4 Weken vakantie

Door Stephan van der Toom

Als ondernemer kan vakantie een dure aangelegenheid zijn. Veel ondernemers zijn voor hun inkomen afhankelijk van hun eigen uren en geen gewerkte uren betekent geen inkomen. Soms is de nood zo hoog dat er tijdens de vakantie gewoon doorgewerkt wordt, maar daar hebben sommige werknemers ook problemen mee.

 

Ze voelen zich onmisbaar in het bedrijf. Een vakantie van 4 weken zit er dan waarschijnlijk niet in en zeg nou eerlijk: een passief inkomen en voldoende vakantie zijn toch wel van de dingen waarvoor je ondernemer bent geworden. Ik in ieder geval wel.

Zelfstandige zonder ….

Veel zzp’ers kennen het dilemma maar al te goed. De keuze tussen een lekkere vakantie waar ze na een jaar hard werken ook wel weer aan toe zijn of doorwerken. Dat levert per slot van rekening toch het geld op en vrije dagen kosten geld. Maar altijd maar doorwerken omdat het geld nodig is zorgt ook weer voor meer druk en behoefte aan vakantie.

vakantie, passief inkomen, zzp'er, passieve inkomsten

Het is niet alleen het geld wat een uitdaging kan zijn om vrij te nemen. Ook de werkdruk en de vraag van je klanten kan een vakantie behoorlijk in de weg zitten. Pasgeleden sprak ik een ondernemer die een week vakantie achter elkaar al een grote uitdaging vond omdat zijn klanten anders zouden weglopen. Eigenlijk gaf hij daarmee aan de slaaf van zijn klant te zijn en de vakantie daarom maar uit te stellen.

Eigen bedrijf of eigen baan

Afgelopen jaar ben ik dan ook voor het eerst een maand op vakantie gegaan en dat is me zeer goed bevallen. Tijdens de zomermaanden is het sowieso wat rustiger doordat ook mijn klanten op vakantie zijn, maar er zijn ook weer veel mensen die na gaan denken en op zoek gaan naar mogelijkheden om toch die vakantie van 4 weken een keer mogelijk te maken. De belangrijkste inkomsten van een bedrijf horen niet de inkomsten van de ondernemer te zijn, maar van producten die het bedrijf levert of de diensten die personeel of partners leveren. Zolang je als ondernemer de belangrijkste persoon bent in het bedrijf heb je geen eigen bedrijf maar een eigen baan.

Passief inkomen

Bij het uitbouwen van je bedrijf zou je voor ogen moeten houden dat je 4 weken op vakantie wilt gaan en aan het eind van je vakantie een hoger banksaldo wilt hebben dan voor je vakantie. Daardoor zul je moeten nadenken hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Je creëert dus een passief inkomen dat doorloopt terwijl jij lekker met je billen in het zand ligt. Dat betekent bewuste keuzes maken met je bedrijf en de werkzaamheden die je jezelf toe-eigent. Soms is het beter om te delegeren en andere mensen door te laten werken in jouw vakantie.

Stel jezelf als doel om ook minimaal 4 weken op vakantie te gaan volgend jaar en bedenk een plan hoe je jouw bedrijf zo kunt inrichten dat dit ook kan. Bedenk een strategie om je bedrijf om te turnen naar een bron met passief inkomen en boek die vakantie. Een aantal klanten hebben dit precies zo gedaan en geloof me: het is het dubbel en dwars waard.

Meld je nu gratis aan!

Bericht delen

Rich Dad Poor Dad

  Het eerste boek wat werd uitgegeven door de ‘Rich Dad’ company was Rich Dad Poor Dad. Sinds de eerste uitgave staat het boek al

Lees verder »

Cashflow Quadrant

Het Cashflow Quadrant is een handig middel om inzicht te krijgen hoe iemand in het leven staat en hoe hij of zij geld verdient. Als

Lees verder »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.