalen of je hebt gekregen wat je hebt besteld. Zij kunnen aan de hand van de grote en het gewicht bepalen of het zuiver goud of zilver is.

   Er zijn veel aanbieders van goud en zilver op internet. Doe eerst goed onderzoek waar je de beste prijs betaalt.

Reageren is niet mogelijk