Het heeft even geduurd en nu is het dan eindelijk zover. Facebook gaat vandaag naar de beurs en het wordt meteen de grootste beursgang van een technologie bedrijf ooit. Alleen de beursgang van Visa en GM waren ooit groter dan die van Facebook.

De aandelen Facebook gaan ook niet weg voor een lullig bedrag, maar voor een goede $38,- per stuk. Eerder werd een prijsrange van $34,- tot $38,- als mogelijkheid gegeven en blijkbaar zijn er weer genoeg goedgelovige mensen die de toch al rijke investeerders van Facebook nog een paar honderd miljoen gunnen.

Bono rijkste artiest

Al eerder schreven we over de vele honderden miljoenen dollars die U2 zanger Bono bij een beursgang bijgeschreven krijgt en vanaf vandaag is hij dan ook de rijkste artiest op deze aardbol. Best aardig voor iemand die met protest liedjes is begonnen en zich altijd voordoet als iemand die het verschil tussen rijk en arm in de wereld wil bestrijden. Daar heeft hij net $1,5 miljard dollar voor gekregen om daar eens goed mee aan de gang te gaan.

En wat gebeurt er als het aandeel Facebook inderdaad één grote zeepbel blijkt te zijn? Wat gebeurt er met de mensen die zo zwaar cashen vandaag? Worden zij vervolgt door de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond? Moeten zij de verliezen compenseren van al die arme beleggers?

Het grote risico

Lijkt misschien een beetje voorbarig om daarover te speculeren, maar een vergelijking met de beursgang van ons eigen World Online is natuurlijk snel gemaakt. Daar werden de miljoenen met de beursgang ook lekker verdeeld en bleven de beleggers met de bijna waardeloze aandelen zitten. De ABN Amro en Goldman Sachs hadden het bedrijf toch iets mooier gepresenteerd dan het in werkelijkheid was en hebben daarmee menig belegger op het verkeerde been gezet.

Nu is een vergelijking niet helemaal eerlijk. De beursgang van WOL valt namelijk in het niet bij de omvang van deze beursgang. Nina Storms (toen nog Nina Brink) mocht bij de beursintroductie een paar honderd miljoen bijschrijven. Mark Zuckerberg kan voor het kleine percentage dat hij van zijn aandelen verkoopt nu al $1,15 miljard bijschrijven.

De eerste aanwijzingen dat het succes van Facebook allerminst zeker is kwam vanmorgen in het nieuws. GM, de derde grootste marketing investeerder van de VS, heeft zijn betaalde advertenties op Facebook stopgezet. Volgens het bedrijf levert de open content op Facebook net zoveel op als de betaalde advertenties. GM investeerde zo’n $40 miljoen aan Facebook advertenties en stoppen daar per direct mee.

De gekte

Er is al enorm veel te doen geweest omtrent de beursgang van Facebook en Goldman Sachs heeft in het afgelopen jaar heel hard zijn best gedaan om Facebook zo mooi mogelijk te maken voor investeerders. Er zijn zelfs video’s opgenomen om aan te geven waarom mensen toch die aandelen van het bedrijf zouden moeten kopen. En dat werd dan verteld door de mensen die de aandelen gingen verkopen.

Toch een beetje raar. Je zegt tegen iemand anders dat hij jouw aandelen moet kopen omdat ze zo aantrekkelijk zijn terwijl je er zelf graag vanaf wil. Dan ben je dus gewoon een verkoper en probeer je geld te verdienen.

Kan het nog gekker?

Hier en daar zijn er al geluiden van mensen die verwachten dat de koers van het aandeel Facebook na de beursintroductie nog verder om hoog zal gaan. Dat het aandeel misschien nog wel 50% hoger komt te staan. En als het dan toch zo lekker aan het stijgen is dan kan het ook wel naar de $100,- per aandeel, of misschien wel $200,-. Ik zie de magische grens van $1.000,- per aandeel al dichterbij komen.

Facebook wordt gewoon het grootste bedrijf ter wereld, groter nog dan Exxon Mobil en zelfs Apple. Mark Zuckerberg is binnenkort de rijkste man van de wereld en Facebook groeit door totdat alle 7 miljard mensen op aarde een accountje op het sociale netwerk hebben aangemaakt. Zelfs de kinderen op de vuilnisbelt in Bangladesh zullen op hun mobieltje de advertenties op Facebook aanklikken. Mark Zuckerberg gaat de wereld veranderen en we zullen hem allemaal op de voet volgen.

Mark for president

Mark Zuckerberg is eigenlijk de ideale opvolger van president Obama, maar is nu nog even te druk met Facebook dus misschien over 4 jaar. Mark Zuckerberg, de grote verlosser, de redder in nood. Mark Zuckerberg lost met zijn Facebook het grote economische probleem op en de crisis is per 18 mei 2012 ten einde gekomen. Geen honger meer op aarde, geen oorlog en vooral gelijkheid en rijkdom voor iedereen. Hallelujah, prace Mark Zuckerberg (vermogen $29 miljard).

1 Reactie

Reageren is niet mogelijk