Cashflow Quadrant

Door Stephan van der Toom

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient.

Als je weet wat mensen doen voor geld dan weet je voor een groot deel ook hoe hun financiële situatie is en hoe vrij ze zijn.

Er zijn grote verschillen tussen de vier verschillende quadranten en door ze allemaal goed te begrijpen kun je er ook voor zorgen dat je van de één naar een ander gaat.

De vier quadranten

E = Werknemers (Employee)

S = Zelfstandigen (zzp’ers) (Self Employed)

B = Bedrijfseigenaar (Business Owner)

I = Investeerders (Investor)

Werknemers

Iedereen die voor een ander werkt, een bedrijf, overheid of instelling is een werknemer. Werknemers krijgen betaald omdat zij een deel van hun uren ruilen voor geld. Het aantal uur dat zij werken bepaalt voor een groot deel de hoogte van het inkomen.

Zelfstandigen

Onder de zelfstandigen vallen de mensen die een éénmanszaak hebben, zzp’ers en freelancers. Zij zijn hun eigen baas en betalen ook hun eigen salaris. Dit salaris is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de uren die zij in hun eigen onderneming werken.

Bedrijfseigenaren

Onder bedrijfseigenaren vallen de ondernemers die wel eigenaar van een bedrijf zijn, maar voor wie het niet meer noodzakelijk is dat zij zich met de dagelijkse gang van zaken bemoeien. Personeel en management hebben de taken overgenomen van de ondernemer.

Investeerders

De mensen die hun inkomen halen uit het geld dat zij hebben geïnvesteerd in andere bedrijven vallen onder de investeerders.

De verschillen in grote lijnen

Het eerste onderscheid dat we kunnen maken is in de linker en rechter kant van het quadrant.

De linker kant van het quadrant

 • Ruilt uren voor geld
 • Inkomen is gelimiteerd
 • Werkgever bepaalt werktijden
 • Vakantiedagen zijn beperkt
 • Betaalt 65 – 70% aan belastingen
 • Moet zijn werk zelf uitvoeren, ook de klusjes die hij niet leuk vindt

De rechter kant

 • Laat geld voor hem werken
 • Inkomen is ongelimiteerd
 • Bepaalt zijn eigen tijd
 • Kan vaak op vakantie
 • Betaalt over de winst belasting
 • Besteedt het werk uit dat hij niet leuk vindt

De Rijke kan en de Arme kant

Het is niet zo dat de mensen die aan de linker kant hun geld verdienen arm zijn, alleen financieel vrij zullen zij niet zijn. Financiële vrijheid wordt aan de rechter kant gecreëerd. Eigenaren van een bedrijf of bedrijven en investeerders hebben de mogelijkheid om echt financieel vrij te worden.

Als je nu nog werknemer bent of kleine zelfstandige dan heb jij ook de mogelijkheid om dit op te bouwen, alleen heb je dan wel van de linker kant naar rechter kant van het Cashflow Quadrant te gaan.

Door naast je huidige baan of bedrijf een extra inkomstenbron op te bouwen, te investeren in bijvoorbeeld vastgoed of in het bedrijf van iemand anders.

Voordelen voor eigenaren van een bedrijf

Ondernemers worden door de overheid gesteund in wat ze doen. Ze hebben veel aftrekposten en ze mogen veel kosten opvoeren waardoor hun winst lager uitpakt. De ondernemer betaalt over de winst belasting en zal daarom zorgen voor veel kosten in het bedrijf en daardoor minder winst.

Zij hebben deze voordelen niet voor niks gekregen. Overheden zijn zich ervan bewust dat ondernemers zorgen voor economische groei en werkgelegenheid en daarom moeten zij op een of andere manier gestimuleerd worden te blijven ondernemen.

Indirect zorgen zij er dus ook voor dat de belastingdienst gespekt wordt door de salarissen die worden betaald aan het personeel.

Investeerders zijn de bankier voor bedrijven

Net als ondernemers krijgen ook investeerders veel belastingvoordelen. Zij zijn immers de financiers van de bedrijven en zonder het kapitaal van investeerders kunnen bedrijven niet beginnen en groeien.

Het kan zijn dat investeerders direct in bedrijven investeren, maar ook de beurs speelt een belangrijke rol voor de financiering van bedrijven.

De ‘Rat Race’

Je ziet dus dat de mensen die aan de linker kant van het quadrant hun geld verdienen moeten blijven werken voor hun geld. Iedere maand moeten zij weer hun uren inruilen en aan het eind van de maand krijgen zij daarvoor een salaris van de werkgever.

Hebben ze geen zin om te werken of even een extra maand vakantie willen dan valt ook het inkomen weg. Ze bouwen dus niks op en zitten vast in de ‘Rat Race’.

De mensen aan de rechter kant werken niet voor geld, maar creëren bronnen van inkomsten die daarna iedere maand geld op blijven leveren.

Hefboom

Een heel groot voordeel van de mensen aan de rechter kant is dat zij gebruik kunnen maken van een hefboom. Zij kunnen middelen inzetten die niet van hun zelf zijn, maar waardoor hun resultaten wel enorm verbeteren.

Zij maken bijvoorbeeld gebruik van de tijd van andere mensen door personeel in te huren. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van geld van andere mensen die daar een vergoeding voor krijgen die lager is dan het rendement dat de ondernemer of investeerder ermee kan maken.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *