Wist je dat je je financiële vrijheid kunt opbouwen in slechts 15 jaar? Hier hoef je helemaal geen grote risico’s te nemen of hele moeilijke dingen voor te doen. Juist niet. Door eenvoudig een aantal stappen te ondernemen kun je je eigen financiële vrijheid opbouwen in slechts 15 jaar.

Financiële vrijheid bereiken is niet moeilijk!

Financiële vrijheid klinkt natuurlijk leuk en voor veel mensen ook iets dat moeilijk te bereiken is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Het is niets meer dan een pot met geld waarvan je kunt leven. Geld dat voor jou werkt.

De meeste mensen werken hun hele leven voor een werkgever en pas als ze met pensioen gaan hebben ze de gelegenheid om dingen te doen die ze echt leuk vinden.

Je hoeft niet perse heel veel geld te hebben of te verdienen om ook financieel vrij te kunnen worden, maar slim omgaan met het geld dat je verdient is wel essentieel.

Hoe werkt het?

Om te beginnen is het belangrijk om een aantal basisregels te gaan toepassen op je financiën. Een heel belangrijke regel die heel veel wordt gebruikt is de 10%. Dat houdt in dat je 10% van je bruto salaris opzij zet voor jezelf. Dat is geld waarmee je gaat investeren.

In het begin is dit misschien nog lastig omdat je kosten te hoog zijn en ook daar zou je naar kunnen kijken om die naar beneden te brengen. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt bezuinigen.

Een klein onderzoekje kan al snel een paar honderd euro per maand besparing opleveren. Abonnementen die maar door blijven lopen, verzekeringen waar al jaren niet meer naar gekeken is, de energie rekening, het abonnement voor je mobieltje en nog heel veel andere zaken zou je eens kunnen bekijken om geld te besparen.

De 10% die je iedere maand opzij gaat zetten is bedoeld om mee te investeren en daarmee een vermogen op te bouwen. Dit vermogen moet voor jou gaan werken en ervoor gaan zorgen dat je met pensioen kan na 15 jaar.

De winst op de investeringen worden in zijn geheel geherinvesteerd. Zo groeit je vermogen ieder jaar door 10% van je inkomen er bij te storten en door de winst die wordt behaald.

Als je genoeg geld hebt vrijgemaakt om 10% opzij te zetten dan is de volgende stap het verhogen van je inkomen. Alle verhogingen van inkomsten zijn welkom en dat hoeft dus niet alleen vanuit je baan te komen. Als jij de mogelijkheid hebt om ieder jaar je inkomen flink te laten groeien dan is dat perfect voor het opbouwen van je pensioen.

Ik begrijp ook wel dat je niet 15 jaar hetzelfde salaris wilt houden en dat je een deel van je salarisverhoging wilt gebruiken om wat ruimer te gaan leven. Beperk jezelf dan tot maximaal 50% van je inkomsten groei die je aan extra kosten gaat uitgeven. Dus als je 10% meer inkomsten hebt, stop daarvan dan 5% in je investeringen en de andere 5% in je eigen zak om iets anders mee te doen.

Rendement op je vermogen

Als je 15 jaar je geld op een bankrekening laat staan dan heb je aan het eind minder over dan dat je hebt ingelegd. In euro’s misschien niet maar in koopkracht ga je achteruit. Dit heeft alles te maken met inflatie en vermogensrendementsbelasting.

Je zult je geld dus moeten gaan investeren om je vermogen te laten groeien en om voldoende cashflow te genereren na 15 jaar om van te kunnen leven. Met een spaarrekening met 3% rente kom je er niet, dus zul je wat anders moeten doen.

Met een rendement van 10% per jaar kom je al een heel eind en is je pensioen binnen 15 jaar te realiseren. Misschien klinkt 10% nog opportunistisch maar dit is heel goed haalbaar.

Check jouw eigen financiële vrijheid jaar

In het volgende bestand kun je jouw eigen data invoeren en zien hoeveel jaar jij er over zou doen als je deze regels gaat toepassen. Je kunt op deze manier kijken waar je wat mee te doen hebt. Als jij er 20 jaar over doet en je wilt dit verkorten, verhoog dan je inkomensgroei of beperk de extra uitgaven.

Zo kun je eenvoudig zien wanneer jij klaar bent met werken.

Succes!

Download hier het Excel bestand met het schema!

 

 

13 Reacties
 1. Sandro Takke

  Leuk verhaal Stephan!

 2. Marja

  Klinkt goed en veel hiervan hebben wij inmiddels gedaan. Nu is echter onze grote vraag: waarin gaan wij investeren om 10% rendement te halen? Goud, grond, aandelen, hypotheek aflossen? Brandnewday, Wilgenhaege adviseurs? Tips zijn zeer welkom!

  • Marja ik kan het makkelijker voor je maken, “brandnewday & wilgenhaege” zou ik sowieso schappen uit dit rijtje.

   Vervolgens vraag aan jezelf of je bereid bent om te investeren (dat is dus vanaf een beetje risico). is het antwoord nee dan los je af is het antwoord ja dan valt die optie ook af en heb je er nog drie staan.

  • Dag Marja

   Van alle beleggingen die je hier voorstelt zou ik lekker afblijven. Niks van dit alles gaat jouw het rendement geven waar je naar op zoek bent. De vermogensbeheerders waar je het over hebt zou ik niet gebruiken als adviseur. De mensen die daar werken zijn in loondienst en zijn niet de beste beleggers waar je mee wilt werken.

   Wij helpen mensen juist om de touwtjes zelf in handen te nemen en te leren wie wel en wie je niet om advies gevraagd zou moeten worden.

   Goud, grond en aandelen leveren allemaal geen passieve of wederkerende inkomsten op en daar draait het om. Iets waar je investeert moet ook geld opleveren. Bij goud, grond en aandelen bouw je wel vermogen op maar geen inkomen.

   Investeringen die maandelijks geld opleveren zijn onroerend goed voor de verhuur, royalty’s en bedrijven. En hoe je daar je geld in kunt investeren zul je moeten leren want op school wordt dit helaas nog niet verteld.

   Succes

 3. Goede post! Het doet me denken aan het boek “the richest man in Babylon”
  Ik pas het spaar systeem al een hele toe en ik moet zeggen dat het gevoel van vrijheid toch zeker stijgt.

  Veilige investeringen met 10% rendement zijn wel niet gemakkelijk te vinden. Misschien in je volgende blog een lijstje 🙂

  • Hoi Rebekka

   Investeringen zijn er genoeg. Al eerder schreef ik een blog over het vinden van investeringen en trok daarin de vergelijking met het zoeken naar iets dat gewoon naast je staat. Van de week riep ik nog dat ik iets niet kon vinden dat letterlijk 5 cm naast mijn hand lag, maar ik zag het niet liggen.

   Als je meer in de investeringen duikt zie je opeens overal kansen opduiken. Kwestie van heel veel doen en leren kijken als een investeerder.

   Op dit moment zou je ook heel goed in onroerend goed kunnen investeren. De prijzen dalen dus het is een kopersmarkt. Maar je zult wel eerst 100 huizen moeten uitzoeken, waarvan je er 10 gaat bezichtigen. Op 3 van die tien doe je een bod met een aantal ontbindende voorwaarden en dan houd je er één over die je gaat kopen.

   Succes

 4. willem van setten

  Hoi Marja,

  Simpel! Ik heb een abbo bij pensioendividend.nl en iedere maand komen ze met een nieuw fonds in portfolio die gemiddeld tussen de 10 en 12% dividend uitkeren per jaar, maar dan maandeliks uitgekeerd!! Ik doe dit nu 3 jaar en iedere maand gratis geld op mijn rekening die ik weer herinvesteer. Investeren is risico nemen, maar fondsen sprijden hun investeringen, dus kunnen niet failliet! De laatste 3 jaren hebn ik als extraatje ook nog exra koerswinsten gerealiseerd, heeerlijk gevoel:-)

  • Dag Willem

   Ik weet niet genoeg van dit bedrijf om daar een goed oordeel over te vellen. Er zijn maar weinig bedrijven waar dit soort dingen goed gaan. Kijk maar naar onze vriend Bernard Madoff. Die betaalde 20 jaar lang mooie dividenden uit, totdat de boel in elkaar klapte.

   • Ardi Klokkers

    Hallo Stephan,

    Pensioendividend is een adviesdienst die ook dividendfactory.com aanbied. Oa Paul van den Heuvel is hierbij betrokken.

    Je bent vrij om adviezen op te volgen belegt ook zelf in fondsen via bijv Binck. Oa in bedrijven als ING Blackrock en Gladstone.

    Ik maak er zelf gebruik van en onderschrijf het verhaal van Willem…

 5. Harm van Wijk

  Laat het geld voor je werken en zorg dat je leert hoe je passieve inkomsten genereert als investeerder en/of als ondernemer.

 6. Goed werk Marja, je hebt al de meeste mensen achter je gelaten

 7. Arjaon Schingenga

  Stephan, Boeiend verhaal. Ik heb het in een adem gelezen.
  zal hem nog een paarkeer lezen zodat het een onderdeel van mijn systeem gaat worden.

 8. Micha

  Nog beter:

  eerst jezelf betalen: 10%
  schulden aflossen: 20%
  70% voor de vaste en variabele lasten.

  Na je schulden te hebben voldaan
  eerst jezelf betalen: 30% en dus investeren.
  70% om van te leven

  investeren voor capital gain of cashflow?
  uiteindelijk dus cashflow.

  naar mijn menig als je genoeg kapitaal hebt voor aanbetaling / down payment (20%) – 100.000 a 200.000 – dan appartementencomplex kopen – 500.000 a 1.000.000 euro – en je hebt een cashflow die je maandelijkse lasten overstijgen.

Reageren is niet mogelijk