Ik vind het altijd erg leuk en inspirerend om met andere ondernemers te praten en kennis uit te wisselen. Dat is ook één van de redenen dat ik regelmatig bij netwerk bijeenkomsten ben. Er is zelfs een tijd geweest dat ik drie keer per week een bijeenkomst had waarbij netwerken centraal stond. Je kunt daarbij denken aan de Open Coffee, BNI, Invited en vele anderen.

Iedere groep heeft weer een andere doelstelling en opzet en voor alle varianten valt wat te zeggen. Zo heb ik een discussie gehad waarbij de gehele groep betrokken werd en één onderwerp uitgediept werd. Daarbij is het interessant om op te merken hoeveel verschillende meningen er zijn en dat ieder vanuit zijn eigen vakgebied kijkt. Daar kun je dan ook heel veel van leren, want iedere benadering van een onderwerp kan weer nieuw licht werpen op de zaken die bij jou spelen.

Ga eens met een kritisch oog kijken bij verschillende groepen en voel dan eens goed welke groep er het beste bij jou past. Ook ik ben bij een aantal bijeenkomsten geweest waar ik niet veel uitgehaald heb en elke keer heb ik daar toch weer wat van opgestoken, n.l. wat wel en wat niet bij mij past. Je meet je ook meteen met andere ondernemers en dat kan veel inzicht geven in hoe jij jouw onderneming leidt.

Ik denk dat het belangrijk is om van te voren een doel voor ogen te hebben als je gaat netwerken en dat hoeft niet direct verkoop gerelateerd te zijn al zou niemand het erg vinden om tijdens een meeting wat extra omzet te genereren. Toch blijkt dat laatste vaak onrealistisch. Zorg voor een goede discussie en blijf niet hangen bij de eerste de beste persoon die je tegenkomt. Loop af en toe eens een rondje en luister eens naar wat anderen doen.

Een hele mooie manier om een goede indruk achter te laten is goed te luisteren naar andere mensen. Stel vragen en wees oprecht geïnteresseerd. Vergeet je eigen verkoop en kijk of je waarde kunt toevoegen aan een ander. Jouw verkoop zal op den duur echt wel profiteren. Denk er dan wel aan om jouw visitekaartje te geven met als doel het visitekaartje van je gesprekspartner te krijgen. Alleen zo kun je hem of haar nog eens benaderen.