Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe het kan dat de rijken steeds rijker worden? Hoe het kan dat zelfs in tijden van financiële crisis de rijkste mensen meer geld verdienen dan ooit.

Als je de Quote 500 van de afgelopen jaren erbij neemt zul je zien dat het in de afgelopen jaren met de rijken helemaal zo slecht niet is gegaan. Hun vermogen is zelfs gegroeid terwijl de rest van de Nederlanders het met steeds minder moeten doen.

Het best bewaarde geheim

Hoe mooi zou het zijn om het geheim achter het succes van de rijken te kennen en daarvan te profiteren. Het goede nieuws is dat jij ook dat succes kunt behalen. Het slechte nieuws is dat het geen geheim is en ook geen trucje.

Rijke mensen gaan anders met hun geld om dan de rest. Zij laten het geld voor hen werken en ze werken niet meer voor geld.

Dat klinkt misschien erg makkelijk en in essentie is dat het ook. Het blijft wel belangrijk dat je blijft doen waar je goed in bent, waar je zonder al te veel moeite je geld mee kan verdienen en dat je daarbij een aantal investeringen doet die je extra inkomsten opleveren.

Rich Dad versus Poor Dad

In ‘Rich Dad Poor Dad’ schrijft Kiyosaki over zijn arme vader en de lessen die hij van hem heeft meegekregen. Lessen die hem niet rijk maakte, maar ervoor zorgde dat hij moest blijven werken voor zijn geld.

Het advies van zijn arme vader was namelijk: ga naar school, studeer hard en vind een vaste baan met goede arbeidsvoorwaarden. Niet echt het recept voor een rijk leven.

Gelukkig had Kiyosaki nog de vader van zijn vriendje Mike die hem adviezen gaf over geld en hoe hij het voor zich kon laten werken.

Creëer je eigen geld

In het boek ‘Rich Dad Poor Dad’ schrijft Kiyosaki ook over een wijze les van zijn ‘Rich Dad’. Hij en Mike krijgen het advies eigen geld te maken en dat namen ze een beetje te letterlijk. Met opgespaarde loden tandpasta tubes proberen de jongen geld te maken, alleen was dat niet helemaal wat de bedoeling was.

Je bent dan misschien niet in staat om zelf euro’s bij te drukken of munten te slaan, toch heb je de mogelijkheid om zelf geld te creëren. Je hebt de mogelijkheid om vanuit het niets iets te creëren.

Stel voor dat je een doek neemt en wat verf en je maakt een prachtig schilderij. De kostprijs van dit alles is misschien een paar tientjes. Als je talent hebt en je bent in staat er een prachtig schilderij van te maken, dan heb je waarde gecreëerd die je kunt omzetten in geld.

Kopieer succesvolle mensen

Als je de Quote goed leest en gaat kijken wat de rijke mensen doen om hun geld te verdienen dan kan je daar enorm veel van leren. In de rijkenlijst staan bijna alleen maar ondernemers en investeerders die meer dan 1 inkomstenbron hebben.

De enige uitzonderingen zijn topsporters die hun vermogen danken aan hun salaris en inkomsten uit sponsoring. Hier heb je wel een enorm talent voor nodig en als je op latere leeftijd begint wordt het lastiger om als topsporter je geld te verdienen.

De rijkste mensen zijn nog altijd de ondernemers die hun bedrijf succesvol hebben gemaakt en de mensen die hun geld goed hebben geïnvesteerd. En meestal is dat niet één investering, maar een groot aantal investeringen waardoor de risico’s steeds kleiner worden.

Meervoudige inkomsten

Als je één les over zou kunnen nemen van rijke mensen dan is dit waarschijnlijk de belangrijkste van allemaal. Rijke mensen hebben meer dan één inkomstenbron en zijn daarom veel minder gevoelig voor het wegvallen van een bron van inkomsten.

De meeste werknemers hebben slechts één bron van inkomsten en je zult begrijpen wat er gebeurt als deze wegvalt.

Richard Branson heeft 400 inkomstenbronnen en als er eens 10 wegvallen slaapt hij nog steeds rustig, eet er geen boterham minder door en binnen de kortste keren heeft hij er weer 10 bij.