Ieder seizoen proberen de winkels van hun winkelvoorraden af te komen door ze in de uitverkoop te doen. Een handige manier om de koopjesjagers naar de winkel te lokken en de voorraden af te bouwen.

Er zijn zelfs mensen die dagelijks bezig zijn om te kijken waar de beste prijzen te krijgen zijn en dan gaat het om de boodschappen, kleding, benzine, toiletartikelen, enz, enz, enz. Zo worden er wat kilometers afgelegd om €0,05 te besparen op een liter benzine of omdat de melk bij een andere supermarkt in de aanbieding is.

Een groot deel van de mensen hebben helaas geen oog voor de grootste uitverkoop aller tijden. De uitverkoop waar geen bordje bij staat, waar je geen ‘bonuskaart’ of ‘Airmiles’ voor nodig hebt. Voor deze uitverkoop heb je alleen je gezonde verstand nodig om te zien wat er gaande is.

De grootste uitverkoop aller tijden vindt namelijk vlak voor je neus plaats. Je kunt op dit moment zo’n beetje alles kopen tegen een prijs die veel lager ligt dan een aantal jaren geleden. Soms gaan de prijzen bijna zienderogen naar beneden en kun je voor heel weinig inkopen doen.

Kredietcrisis

Als je gaat kijken naar een voorbeeld van nog maar net een paar jaar geleden dan wordt het waarschijnlijk wel duidelijk waar ik het over heb. In 2007 is in de VS de kredietcrisis uitgebroken doordat banken geld hadden geleend aan mensen die dat niet konden terugbetalen. Door de kredietcrisis zijn bedrijven failliet gegaan of overgenomen, hebben veel mensen hun huis moeten verkopen of hun bezittingen en zijn miljoenen mensen financieel in de problemen gekomen.

Nu is Europa aan de beurt en komt het ene na het andere land in de problemen. In eerste instantie betrof het alleen nog maar de landen Portugal en Ierland die niet tot de grootmachten van Europa behoren, maar door de problemen in Griekenland en sinds kort ook Italië dreigt deze crisis heel Europa economisch lam te leggen. En de grote uitverkoop is begonnen.

Griekenland moet zijn schuld afbouwen en bezuinigingen doorvoeren en het is voor een overheid niet veel anders dan voor een bedrijf. Als je schulden moet aflossen dan zul je bezittingen moeten verkopen. Gebouwen, grond, havens en andere bezittingen zullen worden verkocht aan de hoogste bieder. Alles om de schuld in de hand te houden of het liefst terug te dringen.

De overheden van Griekenland en Italië moeten dus fors in gaan grijpen en bezittingen gedeeltelijk gaan afstoten. Zover is het bij de Nederlandse overheid nog lang niet en er is ook geen sprake van in ons land. Op kleinere schaal is er wel degelijk een probleem.

Problemen op de huizenmarkt

Op dit moment hebben ongeveer 200.000 huizenbezitters een achterstand op de betaling van hun hypotheek. Daarvan zou 19% al meerdere maanden de hypotheek niet meer betalen en daarmee worden de problemen bij de banken neergelegd.

Deze zijn tot voor kort nog terughoudend geweest met het invorderen van woningen, maar we naderen de grens dat banken niet langer kunnen accepteren dat de hypotheek niet wordt betaald. Er zullen maatregelen worden genomen en dat kan grote gevolgen hebben voor de huizenprijzen.

Een huis dat wordt ingevorderd door de bank zal verkocht moeten worden en daar ontstaat voor de bank het probleem. De woningmarkt is lang niet wat het geweest is en een extra aanbod van enkele duizenden woningen die verkocht moeten worden, zal de prijzen verder onder druk zetten.

De situatie is vergelijkbaar met de VS van 2007/2008 en mogelijk zelfs nog erger dan dat. De huizenprijzen zijn inmiddels wel wat gedaald, maar dat staat nog in schril contrast met de daling die de woningmarkt in de VS te verduren heeft gekregen. Daar zijn de huizenprijzen sinds 2007 inmiddels met tientallen procenten gedaald en het einde lijkt nog niet in zicht.

Het is niet zo raar dat je wellicht wat tegenstrijdige geluiden hoort m.b.t. de ontwikkeling van de woningmarkt. Banken, hypotheek verstrekkers, makelaars en notarissen willen maar al te graag een positief bericht de wereld in sturen zodat er toch weer wat mensen gaan geloven in het einde van de problemen. Hoewel ik het wel eens ben met de strekking van de ING dat wij ons begeven in een kopersmarkt, denk ik toch dat wij daar andere betekenis aan geven.

Tijd voor goede investeringen

De ING wil de particuliere woningkoper laten geloven dat de woningmarkt nu erg aantrekkelijk is voor het kopen van een nieuwe woning en ik heb meer de overtuiging dat je goede investeringen kunt vinden als je maar niet verliefd wordt op een woning. Natuurlijk kun je nu goedkoper een woning voor jezelf kopen alleen hoef je daar niet van te verwachten dat de prijs ervan de aankomende jaren flink omhoog zal gaan.

Wat voor de woningen geldt, geldt voor bedrijven, grond en andere investeringen ook. Er zijn veel bedrijven die de deuren moeten sluiten en waarvan de bezittingen worden verkocht. Soms is het mogelijk om de gezonde onderdelen van een bedrijf over te nemen voor een klein bedrag. Je kunt dan zonder de probleemonderdelen van het bedrijf doorgaan en een gezond en stevig bedrijf opbouwen.

Als jij je richt op het kopen van bezittingen die geld opleveren dan kan je op dit moment de mooiste koopjes vinden. Een grotere uitverkoop dan deze zul je in de aankomende 100 jaar waarschijnlijk niet meer meemaken, dus het is tijd voor actie. En vergeet dan niet de zegeltjes te sparen!

 

5 Reacties
 1. Michiel

  Ik geloof zeker dat het interessanter wordt nu de huizenprijzen steeds lager worden.
  Zelf heb ik een broer die ook in Hilversum een huis heeft gekocht en die het nu probeert te verkopen voor 300.000.
  Helaas is het voor hem niet zo makkelijk meer om zijn huis nog te verkopen en lijkt het er op dat hij zijn hypotheek niet meer afgelost krijgt.
  Ik vraag me ook af wat er gebeurd als de bank zijn huis invorderd als hij de hypotheek nie tmeer kan opbrengen, of hij dan niet met een schuld blijft zitten.

  Maar kun je ook niet zelf eerst een huis kopen en die later gana verhuren?
  Ik bedoel de prijzen liggen nu laag, en als je geen lening zelf kunt krijgen omdat je inkomen niet zo hoog is en je hebt geen geld, dan kun je wel het huis krijgen omdat ze dan kijken op basis van je inkomen.
  of kun je dit beter niet doen?

  • Michiel,

   Vaak staat er in je hypotheek acte dat je niet het huis mag verhuren, dus ondanks dat die optie voor de hand lijkt te liggen kan het vaak niet. Als de bank het huis invorderd gaan zij het verkopen voor je…. Dat is heel zuur, vaak zijn deze veilingen bevolkt met criminelen die iedereen die een bod doen duidelijk maken dat niet te doen zodat de huizen vook ongelofelijke lage prijzen geveild worden… Helaas blijf jij dan met de rest schuld zitten.. Wat vaak ook gebeurt is dat de bank dan doodleuk het huis zelf koopt op de veiling en het in portfolio houd om het later nog eens opnieuw aan te bieden net zo lang tot ze er een goede prijs voor krijgen. Helaas zal je broer dan wel de rest schuld moeten betalen die bij de eerste verkoop is geboden ook al heeft de bank het zelf gekocht via een achter deur..
   Je huis goed restylen met een goede makelaar schelen een boel, en in overleg gaan met je hypotheek verstrekker of ze er toch mee instemmen dat je gaat verhuren.

   Wessel

   • stephan-administrator

    Dat is lang geleden Wessel. Leuk dat je ons nog steeds volgt.

    Ik heb de verhalen van criminelen ook gehoord op de veiling en kan nu wel zeggen dat er wel wat veranderd is de afgelopen jaren. Er zijn steeds meer particulieren die naar de veiling komen om daar hun huis te kopen. Voorheen waren dat alleen maar handelaren. Banken bieden mee om een hogere prijs te krijgen en zeker niet om het een tijdje in bezit te houden. Alleen kan het voorkomen dat een bank het hoogste bod heeft en daarmee toch weer het huis terug krijgt. Laatst gebeurde dat ook met de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Ook zij willen de prijzen opdrijven en doen er alles aan om niet de klant en de bank extra risico’s te laten lopen door huizen aan criminelen kwijt te raken voor de helft van de waarde. Dit is in het verleden heel veel gebeurd.

    De uiteindelijke prijs die de bank krijgt zullen zij doorvoeren naar de schuldenaar. Fijn is het in ieder geval niet en waarschijnlijk gaan er de aankomende tijd veel mensen zo’n situatie mee maken. Op dit moment lopen zo’n 40.000 huishoudens achter met de betaling van de hypotheek. Daarvan is een percentage dat zelfs meerdere maanden achter loopt. Bloed link!

  • Of de huizenprijzen op dit moment laag staan is moeilijk te zeggen. Wat is laag? Ten opzichte van 2008 staan de huizenprijzen nu gemiddeld iets van 10% lager alleen is dat laag genoeg. Als je de vergelijking neemt met de huizenprijzen van midden jaren ’90 dan zijn de prijzen misschien nog steeds te hoog.

   Je broer zal inderdaad met een restschuld blijven zitten en die gaat de bank bij hem claimen. Als hij die echt niet kan betalen dan kan hij eventueel in de schuldhulp komen. Dan lost hij af wat hij kan betalen en de rest is voor rekening van de bank. Daar zit voor de bank een groot risico want jouw broer is echt niet de enige met het probleem op dit moment.

   Ik zou nog even wachten met kopen totdat er paniek uitbreekt. Heel even geduld nog Michiel.

 2. Stel ik wil een huis kopen gefinancierd door een hypotheek om hem vervolgens te verhuren, wie zegt mij dan dat ik dat huis niet mag verhuren?

  Want als je het spel Cashflow 101 en 202 speelt gaat het erom dat je vastgoed (huizen) koopt met het doel om daaruit cashflow uit te halen. Is dat hier in Nederland überhaubt wel mogelijk om een dergelijk constructie te creëren?

  MVG,

  Ernesto

Reageren is niet mogelijk