Beleggen is al eeuwen oud en nog steeds erg in trek bij een groot deel van de mensen. Het is de laatste jaren alleen maar makkelijker geworden om in aandelen of derivaten te beleggen.

Daarbij blijft het lastig om geld te verdienen en is slechts 10% van de beleggers in staat winst te maken met aandelen.

Een groot deel daarvan heeft ook genoeg geld om mee te beleggen en zij nemen niet zomaar de eerste de beste adviseur die hen adviseert. Vaak zijn zij zelf in staat goede beleggingen uit te zoeken en ook de juiste tijd in te schatten voor de verschillende strategieën.

De gemiddelde belegger kent er meestal maar 1. Aandelen kopen en wachten op een stijging. Maar er is meer!

Wist jij dat:

  • je geld kan verdienen aan een koers daling van aandelen en indices?
  • in economische slechte tijden meer mensen miljonair worden dan in een periode waarin het goed gaat?

Angst en hebzucht

De economie en de beurs worden gedreven door angst en hebzucht. Als de koersen van aandelen en indices omhoog gaan worden mensen hebzuchtig, blijven (te) optimistisch en blijven kopen. Pas wanneer het echt goed naar beneden toegaat laten zij hun hebzucht varen en gaat angst een grote rol spelen in de beslissing.

Dit zie je vaak gebeuren na een lange tijd van dalingen en de daling kan daardoor zelfs tijdelijk nog scherper worden. Pas als deze onwetende particuliere beleggers hun aandelen hebben gedumpt zie je de koersen weer opveren. Zo was dat ook in 2007/2008 toen de kredietcrisis uitbrak. In eerste instantie gebeurde er nog niet zo heel veel met de koersen en toen deze langere tijd achter elkaar naar beneden gingen, raakte mensen in paniek en sloten direct al hun posities.

In zo’n periode heeft de super belegger Warren Buffett zijn slag geslagen en een groot pakket aandelen Goldman Sachs gekocht. De aandelen stonden op een historisch laagte punt en het bedrijf had heel veel geld nodig om overeind te blijven staan. Warren Buffett investeerde in totaal $5 miljard en kreeg hiervoor een aantal heel aantrekkelijke voorwaarden.

Warren heeft een belangrijke uitspraak gedaan: Als het bloed door de straten stroomt moet je kopen. En dat is precies wat hij heeft gedaan en waarmee hij een super rendement heeft neergezet. Alleen de rentevergoeding van 10% heeft het bedrijf van Buffett al honderden miljoenen dollars opgeleverd. Bij het terugkopen van de aandelen door Goldman, zal Warren Buffett een aardige winst maken waarmee hij zijn investering met zeer mooie winst kan afsluiten.

Met een put zit je goed!

Op de optiebeurs van Amsterdam hadden wij altijd een belangrijke uitspraak waar ik veel aan heb gehad: “Met een put zit je goed.” Een put optie geeft je het recht om aandelen te verkopen. Deze hoef je niet in bezit te hebben want je kunt ook aandelen verkopen als je deze niet hebt en dat noemen we ‘Short’ gaan. Dit is een belangrijk middel om geld te verdienen in een dalende beurs. Als je een put optie koopt hoef je geen aandelen te verkopen, je hebt alleen het recht.

De stijging van een aandeel gaat vaak heel geleidelijk en een gemiddelde stijging van 8% per jaar is al vrij fors. Voor een daling geld dit niet. Kijk maar eens naar 2007 en 2008. Twee jaren waarin het economisch gezien heel slecht ging en voorafgaand waren de beurskoersen hard onderuit gegaan. De paniek zorgt ervoor dat mensen niet meer normaal na kunnen denken en veel te snel gaan handelen.

Die paniek kan er dus ook voor zorgen dat mensen bescherming gaan zoeken in de vorm van een put optie. Als bezitter van zo’n optie kun je daarmee enorme winsten maken, als je deze al in bezit had.Verkopen dus en opzoek naar een volgende investering.

General Motors

In de kredietcrisis zijn veel bedrijven omgevallen die het in betere tijden misschien nog net konden redden en toen het ook maar even tegen zat, was er geen redden meer aan. Eén van die bedrijven was General Motors. Al tijden was bekend dat de schuld die het bedrijf had, bijna niet meer op te brengen was en dat een tegenslag wel eens het einde van het bedrijf kon betekenen. Dat is dan ook precies wat er gebeurde toen de kredietcrisis het haast onmogelijk maakt voor GM om een deel van de schuld te herfinancieren en daardoor in financiële problemen kwam.

Dit was van te voren in te schatten en een put optie op GM had heel veel geld op kunnen leveren. Het aandeel GM zat vanaf 2000 al in een neerwaartse spiraal en kon er sindsdien niet meer uitkomen. Een faillissement was onafwendbaar.