Graag zou ik willen weten hoe je over de huizen markt denkt.

Is het nu al wel de tijd om iets te kopen en dat de markt gaat keren of zal het nog verder dalen?

Dit is mijn niet helemaal helder al zijn er wel positieve berichten van uit de media en ook van starters.

Ook het verzamelen van de goede personen om je heen. Hoe kun je deze vinden? En ze herkennen?

Cor van Dolder

Antwoord van Stephan van der Toom

Ja Cor, dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Er wordt al jaren geroepen dat het snel weer goed zal gaan met de vastgoed markt alleen ben ik het daar niet mee eens.

Dat heeft te maken met een aantal belangrijke zaken die op dit moment spelen.

Een belangrijke factor is de economische crisis die nog lang niet over is. De media en vooral de overheid willen ons graag anders doen geloven, maar echt veel positiviteit zit daar niet in.

Niet alleen gaat het in Nederland nog lang niet lekker, Europa zit nog steeds met de probleemlanden in het zuiden in de maag. Griekenland, Spanje, Italië en Cyprus hebben al eerder aangegeven dat het allemaal niet zo lekker loopt.

Met het opkopen van staatsobligaties heeft de Europese Centrale Bank (ECB) geprobeerd de tekorten van de overheden aan te vullen en gedeeltelijk is dat gelukt.

Er is door alle Euro lidstaten afspraken dat overheden eigenlijk helemaal niet gesteund mochten worden en daar is op een slimme manier een oplossing voor gevonden.

Waar kwam al dat geld opeens vandaan?

De ECB heeft geen bergen met geld liggen die ze even konden overmaken naar de zuidelijke landen dus dat geld moest worden bijgedrukt. Er is dus geld gecreëerd om obligaties op te kopen.

Geldcreatie leidt op langer termijn altijd tot inflatie en het zal deze keer niet anders zijn.

Als er meer geld in de markt wordt gepompt dan is het de bedoeling dat dat geld ook weer wordt uitgegeven. Hierdoor komt er weer een grotere vraag naar producten en door deze stijging in de vraag zullen bedrijven meer en meer gaan vragen voor hun producten.

Die producten worden weer gemaakt van allerlei grondstoffen die al schaars zijn en dus ook enorm in prijs zullen toenemen.

Zorgt inflatie voor hogere vastgoedprijzen?

Ja, ook vastgoed zal uiteindelijk mee gaan in de prijsstijging alleen zal het geen voorloper zijn. Vastgoed prijzen stijgen als het economisch goed gaat, niet als het wat minder gaat.

De eerste tekenen van hogere prijzen zal je eerder terug zien in de voeding en grondstoffen. De olieprijs is een belangrijke indicator van inflatie, maar ook goud en zilver.

Positief nieuws

Het is aannemelijk dat de vastgoedprijzen de aankomende jaren blijven dalen, ook al proberen de NVM, de overheid en ook de media ons anders doen geloven.

Wat is het positieve nieuws? Gisteren werd bekend gemaakt waarbij gesuggereerd wordt dat een groot deel van de starter verwacht dat de bodem is bereikt in de huizenprijzen.

De conclusies die worden getrokken kloppen totaal niet. Een aantal punten op een rijtje.

  • In augustus zijn 19% meer woningen verkocht dan vorig jaar.

Dat is makkelijk te verklaren. Vorig jaar zou de overdrachtsbelasting per 1 juli van 2% teruggaan naar 6%. Daardoor hebben op het laatste moment veel mensen hun aankoop versneld en liep het aantal verkopen in mei en juni aardig op. Dat werd toen ook gezien als teken dat het beter zou gaan.

De verkoop van woningen had in juni en augustus 2012 te maken met een zware dip doordat de aankopen naar voren waren geschoven. Nu een vergelijking maken met vorig jaar geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

  • 1 op de 5 starters verwacht dat de bodem al is bereikt.

Dat betekent dus ook dat 4 op de 5 er anders over denkt.

  • De huizenprijzen daalde in augustus minder hard.

Ook dit heeft alles te maken met vorig jaar. Als het aantal verkochte huizen afneemt, neemt de prijs vaak ook af en dat is wat er vorig jaar juli en augustus is gebeurd. Dit jaar zijn in juli 30% meer huizen verkocht en in augustus 19% meer dan vorig jaar.

De ergste dip was in juli en augustus 2012 dus vergelijken met deze dramatische maanden levert altijd een positief beeld op.

  • Bezuinigingen en lastenverzwaring

Het onderzoek is alleen op gevoel gebaseerd en heeft totaal geen economische voorspelling meegenomen. Economisch gaat het slecht, de werkeloosheid loopt op en huizenkopers moeten steeds meer eigen geld meenemen om een hypotheek rond te krijgen.

Niks hiervan wordt in het onderzoek meegenomen en het wordt tijd dat iedereen de roze bril een keer af doet en ziet wat er echt aan de hand is.

De dip voor de stijging

Ik ben ervan overtuigd dat de huizenprijzen nog een stuk verder zullen dalen en dat je vanaf nu wel kunt gaan kijken. Er zijn koopjes te vinden in de markt en ook op veilingen kun je aardig je slag slaan.

Dat de markt weer een keer aan gaat trekken, dat is een ding dat zeker is. Alleen kan dat nog heel lang duren.

Als je in vastgoed wilt investeren doe dat dan nooit om winst te maken op de verkoop, maar om er een maandelijkse cashflow uit te halen.

Je succes team

Het is belangrijk om vragen te stellen aan de mensen die je tegenkomt en die zich in deze markt begeven. Vraag je makelaar of hij iemand kent die in vastgoed investeert en kijk wat vastgoed investeerders doen.

Je kunt ook het boek van ‘Rich Dad Advisors’ The Advanced Guide to Real Estate Investing. Het boek is geschreven door Ken McElroy, de vastgoed adviseur van Kiyosaki. Ook Donald Trump heeft een aantal goed boeken geschreven over vastgoed.

Verder is het aan het begin belangrijk dat je met zo veel mogelijk mensen gaat praten. Je kunt hypotheekadvies gratis krijgen, makelaars aanspreken en vraag eens om je heen of iemand een investeerder kent bij jou in de buurt.

Je zult merken dat je gaat herkennen wie waardevol kan zijn en wie niet.

Succes Cor.

Wil je reageren? Doe dat dan hieronder.