Als student zijnde heb je het erg moeilijk. De studiebeurs is net genoeg om het collegegeld en een paar studieboeken te kunnen betalen. De rest van de kosten zal uit de zak van pap en mam geklopt moeten worden. Maar wat doe je dan? Je hebt nog geen coole spijkerbroek of T-shirt waarmee je een beetje opvalt en een rondje in de studente soos zit er ook niet in.

Een bijbaantje is een oplossing en kan het budget van de gemiddelde student aardig helpen. Natuurlijk worden er geen hele hoge bedragen betaald aan studenten want de vraag naar studenten is nog altijd lager dan het aanbod en voor de meeste bijbaantjes hoef je geen rechten of medicijnen gestudeerd te hebben.

Nu komt het voor dat de student aan het eind van zijn inkomen nog een stuk maand te overbruggen heeft. Opnieuw aankloppen bij pap en mam is natuurlijk een mogelijkheid hoewel je dat gezeur over minder uitgeven dan binnenkomt ook wel een keer zat bent. Nee, er is een veel makkelijkere weg. Geheel anoniem en via internet binnen een paar minuten geregeld. Voorschotje.nl.

Wat een fantastisch idee. Geen gedoe, BKR registratie is niet belangrijk en de vervolg lening is per SMS te regelen en er wordt niet eens rente in rekening gebracht. Wat een nobel bedrijf is dat.

Soms lijken de dingen iets mooier dan ze werkelijk zijn en bij nadere bestudering blijkt dat bij Voorschotje.nl ook het geval te zijn. Helaas krijg je het geld n.l. niet helemaal voor niks. Voorschotje.nl noemt het alleen geen rente maar behandelingskosten. Leuk gevonden maar het blijven gewoon kosten voor een lening en dat noemen we normaal gewoon renten. Zij kunnen dit doen omdat de looptijd altijd vaststaat en de bedragen ook. Als het werkelijk behandelingskosten zouden zijn dan zouden deze kosten voor ieder geleend bedrag hetzelfde zijn.

Je hebt bij Voorschotje.nl de mogelijkheid om bedragen van €100,- tot €500,- te lenen en dat kan 15 of 30 dagen. Op de website staat keurig vermeld wat je betaald voor de lening. Een keurig staatje met de kosten per bedrag en voor de verschillende looptijden. Als je de behandelingskosten gewoon zijn aanmerken als rente dan verwacht je ieder moment een pop-up met de tekst: Je zit in Bananensplit. Helaas gebeurt dat niet en heeft de verstrekker van deze leningen een slimme manier bedacht om de student eens goed uit te kleden.

Een klein staatje zoals deze ook bij Voorschotje.nl te vinden is alleen nu met de rentepercentages op jaarbasis.

Lening               Bedrag Behandelingskosten 15 dagen 30 dagen

Eerste lening             € 100, –           € 20, – (487%)            € 25, –   (304%)
Tweede lening          € 200, –           € 40, – (487%)            € 50, –   (304%)
Derde lening             € 300, –            € 60, – (487%)            € 75, –   (304%)
Vierde lening            € 400, –           n.v.t.                              € 100, – (304%)
Vijfde lening             € 500, –            n.v.t.                               € 125, – (304%)

Misschien was het verkeerd om alleen over studenten te spreken wat Voorschotje.nl is helemaal niet speciaal voor studenten alleen is voor studenten heel veel nieuw en hebben vele nog het idee dat de hele zaak om Legio Lease (2001) een speeltje van Lego was, zij voor woekerpolissen niet de juiste doelgroep waren en de kredietcrisis niet op hun prioriteitenlijstje stond om te volgen. Ik ben ervan uitgegaan dat de rest van de Nederlandse bevolking zich inmiddels wel heel goed laat voorlichten, door iemand die echt onafhankelijk is, voordat hij/zij zich in een lening stort. Misschien hoop ik dit wel tegen beter weten in.

 

2 Reacties
 1. Lenen zonder vergunning mag op zich niet maar bij een lening onder de 1000 euro is volgens de wet ook weer geen vergunning verplicht.
  Voorschotje.nl maakt dus eigenlijk gebruik van een gat in de nederlandse wet.

  • Stephan

   Het is natuurlijk leuk dat Voorschotje.nl hier zijn eigen straatje probeert schoon te vegen en dat vraagt natuurlijk weer om een reactie. Natuurlijk maakt Voorschotje.nl alleen maar gebruik van een gat in de Nederlandse wet alleen maken ze daarmee ook niet een klein beetje misbruik van de situatie en breng je mensen met dit soort leningen niet alleen maar verder in de problemen. Waarschijnlijk kunnen we met z’n allen nog wel wat mazen in de wet vinden, alleen blijft altijd de vraag of het ethisch is om zulke producten aan te bieden.

   Met de banken waren we toch al wat gewend alleen blijft er blijkbaar nog ruimte over om de argeloze student of in de problemen geraakte bijstandsmoeder nog een extra zetje de afgrond in te geven. De CashflowClub is niet bedoeld voor mensen die zo snel mogelijk geld willen verdienen en het daarbij geen probleem vinden om daarvoor een aantal andere mensen te benadelen. In tegendeel. Wij geloven veel meer in gelijkheid en win-win situaties waardoor de wereld een stukje mooier wordt en onze economie sterker.

   Het is aan ieder voor zich om te bepalen of zij een lening nodig hebben waarbij de overschrijding van de maximale looptijd wordt beboet met een rekening van €17,50. Op een lening van €50,- is dit dus een percentage van 35% en dat na 21 dagen lenen. Verwacht Voorschotje.nl dan echt dat de student en bijstandsmoeder het geld na 21 dagen wel op kan hoesten. Natuurlijk niet, want daar zit nou juist de winst.

   Bedankt voor de reactie en wellicht dat ik mijn oorspronkelijke bericht nog wat moet aanpassen aan de percentages die nu worden berekend bij een boete, want daarbij vallen de percentage van voor 25 mei van dit jaar volledig in het niet.

Reageren is niet mogelijk