Geboren 08 april 194710q_kiyosaki_tout

Hilo, Hawaii, Verenigde Staten

Beroep Investeerder, ondernemer, auteur, motivational speaker
Echtgenoot Kim Kiyosaki

Robert Kiyosaki Toru (geboren 08 april 1947) is een Amerikaanse investeerder, zakenman, zelfhulp-auteur en motivational speaker. Kiyosaki is het meest bekend voor zijn Rich Dad reeks motiverende boeken en ander materiaal gepubliceerd onder het ‘Rich Dad’ merk.

Hij heeft 15 boeken geschreven waarvan wereldwijd meer dan 26 miljoen exemplaren zijn verkocht. Begonnen als zelf-uitgever, maar na verloop van tijd Warner Books, een divisie van Hachette Book Group USA.

Zijn nieuwste boeken verschijnen onder het ‘Rich Dad’ label. Drie van zijn boeken, Rich Dad Poor Dad, Rich Dad’s Cashflow Quadrant, en Rich Dad’s Guide to Investing staan tegelijkertijd op de Best-Sellers top 10 van ‘The Wall Street Journal’, ‘USA Today’ en de ‘New York Times’.

‘Rich Kid Smart Kid’ werd in 2001 gepubliceerd met de bedoeling om ouders te helpen hun kinderen financiële kennis bij te brengen. Hij heeft drie ‘Cashflow’ bord- en softwarespellen voor volwassenen en kinderen ontwikkeld en heeft een reeks van “Rich Dad” audiocassettes en cd’s geproduceerd.
Zijn persoonlijke leven

Kiyosaki is de vierde generatie Japans Amerikaan. Kiyosaki is geboren en getogen op Hawaii. Hij is de zoon van wijlen Ralph H. Kiyosaki (1919-1991). Na zijn afstuderen aan Hilo High School melde hij zich aan bij ‘US Merchant Marine Academy’ in New York en studeerde af met de klas van 1969 als stuurman.

Hij diende later in het Marine Korps als helikopter piloot tijdens de Vietnam oorlog, waarvoor hij werd bekroond met de Air Medal.

Kiyosaki verliet het Korps Mariniers in 1975 en kreeg een baan verkoop van kopieermachines voor de Xerox Corporation. In 1977 starte Kiyosaki met een bedrijf dat onder andere de eerste nylon en klittenband “surfer” portefeuilles maakte.

Het bedrijf was matig succesvol in het eerste jaar en ging uiteindelijk failliet. In de vroege jaren 80, starte Kiyosaki een bedrijf dat de vergunning bezat voor T-shirts van Heavy Metal rock bands. In 1997 lanceerde hij Cashflow Technologies, Inc, de eigenaar en exploitant van de ‘Rich Dad’ en ‘Cashflow’ merken.

Familie

Hij is getrouwd met Kim Kiyosaki. Hij heeft een zus, Emi Kiyosaki, een Tibetaanse boeddhistische non en bekend onder de naam Ven. Tenzin Kacho. Hij heeft samen met haar het boek ‘Rich Brother Rich Sister’ geschreven.
Zijn lessen

Een groot deel van Kiyosaki’s lessen zijn gefocusd op het genereren passieve inkomsten door middel van investeringen, zoals vastgoed en bedrijven, met het uiteindelijke doel te kunnen leven van dergelijke investeringen.

In relatie hiermee definieert ‘Kiyosaki’ “activa” als dingen die zorgen voor geld instroom, zoals woningen of bedrijvenen. “Passiva”, zoals huizen, auto’s, enzovoort, beschouwd hij als geld verslinders. ‘Kiyosaki’ voert ook aan dat de financiële hefboom van cruciaal belang is voor het creëren van Financiële Vrijheid.

‘Kiyosaki’ benadrukt dat financiële geletterdheid HET middel is voor verkrijgen van rijkdom. Hij zegt dat de vaardigheden vaak het best geleerd worden door ervaring en dat veel belangrijke lessen niet op school worden geleerd.

Hij zegt dat het formele onderwijs in de eerste plaats is voor wie op zoek is naar een baan en dat dit een ‘Industrieel Tijdperk’ idee is. En volgens Kiyosaki, om financiële vrijheid te verkrijgen, moet men ofwel een ondernemer of een investeerder zijn om passief inkomen te genereren.

Kiyosaki verwijst vaak naar het ‘Cashflow Quadrant’, een conceptueel instrument dat hij heeft ontwikkeld om de vier belangrijke manieren inkomen te categoriseren.

Afgebeeld in een diagram met vier groepen, verdeeld met twee lijnen (een verticaal en een horizontaal). In elk van de vier groepen verdient men op een andere manier zijn/haar geld.

De categorieën:

E: (Employee) Medewerker – Werken voor iemand anders.esbi-big

S: (Self Emloyed) Zelfstandigen en kleine bedrijven eigenaar

Wanneer een persoon zijn eigen baan heeft en is hij/zij eigen baas.

B: (Business Owner) Bedrijfs eigenaar – Een persoon is eigenaar

van een bedrijf met passieve inkomsten wanneer de eigenaars fysieke

aanwezigheid niet meer vereist is.

I: (Investor) Investeerder – Investeren geld om een grotere

uitbetaling te kunnen ontvangen in de toekomst.

Boekenlijst

* If You Wanna Be Rich & Happy: Don’t Go to School!

* Rich Dad Poor Dad – Rijke Pa Arme Pa – Wat de rijken hun kinderen over geld leren – wat de lage en middenklasse niet doen!

* Cashflow Qwadrant: Rich Dad’s Guide to Financial Freedom

* Rich Dad’s Guide to Investing: What the Rich Invest In, That the Poor and Middle Class Do Not!

* Business School – For People Who Like Helping People.

* Rich Kid, Smart Kid: Giving Your Child a Financial Head Start

* Retire Young, Retire Rich

* Rich Dad’s Prophecy: Why the Biggest Stock Market Crash in History is Still Coming and How You Can Prepare Yourself and Profit from It!

* Who Took My Money

* Rich Dad, Poor Dad for Teens

* Before You Quit Your Job. 10 Real-Life Lessons Every Entrepreneur Should Know

About Building a Multimillion-Dollar Business!

* Escape from the Rat Race – Comic for Kids

* Increase Your Financial IQ: Get Smarter With Your Money

* Conspiracy of The Rich: The 8 New Rules of Money

* Why We Want You to be Rich (met Donald Trump): Two Men One Message

Spellen

Cashflow 101 – Het basis spel van Robert Kiyosaki. Leer investeren, boekhouding en financiële intelligentie terwijl je speelt

Cashflow 202 – Het gevorderde spel voor de meer ervaren Cashflow spelers. Investeren neemt serieuze vormen aan en een faillissement is een onaangename mogelijkheid.