Deze week heeft Facebook de langverwachte beursnotering aangevraagd. Hiermee krijgen particuliere beleggers de mogelijkheid om een graantje mee te pikken in de grote hype van internet bedrijven. Na Groupon en LinkedIn gaat ook Facebook een paar miljard ophalen bij beleggers.

Facebook groeit en heeft inmiddels meer dan 845 miljoen gebruikers en Facebook wil verder groeien. Meer gebruikers en daarmee ook meer inkomsten uit advertenties, want dat is waar Facebook de winst behaalt.

Waar haalt de belegger zijn winst?

Dat beursintroducties interessant kunnen zijn is al lang bekend en in de jaren 90 was bijna iedere beursgang goed voor een stevige winst. De voorinschrijving werd vaak vele malen overschreven waardoor de introductieprijs hoog gehouden kon worden en doordat de beurskoersen van bijna alle aandelen in de jaren 90 bleven stijgen werd ook bijna iedere introductie een succes.

Op dit moment is het stijgen van de aandelenkoersen al lang niet meer zo gewoon als toen en er zijn sinds 2000 nog maar weinig bedrijven die een gang naar de beurs hebben gemaakt. De beursgang is veel minder zeker succesvol en dat weerhoudt bedrijven ervan om een beursnotering aan te vragen.

Hoeveel is Facebook waard?

Facebook was tot een paar jaar geleden nog maar een website opgezet voor een kleine groep gebruikers. Het was niks en de waarde ervan was ook niks. Totdat het bedrijf zijn deuren opende voor het grote publiek en het aantal gebruikers ervan enorm toenam.

Sindsdien is het aantal gebruikers dus gestegen naar 845 miljoen en zal het nog wel doorgroeien, maar met hoeveel en hoe snel. De grote klappen zijn al gemaakt en een verdere stijging van het aantal gebruikers zal steeds minder snel gaan.

De huidige winst van Facebook is ongeveer $1 miljard per jaar. Een gebruikelijke koers/winst verhouding ligt ergens tussen de 10 en de 20. Dat betekent dat voor iedere dollar die er verdiend wordt de koers $10 tot $20 mag zijn. Bij $1 miljard winst is dat dan een waarde tussen de $10 en $20 miljard. De rest van de waarde die Facebook zou krijgen bij een eventuele beursgang is lucht. Hele dure lucht.

Wie er winnen met de introductie van Facebook!

Facebook heeft aangegeven voor $5 miljard aan aandelen te gaan uitgeven. Aandelen die voor iedereen te koop zullen zijn. Er wordt slechts een klein deel van de aandelen verkocht. Wat veel mensen niet weten of niet bij stil staan is dat de aandelen van Facebook al lang worden verhandeld en dat die aandelen voor veel minder zijn verkocht dan de aandelen die binnenkort te verkrijgen zijn.

In de afgelopen jaren hebben Microsoft, Goldman Sachs, Digital Sky Technologies en ook Bono (U2) een belang genomen in het bedrijf van oprichter Mark Zuckerberg. De prijs die zij betaalde was redelijk en kwam ongeveer overeen met de echte waarde van Facebook.

Door de beursgang en de enorme hype die er wordt gecreëerd dreigen miljoenen beleggers weer te gaan geloven in wonderen en tekenen in voor de beursintroductie van Facebook. De verkopers van de aandelen zullen dezelfde bedrijven en personen zijn als die in het verleden hebben gekocht. Zij hebben hun winst gemaakt en stappen massaal uit.

Bono, leedzanger van de Ierse popband U2, kocht in november 2009 een aandelen pakket van $210 miljoen en kreeg daardoor 1,5% van de aandelen in handen. Omgerekend zou Facebook dan $14 miljard waard zijn. Bij een succesvolle beursgang kan Bono het slordige bedrag van $1,5 miljard bijschrijven.

Waarom niet?

Ik ben geen beleggingsadviseur en geef je alleen een aantal punten aan die je in overweging zou kunnen nemen voordat je een beslissing neemt. Er zijn nog een aantal belangrijke punten die je mee zou kunnen nemen.

1. Werknemers gaan met pensioen

Een groot deel van het personeel van Facebook is aandeelhouder. Door de beursgang zullen velen een aantal miljoenen verdienen en hoogstwaarschijnlijk kiezen voor rentenieren i.p.v. de dagelijkse beslommeringen op het werk.

2. Privacy gevoelige informatie

Facebook maakt gebruik van privacy gevoelige informatie en al jaren worden de Sociale Media in de gaten gehouden of zij zich wel aan de regels houden. De regels worden verder verscherpt omdat deze nog niet helemaal waren afgestemd op het internet gebruik en deze kunnen verdere gevolgen hebben voor de positie van Facebook.

3. Het MySpace syndroom

In het verleden zijn er al andere ‘Sociale Media’ bedrijven geweest die enorm populair waren en binnen de kortste keren hun bestand zagen slinken. Ook Facebook loopt dit risico. Buiten een aantal kantoren en een website wordt de waarde van het bedrijf bepaald door het aantal gebruikers. Als deze weg gaan dan blijft er geen waarde over.

Kan je dan geen geld verdienen aan de beursgang?

Ja, dat kan wel degelijk. Als beleggers blind zijn voor de mogelijke risico’s en massaal instappen in het aandeel dan kan dit de meest succesvolle beursgang sinds tijden worden. De waarde van het aandeel kan omhoog schieten en daar voor langere tijd blijven en wellicht dat de winst van Facebook aankomend jaar nog eens verdubbeld. Maar is het reëel? Oordeel zelf!

 

5 Reacties
 1. Hear hear,

  Stephan, goed gesproken en goed dat je de kat de bel aanbindt.

  Gebakken lucht. Blijkbaar willen we daar allemaal graag in geloven.

  • Dank je wel Koos en doe er je voordeel mee. Je kunt natuurlijk ook nog geld verdienen als de koers van het aandeel naar beneden gaat.

   Succes

 2. Marco

  Ik krijg een worldonline deja vu gevoel

 3. Bernhard

  Met de nodige geduld valt er m.i. aan de beursgang
  van Facebook ook voor de kleine beleggers te verdienen, maar dan met het shorten van dit aandeel.
  Kijk maar naar de charts van Linkedin of Groupon
  enkele weken cq. maanden na de IPO.
  Als na de eerste hype begleidende zakenbanken, zoals Goldman Sachs
  of oude aandeelhouders gaan cashen kan je bijv. met
  Put opties profiteren van dalende koersen.
  Maar werk met keiharde stoploss voor het geval
  de Facebookmania langer aanhoud dan verwacht

  • Joffrey Teusink

   Interessante tip. Bedankt voor het delen ik ga hier eens dieper op in.

   Bedankt,

   Joffrey Teusink

Reageren is niet mogelijk