Bescherm je vermogen met Goud of Zilver

Door Stephan van der Toom

Het lijkt erop dat steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat het voorlopig niet goed gaat komen met onze economie en die van Europa. De crisis houdt veel langer aan dan gehoopt en de gevolgen zijn bij steeds meer mensen te voelen. Op zich al heel vervelend en het steeds meer mensen zijn bang dat het nog veel erger wordt. De grote vraag is dan: hoe bereid je je voor op een crisis? Is goud de oplossing?

Inkomen zeker stellen

Ik hou mij voornamelijk bezig met het vinden van investeringen en beleggingen en het maakt mij niet uit waarin dat is, ik moet het alleen kunnen begrijpen. Dit doe ik om steeds meer wederkerende inkomsten te genereren, zodat ik niet hoef te werken voor geld, maar geld voor mij werkt.

Hierdoor ben ik veel minder afhankelijk van de economie dan wanneer mijn inkomen vanuit arbeid zou komen. Veel mensen vinden investeren en beleggen maar gevaarlijk en ik ben van mening dat ‘niet investeren’ gevaarlijk is.

Afhankelijk van één inkomensbron

Veel mensen hebben een baan en krijgen voor de uurtjes die ze daar werken een salaris uitbetaald. Als die bron van inkomsten wegvalt, zijn ze aangewezen op de goedheid van de overheid om ze op te vangen. Ze gaan van de afhankelijkheid van de baas naar de afhankelijkheid van de overheid.

Meervoudige inkomensbronnen

Met investeren en beleggen kun je zorgen dat je meerdere bronnen van inkomsten opbouwt en dat je daardoor veel minder afhankelijk bent van anderen en de economie. Als werknemers met een vaste baan kun je naast je werk ook investeren en daar hoef je niet heel veel tijd aan kwijt te zijn en je hebt er wel wat voor te doen.

Beschermen van je vermogen

In Nederland gaat het nog lang niet zo slecht als in de zuidelijke Europese landen. Veel mensen hebben een dikke spaarrekening en hebben dat veilig bij de bank staan. Dat denken ze tenminste. Geld op de bankrekening wordt helaas alleen maar minder waard door de inflatie. We kunnen steeds minder goederen kopen van onze Euro en de laatste jaren is de inflatie behoorlijk opgelopen en daarmee de waardevermindering van ons geld toegenomen.

Goud en Zilver als belegging

Ik ben groot voorstander van het kopen van goud en zilver en ik wil daarbij opmerken dat ik dit een hele slechte belegging vind. Klinkt misschien tegenstrijdig en ik zal vertellen waarom dit niet zo is.

Goud en zilver vind ik een slechte belegging, omdat het geen cashflow oplevert. Je bent afhankelijk van de koers van het edelmetaal en je kunt er geen waarde aan toevoegen, zoals je dat met vastgoed wel kunt doen.

Dit maakt dat ik goud en zilver als belegging niet interessant vind.

Goud en Zilver als bescherming

We kunnen goud en zilver ook op een andere manier gebruiken, n.l. als bescherming voor ons vermogen. Goud is in de geschiedenis het enige betaalmiddel geweest dat iedere crisis heeft overleefd. Je zou kunnen zeggen dat goud dus eigenlijk het ‘echte’ geld is en dat de papieren en munten die wij ‘geld’ noemen, niks meer zijn dan een valuta, een middel om mee te handelen.

Goud is waardevast en heeft geen last van inflatie. De koers mag dan wel enorm schommelen en dat heeft niks te maken met inflatie of waarde stijging. Vraag en aanbod zorgen voor de schommeling in prijs van goud en niks meer dan dat.

Moet je nu al je geld omruilen voor goud?

Hoe kun je jezelf nou goed beschermen tegen de crisis en een devaluatie van de Euro? Al je geld omruilen voor goud lijkt niet helemaal de goede oplossing. Je hebt geen geld meer om te leven en misschien duurt het nog wel

een paar jaar voordat de Euro onderuit gaat. En misschien krijgt de dollar binnenkort wel weer een tik, omdat de schuldenlast van de VS de laatste tijd echt helemaal uit de hand loopt.

Om je vermogen goed te beschermen en nog genoeg over te houden om normaal te kunnen blijven leven, kun je een deel van je vermogen omruilen voor goud. Stel, je hebt een vermogen van €10.000,-. Het zou toch zonde zijn dat je dit geld kwijt raakt. Als de Euro ooit valt, ben je alles kwijt. Als je voor 10 tot 20% van dat geld goud koopt, dan kan jou niet zoveel meer gebeuren.

Als de Euro valt

Een val van de Euro zal ervoor zorgen dat je het overgebleven bedrag in één keer kunt afschrijven. In het verleden hebben dit soort scenario’s zich al meerdere keren afgespeeld en ook toen is de koers van goud enorm opgelopen. Vlak voor de val wilde mensen snel nog hun geld omruilen in iets dat waardevast is en kochten massaal goud.

Jouw €1.000,- of €2.000,- aan goud zal meer goedmaken dan het geld dat je kwijt zal raken. Natuurlijk niet meer in Euro’s, maar in een andere valuta.

De waarde van goud

Goud in Euro’s of dollars omrekenen is nooit een goede manier van waardebepalen geweest en zal dan ook onmogelijk zijn. Je kunt goud het beste meten in de waarde die het kan kopen, b.v. vastgoed. Hoeveel goud heb je nodig om een appartement in Amsterdam te kopen.

Je kunt de waarde die het nu heeft altijd vergelijken met iets anders, maar met Euro’s of dollars vergelijken lijkt nog maar kort mogelijk.

En zilver dan?

Ja, wat moeten we nog over zilver zeggen. Zilver is in de wereld zo belangrijk, dat we niet zonder kunnen. Jaarlijks wordt er minder zilver gevonden dan dat we nodig hebben in onze industrie. Dat maakt zilver nog schaarser dan goud en daarom kan het in de nabije toekomst nog wel eens heel snel gaan met zilver.

We zullen daar volgende keer dieper op in gaan!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.