Cashflow voor ondernemers: 10 tips voor betere cashflow

Door Stephan van der Toom

Als ondernemer heb je er vast wel eens van gehoord; de cashflow. Ook onze club is naar dit woord vernoemd. Een goede cashflow is namelijk erg belangrijk voor ondernemers en grote bedrijven. Maar wat is precies de cashflow?

Daar kun je hier meer over lezen. Ook geven we aan hoe je eenvoudig je cashflow kunt berekenen en wanneer je een goede cashflow hebt. Als laatste geven we enkele tips voor een betere cashflow en wat de Cashflowclub Nederland voor je kan betekenen!

Wat is je cashflow?

Cashflow (in het Nederlands soms kasstroom genoemd) is een term waarmee de in- en uitstroom van liquide middelen van een bedrijf worden aangeduid. De liquide middelen zijn activa (het geheel aan bezittingen van dat bedrijf) die in zeer korte tijd in geld omgezet kunnen worden.

Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat een onderneming altijd een bepaalde hoeveelheid geld heeft om aan enkele verplichtingen op korte termijn te voldoen. Wat niet onder de cashflow valt is de ijzeren voorraad; dit is de voorraad die minimaal in een bedrijf aanwezig is om te kunnen produceren.

Het is erg belangrijk om het verschil te zien tussen uitgaven en inkomsten ten opzichte van kosten en opbrengsten. De eerste twee definities worden gebruikt om de winst te bepalen, terwijl met de andere twee definities de cashflow bepaald wordt.

Zo kan een onderneming winst maken, maar toch een negatieve cashflow hebben! Voorbeeld: wanneer een onderneming een bepaald product op rekening verkoopt, betaalt de klant niet direct. Er wordt wel een opbrengst verwacht (die bij de inkomsten meegerekend wordt), maar er is nog geen geld binnengekomen en dus nog geen extra cashflow!

Tevens zijn er kosten die geen uitgaven zijn (afschrijvingen) of uitgaven die geen kosten zijn (investeringen of aflossingen op leningen). Dit geld ook voor inkomsten en opbrengsten.

Een voorbeeld is een lening; wanneer er geld wordt geleend bij een bank door een ondernemer krijgt hij er geld bij (positieve cashflow). Omdat tegenover de lening een bedrag staat dat terugbetaald moet worden is er geen opbrengst!

Hoe bereken ik mijn cashflow?

Nu de verschillen tussen de winst en de cashflow bepaald zijn, wordt bekeken hoe je de cashflow van je bedrijf kunt berekenen. Je moet je hierbij strak aan de definitie van cashflow houden; als er geen geld stroomt, moet je het niet meenemen in de cashflow! Als voorbeeld gebruiken we hierbij bedrijf X. Voor bedrijf X geldt de volgende winst- en verliesrekening:

 1. Inkomsten: 2.000.000
 2. Kosten van verkoop/kostprijs: 700.000
 3. Omzet (1-2): 1.300.000
 4. Uitgaven: 800.000
 5. EBITDA (3-4): 500.000
 6. Amortisatie: 70.000
 7. Depreciatie: 100.000
 8. EBIT (5- (6+7)):330.000
 9. Rente: 30.000
 10. Belasting: 88.000
 11. Netto winst (8-(9+10)): 212.000

Hoe moet je nu je cashflow berekenen? De eerste vier onderdelen spreken voor zich. De omzet minus de uitgaven geeft de EBITDA aan. Dit staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization.

Op nummer 6 staat de amortisatie. Dit houdt de investeringen van een bedrijf in, bijvoorbeeld in gebouwen. De amortisatie kun je in termijnen voor de belasting aftrekken, zodat je je investeringen over een aantal jaren uitspreidt.

Dit bedrag hoort dus niet bij de cashflow; er gaat immers geen geld bij of uit! De depreciatie (letterlijk waardeverlaging) omvat de afschrijvingen van kapitaal. Ook dit bedrag kun je jaarlijks van de belasting aftrekken en hoort niet bij de cashflow. De EBITDA minus de amortisatie en depreciatie geeft de EBIT weer, de Earnings Before Interest and Tax. Hier haal je de rente en de belasting af om tot de netto winst te komen.

Allemaal leuk en aardig, maar wat is nu je cashflow? Dit bereken je normaal gesproken door je netto winst op te tellen bij alle niet-cashflow onderdelen. In dit geval zijn dat nummer 6 en 7. Je cashflow aan het eind van het jaar is dus 212.000 + 70.000 + 100.000 = 382.000. Dit bedrijf heeft dus een grotere cashflow dan winst.

Wat zijn voorbeelden van een goede cashflow?

De cashflow geeft niet altijd voldoende informatie om de status van een bedrijf weer te geven. Ook hierbij geven we een voorbeeld van twee bedrijven, A en B. Hieronder zie je de cashflow van deze bedrijven over drie jaar.

 

Bedrijf A

Bedrijf B

 

Jaar 1

Jaar 2

 Jaar 3

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Cashflow uit verrichtingen*

+20M

+21M

+22M

+10M

+11M

+12M

Cashflow uit financieringen**

+5M

+5M

+5M

+5M

+5M

+5M

Cashflow uit investeringen***

-15M

-15M

-15M

0M

0M

0M

Netto cashflow

+10M

+11M

+12M

+15M

+16M

+17M

*Dit zijn de inkomsten minus de uitgaven aan grondstoffen e.d.

** Dit zijn de inkomsten uit leningen minus de uitgaven aan leningen en belastingen.

*** Dit zijn de inkomende minus de uitgaande investeringen.

We zien dat bedrijf B jaarlijks een betere cashflow heeft. Echter, bedrijf A heeft een hogere cashflow uit de hoofdwerkzaamheden (de verrichtingen) en heeft 45 miljoen uitgegeven aan investeringen.

Deze investeringen zijn pas later (hopelijk positief!) terug te zien op de cashflowbalans. Op basis van deze gegevens valt dus niet duidelijk te zeggen welk bedrijf het beter doet! De beste cashflow is uiteraard positief in combinatie met winst.

Een onderneming die winst maakt maar een negatieve cashflow heeft, kan bijvoorbeeld vlak voor het einde van het jaar een overeenkomst hebben gesloten, maar daar nog niet het geld uit ontvangen hebben.

Dit staat dan wel als inkomsten genoteerd, maar nog niet op de cashflowbalans! Een positieve cashflow zegt ook niet altijd alles; hier staat namelijk ook het geleende geld op, maar dit moet wel terugbetaald worden!

cashflow, ondernemers,

10 tips voor een betere cashflow!

 1. Zorg ervoor dat je klanten zo snel mogelijk betalen. Dit kan door facturen en aanmaningen tijdig te sturen.
 2. Wees altijd goed op de hoogte van hoeveel geld er in en uit je kas stroomt, ook al laat je dit bijvoorbeeld door iemand anders doen.
 3. Zorg dat mensen je makkelijk kunnen betalen; hierdoor zullen zij ook sneller betalen.
 4. Weet wanneer je geld schuldig bent en hoeveel dit is. Het kan soms handig zijn om op de laatst mogelijke dag te betalen, want te vroege betalingen kunnen zorgen dat je weinig cash hebt op cruciale momenten.
 5. Let goed op je voorraad; weet welke producten (of diensten!) veel of weinig geld in het laatje brengen en pas je voorraad erop aan.
 6. Stel duidelijke betalingsvoorwaarden op. Zo is er geen onduidelijkheid bij klanten of jouzelf.
 7. Houd rekening met extreme waarden in je cashflow, bijvoorbeeld door het seizoen.
 8. Een logische maar belangrijke tip; loop geen (belasting)boetes op! Zonde van het geld!
 9. Geef kortingen aan klanten die vroeg betalen; een kleine korting kan al een positieve impuls aan klanten geven.
 10. Last but not least; zorg voor een goede accountant en/of goede accountancy software! Dit kan je een heleboel chaos en onnodige onduidelijkheden besparen. Wees zelf ook netjes en werk met mappen en een geordend systeem.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.