Traditioneel trekt de verkoop van huizen in het voorjaar iets aan. Zo ook dit jaar. Volgens de NVM is er een stijging te zien van 20% in het tweede kwartaal van 2012. Dat de huizenprijzen weer zijn gezakt lijkt de NVM geen zorgen te baren. Nee, de positieve instelling van de NVM kan niet stuk.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is er nog geen dag geweest dat de NVM waarschuwde voor wat er allemaal kon gebeuren. De NVM is en blijft positief over de huizenmarkt.

We moeten dan ook niet vergeten dat de NVM geen belangenvereniging is voor de huizenkopers. De NVM is een vereniging voor de makelaars en ze zullen er alles aan doen om de belangen van hun klanten zo goed mogelijk te behartigen.

Expert

De NVM lijkt de laatste jaren steeds meer te worden gebruikt als expert op het gebied van vastgoed en de media grijpen dan ook elke gelegenheid aan om de NVM om een mening te vragen. Maar is dat niet een beetje raar? Zijn zij eigenlijk wel de partij die echt een goed oordeel kan geven over de huizenmarkt of is het gewoon een simpele manier om informatie te krijgen.

Waarom worden er geen vastgoed investeerders gevraagd of huizenbezitters. Zij zijn de mensen die weten hoe het zit en zonder een dubbele agenda kunnen vertellen hoe het met de huizenmarkt is gesteld. Of vraag het mij, want ik kan met mijn eigen ogen zien dat het niet goed gaat.

Vorige week was ik nog bij een makelaar waar net een pallet met ‘Te Koop’ borden was afgeleverd. Daar is op dit moment wel vraag naar!

Verlaging overdrachtsbelasting

Vorig jaar 1 juli heeft de Nederlandse overheid de overdrachtsbelasting voor woningen teruggebracht van 6% naar 2%. Deze verlaging was bedoeld voor 1 jaar en zou dus op 1 juli 2012 aflopen. Het gewenste effect van deze verlaging bleef lange tijd uit. De NVM was vorig jaar nog super positief en voorzag een stijging van 10% voor het vierde kwartaal. Maar helaas.

Vertraagd effect

Het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting heeft lang op zich laten wachten en heeft eigenlijk pas voor een lichte stijging van de verkopen geleid in het tweede kwartaal van 2012. Net voor de aangekondigde verhoging hebben toch nog veel mensen gekozen om te profiteren van dit voordeeltje. Bijna een jaar lang is er geen reactie gekomen op de verlaging van de overdrachtsbelasting waar de NVM toch de slingers als had opgehangen.

En nu, een jaar later hangt de NVM de slingers opnieuw op, omdat de huizenverkopen met 20% zijn gestegen. Zo blijft de NVM optimistisch en zullen we waarschijnlijk binnenkort een enorme prijsstijging krijgen in huizenland.

Onzekerheid blijft bestaan

Ondanks alle pogingen van de NVM blijven er toch nog een aantal onzekerheden voor de huizenkopers. Met de val van het kabinet is het weer onzeker geworden wat er met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren. De VVD heeft in de vorige verkiezingen zich duidelijk uitgesproken over het in stand houden en noemde dit zelfs een breekpunt. Maar hoe zit dat met de andere partijen?

De hypotheekrenteaftrek heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn langste tijd wel gehad. Het effect van de afschaffing is moeilijk in te schatten, zeker omdat het al niet zo goed gaat. Zweden heeft jaren geleden de aftrek ook afgeschaft, waarna de huizenprijzen met 50% daalden. Alleen waren de omstandigheden wel een stuk beter dan die van de Nederlandse huizenmarkt.

Mag ik a.u.b. een hypotheek?

Als huizenkoper wordt het je niet makkelijk gemaakt. Overdrachtsbelasting, dalende huizenprijzen en dan moet je nog naar de bank voor een hypotheek ook. De banken hebben sinds de kredietcrisis de geldkraan nog maar op een kier staan en er wordt steeds meer gevraagd van de huizenkopers.

Zonder eigen geld een woning kopen, 125% van de taxatiewaarde lenen en volledig aflossingsvrij kun je op dit moment wel vergeten. Voor 2008 werden deze middelen ingezet om maar klanten binnen te halen, maar nu de bank zelf het geld hard nodig heeft proberen ze het de huizenkopers zo moeilijk mogelijk te maken. En ook dit zal de verkopen van huizen niet echt positief beïnvloeden.

En nu?

Als je op dit moment een huis wilt kopen dan kan dat nog steeds. Het kost meer tijd en moeite, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Je kunt op dit moment voor minder geld een woning aanschaffen en als je met de bank om tafel gaat zul je ook met de hypotheek er wel uit komen. Neem daar de tijd voor.

Maak een duidelijke afspraak met de bank en laat dit op papier zetten. Als de bank een toezegging heeft gedaan voor een hypotheek, is dit toch een stuk prettiger naar een nieuw huis zoeken.

Veel biedingen doen

Heb je het huis van je dromen gevonden, ga dan geduldig te werk en bepaal de prijs die je maximaal wilt betalen. Doe gerust een bieding die ver beneden de vraagprijs ligt, ook als de makelaar je dat afraadt. Op dit moment hebben de kopers de macht dus maak daar gebruik van. Als de verkopers nog steeds de hoofdprijs willen, laat deze deal dan aan je voorbij gaan of wacht een tijdje af.