7 tips om goed met je verdiende geld om te gaan

Door Stephan van der Toom

Voor veel mensen is het lastig; er is veel geld binnengekomen, maar dit bedrag wordt gelijk weer uitgegeven. En dan niet aan nuttige  zaken, maar aan zaken zoals een nieuwe auto of een uitbreiding van het huis.

Om goed met je verdiende geld om te gaan moet er veel discipline en zelfbeheersing worden opgebracht. Het is verleidelijk om het geld waar je hard voor gewerkt hebt, uit te geven aan een lekkere vakantie.

Er zijn veel betere zaken om je geld aan uit te geven.

Lees hier zeven tips om goed met je verdiende geld om te gaan.

Tip 1: wacht even met geld uitgeven

De eerste reactie die de meeste mensen hebben als ze in één keer over meer geld bezitten is: uitgeven! Even lekker op vakantie, een nieuwe auto als vervanging van dat oude barrel, of zelfs het huis uitbreiden. Dat zijn natuurlijk allemaal leuke dingen, maar denk bij jezelf: hoeveel heb ik eraan in de toekomst? Hoeveel plezier geven deze uitgaven me op de lange termijn?

Zou ik over een paar jaar nog steeds voor deze uitgave kiezen? Waarschijnlijk zal je deze vragen niet al te positief beantwoorden. Denk dus goed na voordat je je geld uitgeeft, en bedenk vooral hoeveel de investering je op de lange termijn oplevert.

Tip 2: steek het geld in waar het vandaan kwam

Dit klinkt misschien als een rare tip. Tenzij je het geld uit de loterij hebt gewonnen, jouw geld komt ergens vandaan. Het is niet uit de lucht komen vallen. Waarschijnlijk heb je er hard voor gewerkt, of net een slimme investering of belegging gedaan waardoor je veel winst hebt gemaakt. Dat is natuurlijk een geweldige prestatie.

Maar waar veel mensen de mist in gaan is dat ze dit als een eenmalige ervaring zien. Niets is echter minder waar! Door bijvoorbeeld je verdiende geld in je bedrijf te investeren, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf meer winst maakt. Als je meer een belegger bent kun je op meerdere aandelen spreiden of kijken naar aandelen met een hoger risico.

Tip 3: sparen mag ook!

Hoewel sparen niet altijd wordt aangeraden, is de bank een minder risico volle plek om je geld op te zetten. Zeker als je zelf niet zo’n investeerder of zakenman bent, en toevallig één keer succes hebt gehad. Door je geld op een spaarrekening te zetten weet je nagenoeg zeker dat er niets mee gebeurt.

Let natuurlijk wel op dat sparen je maar weinig oplevert. De rente zijn niet al te hoog en de banken niet even betrouwbaar. Genoeg mensen hebben bijvoorbeeld een slechte ervaring gehad met de IJslandse Icesave bank of de DSG bank. Voor iemand die de smaak wel te pakken heeft en liever meer gaat verdienen is sparen niet de beste optie.

Tip 4: let op de belastingen

Hoewel het misschien veilig voelt om niet te investeren/ beleggen met je geld, maar veilig op de bank te hebben staan. Is dat niet de beste optie. De belastingdienst is dan namelijk heel blij met je, en jij niet meer zo blij met jezelf! Spaargeld hoort bij je vermogen, waardoor je vermogensrendementsheffing moet betalen.

Door bijvoorbeeld tot het bedrag van de vrijstelling te sparen (€21.139, twee keer zoveel voor fiscale partners) hoef je geen belasting te besparen. Door te beginnen met ‘groen sparen’ kun je nog eens €56.240 per belastingplichtige besparen. Ook als ondernemer zit de belastingdienst je op de hielen. Door niets met je verkregen geld te doen wordt dit als winst gerekend en daarover moet je winstbelasting betalen.

Tip 5: investeer verstandig

Als je ervoor kiest om te investeren in je eigen bedrijf, doe dat dan wel verstandig. Kijk naar de mogelijkheden van je bedrijf om in te groeien en geef niet blind geld uit. Het heeft weinig zin als je bijvoorbeeld twee keer zoveel medewerkers aanneemt, maar ze niet van werk kan voorzien!

Er zijn genoeg andere dingen waar je in kunt investeren als bedrijf zijnde. Denk bijvoorbeeld aan je bedrijfspand, nieuwe computers, andere apparaten, meer geld beschikbaar stellen voor je marketing, enzovoorts. Kijk goed naar elke mogelijke investering, en de gevolgen ervan. Valt er veel rendement te behalen op een dergelijke investering. Een goede investering kan je namelijk nóg meer geld opleveren.

Tip 6: houd jezelf stil

Het is logisch dat je erg enthousiast bent als er opeens een groot bedrag op je rekening staat. Maar we adviseren je wel om dit niet van de daken te gaan schreeuwen of op Facebook te zetten.

Ondanks dat je er trots op bent, zijn er altijd mensen die er niet zo blij mee zijn en zelfs jaloers op zijn. Het hoeft niet lang te duren voordat mensen met kwade bedoelingen op de hoogte komen van jouw verdiende geld.

Houd jezelf dus een beetje in en focus vooral op wat je met het geld kunt doen, in plaats van wat andere mensen nu van je vinden. Als het goed is ben je nog hetzelfde persoon, of je nu meer of minder geld hebt!

Tip 7: wees niet bang om advies te vragen!

Het kan best wel spannend zijn om opeens over veel extra geld te beschikken. Voel je daarom absoluut niet bezwaard om een financiële coach in te schakelen, of andere mensen om advies te vragen.

Mensen met ervaring hebben genoeg verhalen over hun goede en minder goede investeringen, waar jij veel van kunt leren. Waarom zou je immers dezelfde fout maken die anderen al voor je hebben gemaakt?

Als je zelf al ervaring hebt met minder goede investeringen, bedenk dan wat er toen mis ging en wat je nu kunt verbeteren.

Hopelijk kun je met deze tips wat meer met je verdiende geld. Ons laatste advies is vooral: geniet ervan, of je het nu gebruikt om meer geld te verdienen of om lekker rustig aan te doen.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.