Ben jij een super ZZP-er?

Door Stephan van der Toom

Hoewel de economie een tijdje niet op z’n best is geweest, zijn er steeds meer ZZP-ers en andere zelfstandigen bijgekomen in Nederland. Dit betekent nog meer concurrentie voor de bestaande ZZP-ers en een grote druk op de schouders van de nieuwe. Zij moeten namelijk hun draai in hun branche vinden en zich weten te onderscheiden van de rest. Je moet bijna een super ZZP-er zijn om je hoofd boven water te houden! Hier kun je meer lezen over de verschillen tussen ZZP-er zijn en ondernemer zijn.

ZZP-er of ondernemer?

Het lijkt misschien een klein verschil; of je nu zelfstandige bent of een bedrijfje hebt. In de praktijk kan dit verschil echter heel groot zijn! Dit zal ik uitleggen aan de hand van het cashflow quadrant. Die zie je hieronder afgebeeld:

De letters staan hier voor de volgende typen werkenden:

  • E = Werknemers, deze mensen werken in dienst voor een ander, een bedrijf of een instelling en verdienen loon.
  • S = zelfstandigen, deze mensen hebben een eenmanszaak en zij betalen hun eigen salaris.
  • B = bedrijfseigenaren, de bedrijfseigenaren hebben een bedrijf waar het niet meer noodzakelijk is dat ze er zelf altijd nodig zijn. Ze kunnen dus anderen geld voor hen laten verdienen.
  • I = investeerders, zij halen hun inkomen uit investeringen in andere bedrijven of in goederen.

Een belangrijk verschil dat we hier al kunnen constateren, is dat de zelfstandigen nog echt voor hun geld moeten werken. Ze zijn alleen niet meer afhankelijk van een werkgever, maar van het aantal uren dat ze in hun bedrijf kunnen steken. Ze zijn natuurlijk niet geheel onafhankelijk; het hangt van het aantal klanten af hoeveel een ZZP-er verdient.

Een bedrijfseigenaar is ook afhankelijk van klanten, maar niet meer zozeer van zichzelf. Hij heeft inmiddels een bedrijf opgericht dat groot genoeg is om het zonder hem te stellen. Meestal zijn dit soort bedrijven een BV of NV. Ze hoeven niet meer elke dag op de zaak aanwezig te zijn, maar krijgen nog wel hun geld omdat ze aandeelhouder of eigenaar zijn. Bedrijfseigenaren hebben dus al veel meer vrijheid dan zelfstandigen.

Belastingvoordelen

Ondernemer zijn heeft naast onafhankelijkheid nog meer praktische voordelen. Zo wordt ondernemen erg gestimuleerd door de overheid. De overheid beseft dat bedrijven voor een heel groot deel verantwoordelijk zijn voor het BNP, de economische groei en de werkgelegenheid.

Zij stimuleert de bedrijven om te blijven ondernemen en om zo de economie op peil te houden. Ook brengen bedrijven indirect geld in het laatje van de overheid doordat ze loon uitkeren.

Enkele belastingvoordelen van ondernemers zijn bijvoorbeeld aftrekposten en de mogelijkheid om ‘goedkoper’ kosten te maken. Doordat ze bijvoorbeeld geen btw hoeven te betalen stimuleert de overheid bedrijven om geld uit te geven.

De overheid houdt ook de belasting op winst hoog, waardoor het voor ondernemers voordeliger is om meer kosten te maken die nuttig zijn voor hun bedrijf.

Schaalverschillen

Natuurlijk is er een enorm verschil tussen de hoeveelheid werk die een zelfstandige kan doen en die een bedrijf kan doen. Een zelfstandige kan maar zoveel werk doen als hij aankan, een bedrijf heeft vaak genoeg capaciteit om meer klanten aan te nemen of eventueel meer werknemers aan te nemen. Maar hoe ga je nu van enkele klantjes bij je eigen webshop naar grote leverancier van meerdere producten?

Allereerst moet je bij jezelf nagaan hoe graag je wilt groeien. Als je een goed lopende eenmanszaak hebt, met voldoende inkomsten en niet teveel stress hoef je natuurlijk niet te groeien.

Om echt groot te worden zul je nog veel meer werk moeten verrichten. Tevens moet je mensen vinden waarmee je een groter bedrijf wilt runnen. Je zal het namelijk niet in je eentje aankunnen! Als je producten maakt of verkoopt is het handig om eerst partners en met hen geld te verzamelen.

Daarnaast is het verstandig het geld dat je nodig hebt om uit te breiden alvast achter de hand te hebben. Vervolgens ga je de basisbenodigdheden aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een loods, een nieuw kantoor, meer productiemateriaal en grondstoffen, enzovoorts.

Het is ook belangrijk om alvast nieuwe klanten te zoeken. Je wilt natuurlijk niet later met allerlei overbodig materiaal zitten!

En hoe zit het met diensten?

Als je een zaak hebt die diensten verleend, zoals marketing of workshops, moet je nagaan in hoeverre jouw bedrijf sowieso kan groeien. Om op het voorbeeld van workshops door te gaan; met workshops zul je waarschijnlijk geen duizenden euro’s verdienen, simpelweg omdat er te weinig vraag is.

Een marketingbureau is veel beter geschikt voor groei. Om te beginnen kun je medewerkers inhuren, bijvoorbeeld door middel van payrolling. Dit scheelt je aan extra gedoe voor bijvoorbeeld verzekeringen. Studenten of andere mensen die een bijbaan zoeken zijn altijd goed om als medewerker te hebben.

Merk je dat je genoeg vraag kunt genereren voor jouw diensten, neem dan nog meer medewerkers. Als de groei doorzet kun je overwegen om een andere bedrijfsvorm te kiezen of een nieuw bedrijf met dezelfde medewerkers op te richten. Dit kan een VOF zijn, maar ook een BV.

Met een VOF  werk je samen met partners en ben je met elkaar verantwoordelijk voor het wel en wee van je bedrijf. Meer partners betekent ook dat je meer werk kunt verrichten! Blijf wel een goede marketingstrategie behouden om klanten aan te trekken; een groot bedrijf is waardeloos zonder klanten.

Gaat het nog steeds goed? Dan kun je ervoor kiezen om een BV op te richten en aandeelhouders te zoeken. Je hebt dan zoveel medewerkers dat je soms niet meer nodig bent in het bedrijf en alles kunt uitbesteden. Gefeliciteerd; je bent opgeschoven naar de rechterkant van het cashflow quadrant!

Het belangrijkste verschil….

Eigenlijk is het grote verschil tussen een zelfstandige of ondernemer zijn, of je aan het bedrijf of in een bedrijf werkt. Bij de eerste variant ben je de eigenaar en is je doel om het bedrijf te laten groeien. Je bouwt mee aan je eigen ‘imperium’. Als je in een bedrijf werkt wil je gewoon geld verdienen en wil het bedrijf je houden om zich draaiende te houden. Kies voor welke variant jij wilt gaan!

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.