De deuren van veel overheidsgebouwen in de VS blijven vandaag gesloten. Het geld is op en de rekeningen kunnen niet meer worden betaald.

Al jaren groeit de schuld van de Verenigde Staten en iedere keer moet er weer onderhandeld worden over het verhogen van het schuldenplafond, maar deze keer kwam er geen akkoord en worden honderdduizenden ambtenaren met onbetaald verlof naar huis gestuurd.

De Republikeinen en Democraten staan lijnrecht tegenover elkaar en de Republikeinen willen alleen akkoord gaan als ze daar ook iets voor terugkrijgen.

Het geld is op

Het probleem is eigenlijk veel groter dan een patstelling tussen de Republikeinen en de Democraten. Het geld is op en de VS moeten hun schulden verder laten oplopen om aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Maar hoe lang houden ze dit nog vol?

Stel dat jouw geld op is en je gaat naar de bank om een lening af te sluiten. Dat hoeft geen probleem te zijn en de bank zal je waarschijnlijk wel een bedrag willen lenen. Als het geld op is en je komt voor een nieuwe lening dan zal de bank minder happig zijn om je nog meer te lenen.

Zeker als je het geld eigenlijk ook nodig hebt om de rente van de eerste lening te betalen en dan heb je nog niet eens afgelost.

Van kwaad tot erger

De VS lenen al jaren geld om de rekeningen te kunnen blijven betalen. In ieder gezond bedrijf moeten de kosten worden betaald uit de opbrengsten, maar die zijn in de VS veel lager dan de uitgaven.

Bedrijven en particulieren zouden zo’n situatie maar korte tijd vol kunnen houden en zich uiteindelijk moeten verantwoorden voor hun onkundige gedrag. De VS komen met deze manier van zakendoen al tientallen jaren weg.

Keer op keer mag de overheid meer lenen terwijl de inkomsten achter blijven bij de uitgaven. En met iedere verhoging van het schuldenplafond neemt ook de rentelast voor de VS verder toe.

Terugbetalen van de lening

Leningen die zijn afgesloten door de overheid van de VS moeten ook een keer worden terugbetaald. Een groot deel van de leningen zijn in de vorm van staatsobligaties verkocht aan investeerders, waaronder China.

Obligaties hebben een bepaalde looptijd en aan het eind van de looptijd moet deze worden ingelost en het geleende geld plus de rente zou terugverdiend moeten zijn door de uitgever van de obligatie, in dit geval de overheid van de VS.

Nu dat niet het geval is zal de VS dus opnieuw geld moeten lenen om de oude leningen af te lossen, maar ook om de rente die moet worden betaald te betalen.

Geldkraan dicht

Om aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen heeft de VS meer en meer geld nodig. Dat geld is er niet en het mag op dit moment dus ook niet geleend worden van de Republikeinen.

Het geld dat de overheid verdient is onvoldoende om de kosten te dragen en daardoor is men nu dus genoodzaakt de deuren van overheidsgebouwen dicht te houden.

Een situatie die de economie van de VS ernstige schade kan toebrengen en dat nu het net iets beter lijkt te gaan in de VS. Lijkt te gaan, want het gaat nog steeds heel slecht met de economie.

Pompen of verzuipen

In de afgelopen jaren heeft de overheid van de VS enorm veel moeten lenen om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Het geld is gedeeltelijk geleend door het uitgeven van obligaties, maar ook door te lenen van de FED, de Federal Reserve Bank.

Deze bank is geen onderdeel van de overheid, maar een aparte instelling die de mogelijkheid heeft om geld te creëren. Door de overheid geld te lenen creëren zij extra geld dat ook weer terug betaald zou moeten worden.

Als dat zou gebeuren dan is er niks gebeurd alleen doordat er rente betaald dient te worden groeit de geldhoeveelheid.

Zonder deze geldinjectie van de FED zou de overheid allang geen geld meer in kas hebben en failliet verklaard zijn.

Hoe nu verder?

De Republikeinen en de Democraten zullen in de aankomende tijd tot een overeenstemming moeten komen, want op 17 oktober is het geld van de overheid van de VS volledig op.

Dan zit er niks meer in kas en kan de VS niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen en is daarmee dus eigenlijk failliet.

Economisch gezien een ramp, maar misschien ook wel iets dat toch een keer gaat gebeuren dus laten we hopen dat het dan maar snel gaat gebeuren.

Wil je reageren? Doe dat dan hieronder!

 

2 Reacties
 1. Niels

  Het klinkt allemaal veel erger dan het is.
  Wakker kan ik hier niet van liggen. We hebben de voorbije 30 jaar al 18 keer zo’n shutdown gezien.

  Gewoonlijk duurt dat niet te lang. Meestal enkele dagen. Een enkele keer drie weken.

  No biggie.

  Om de overheid te financieren, zou de huidige schuldenlimiet eind oktober opnieuw verhoogd moeten worden.

  En net zoals in 2011, is daar heel wat discussie over.

  De Republikeinen willen de limiet enkel verhogen indien Obama het begrotingstekort aanpakt en Obamacare eruit gooit.

  Ik ga ervan uit dat de komende weken hier heel wat discussie over zal zijn maar dat de schuldenlimiet wel gewoon wordt verhoogd.

  Maar wat gebeurt er indien de limiet niet wordt opgetrokken?

  De gevolgen zouden niet te overzien zijn.

  De overheid kan op dat moment enkel spenderen wat men aan belastingen ontvangt.

  (Hmn, dat zou eigenlijk heel goed zijn toch?)

  Obama zou verplicht zijn om de overheidsuitgaven met één derde te verminderen.

  Een ramp voor de economie.

  Mocht dat gebeuren, zie ik eigenlijk maar één optie voor Obama en dat is de Federal Reserve op één of andere manier betrekken in de financiering van de overheid.

  Als de VS geen nieuwe schulden meer kan maken, zakt namelijk de ponzi van de voorbije decennia als een pudding in mekaar.

  Dat zal de FED nooit laten gebeuren. Zij zullen in het gat springen en de overheid financieren.

  • Dank je wel voor je reactie Niels.

   Het klopt dat het in de afgelopen jaren al meerdere keren is gebeurd dat de overheid de deuren gesloten moest houden.

   Wel wordt het probleem steeds groter. De schuldenlast neemt zienderogen toe en er komt geen einde aan.
   De rentelast gaat steeds zwaarder wegen en de vraag is tot hoe hoog de schuld mag toenemen.

   Dat de FED het niet zover zal laten komen dat de boel in elkaar klapt daar ben ik het mee eens, maar houdbaar op de lange termijn is deze situatie niet.

Reageren is niet mogelijk